Wethouder Herman van Wanrooij.
Wethouder Herman van Wanrooij. Foto: Annelieke van der Linden

20 gemeenten zetten handtekening

Gemeente Boxtel kiest voor duurzame energie

De Boxtelse wethouder Herman van Wanrooij heeft dinsdag samen met negentien andere gemeenten een handtekening gezet onder een overeenkomst met Greenchoice. Deze energieleverancier levert groene stroom, volledig afkomstig uit de provincie Noord-Brabant.

Sinds vijf jaar worden gemeenten verplicht gesteld om duurzame stroom in te kopen. Greenchoice levert als enige grote leverancier uitsluitend groene stroom en bosgecompenseerd gas en helpt gemeenten om de doelstellingen binnen de energietransitie te behalen. ,,Met deze overeenkomst laten we zien dat we duurzaamheid in Boxtel hoog in het vaandel hebben", aldus wethouder Van Wanrooij. ,,Dat we deze stap voor Boxtel gezet hebben is goed, maar dat we hem met negentien andere gemeenten zetten, maakt het nóg beter."

Veel Nederlandse gemeenten nemen nog kolenstroom af voor eigen elektriciteitsgebruik, zoals straatverlichting, verkeerslichten en gemeentepanden. Dat blijkt uit recent onderzoek in opdracht van Greenpeace. Boxtel heeft, net als de negentien andere gemeenten, een overeenkomst voor elektriciteit getekend met Greenchoice. Het gaat om ruim 40 miljoen kilowatt per jaar aan elektriciteit. Deze elektriciteit bestaat uit duurzame, in Nederland geproduceerde stroom, die afkomstig is uit de provincie Noord-Bra-

bant. In de overeenkomst is ook opgenomen dat de gemeenten die zelf duurzame elektriciteit opwekken dit deels terug kunnen leveren aan het openbare elektriciteitsnetwerk.

De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) heeft de aanbesteding verzorgd in samenwerking met Bureau Inkoop en Aanbestedingen Zuidoost-Brabant (Bizob). Door de collectieve aanpak worden de kosten voor de aanbesteding en het contractmanagement gespaard.


zondag 2 oktober in de serenade

Klaverconcert door muziekjeugd

Blazers en slagwerkers die in opleiding zijn bij Boxtel's Harmonie, de Gildenbondsharmonie, fanfare Sint-Arnoldus (Lennisheuvel) en fanfare Concordia (Liempde) verzorgen zondag 2 oktober vanaf 15.00 uur het Klaverconcert in accommodatie De Serenade aan De Oude Dijk in Liempde. De toegang is gratis.

Na enkele jaren afwezigheid werd in 2014 het Klaverconcert nieuw leven ingebla-

zen. Ook dit jaar werken de vier verenigingen weer samen. Op 2 oktober komen de leerlingen van de vier verenigingen in de ochtend al bijeen om gezamenlijk te repeteren aan diverse muziekstukken. Die worden 's middags uitgevoerd. Tevens krijgt de jeugd deze dag de ruimte om op een andere manier muzikaal bezig te zijn en staat er een gezellige activiteit op het programma. Vanaf 15.00 uur wordt het ingestudeerde en gevarieerde programma ten gehore gebracht aan het publiek.