Afbeelding
Foto: Piet van Oers

BIOMASSAPLEIN AAN BRUKELSESTRAAT

Groenafval regio naar
Liempdse versnipperaar

De gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel, Best en Vught gaan gezamenlijk een tijdelijk en kleinschalig biomassaplein opzetten. De in 2004 gesloten milieustraat van de voormalige gemeente aan de Brukelsestraat in Liempde lijkt hiervoor de meest geschikte locatie. Doel is om daar vanaf 1 januari snoeihout uit de vier gemeenten te verzamelen, te drogen en te versnipperen. Deze zogeheten biomassa kan vervolgens omgezet worden in duurzame grondstof. De opbrengsten hiervan komen ten goede aan een landschapsfonds.

Het groenafval wordt met vrachtwagens aangevoerd, de verwachting is dat gemiddeld twee ritten per dag gemaakt worden voor af- en aanvoer. De vrachtwagens rijden echter niet door de kom van Liempde, benadrukt wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel. Vanaf de rijksweg A2 gaan ze via de Keulsebaan, Eindhovenseweg, Oude Rijksweg, Barrierweg naar de Brukelsestraat.

PILOT VAN VIER JAAR

Op de locatie aan de Brukelsestraat zal het snoeihout worden verzameld en verwerkt tot chips en shreds, die als duurzame grondstof ingezet kunnen worden. Gedurende een pilotfase van vier jaar kan ervaring opgedaan worden met het runnen van een biomassaplein. Om zo'n voorziening op lange termijn rendabel te maken, is een grotere locatie nodig waar bijvoorbeeld ook vergisting en andere activiteiten mogelijk zijn. Het toekomstige bedrijventerrein Vorst B is hiervoor in beeld. Na de pilot van vier jaar wordt het terrein aan de Brukelsestraat volledig aan de natuur terug gegeven.

In de vier gemeenten komt jaarlijks zo'n 5.500 ton snoeihout vrij. Dit wordt gesnoeid, verzameld en versnipperd door een externe partij. ,,De biomassa blijft totdat het verkocht wordt eigendom van de gemeenten. Op die manier kan het snoeihout geld gaan opbrengen waarmee een landschapsfonds gevuld wordt. Deze geldmiddelen worden vervolgens gebruikt om het landschap te versterken wat weer meer biomassa oplevert", stelt wethouder Van de Wiel.

INFORMATIEAVOND

Voor de realisatie van het biomassaplein is een omgevingsvergunning nodig. De gemeente Boxtel wil de aanvraag voor deze vergunning met omwonenden en andere belanghebbenden opstellen. Donderdag 29 september vindt in het voormalig raadhuis in Liempde een informatieavond. Vanaf 20.00 wordt daar een presentatie gegeven over het project en er is ruimte voor het stellen van vragen.

FOTO BOVEN: De milieustraat in Liempde werd in 2004 op last van de provincie gesloten omdat ze niet meer aan de eisen voldeed. (Foto: Piet van Oers).