Afbeelding
Foto: Henk van Weert

VEELHEID AAN ZIENSWIJZEN TEGEN PARKEERVERGUNNINGEN LEIDT TOT HEROVERWEGING

B. en W. denkt na over aanpassing parkeerplan

HENK VAN WEERT

Honderden zienswijzen kreeg het gemeentebestuur van Boxtel eerder dit jaar op haar bordje door het plan om voor het hele centrum een systeem van parkeervergunningen in te voeren. ,,Samen met de wens van de gemeenteraad om het plan kleiner, goedkoper én eenvoudiger te maken, zorgt dit ervoor dat we wat extra tijd nemen. We zijn er al sinds 2008 mee bezig. Een halfjaartje meer mogen we onszelf dus wel gunnen", aldus verkeerswethouder Herman van Wanrooij.

In de gisteren gepresenteerde gemeentebegroting voor 2017 staat te lezen dat aanpassingen van de parkeerplannen 'zeker niet ondenkbaar' zijn en mogelijk leiden tot een nieuwe bredere politiek-bestuurlijke discussie. Met name als het gaat om de invoering van vergunningen, maar wellicht ook bij plekken voor betaald parkeren en zogeheten blauwe zones. Uitgangspunt is en blijft volgens de wethouder om de parkeerproblemen rond het NS-station op te lossen.

STORM VAN KRITIEK

Bij de lancering van het plan in februari oogstte het college van B. en W. een storm van kritiek. Hoewel de wethouder volhield dat er een intensief traject was doorlopen waarbij bewoners en ondernemers mee hadden kunnen praten over de plannen, bleef bij de betrokkenen het idee overeind dat zij iets door de strot krijgen geduwd. En die indruk wil Van Wanrooij bij een eventuele aanpassingen van het parkeerplan koste wat kost voorkomen, benadrukt hij. ,,We zullen een ander pad bewandelen dan we bij de eerdere presentatie hebben gedaan. Ik heb eerder al gezegd dat de communicatie toen te kort is geschoten en daar willen we van leren."

Dat de invoering van een nieuw parkeersysteem daardoor wat langer op zich laat wachten, neemt de wethouder voor lief. Eigenlijk was de invoering van parkeervergunningen al deze zomer voorzien, maar de afhandeling van ruim 400 zienswijzen van mensen die het niet eens zijn met de plannen zorgt voor een fikse vertraging.

FOTO BOVEN: Op een maandagochtend in maart van dit jaar verzamelden zo'n honderd demonstranten zich voor het Boxtelse gemeentehuis om hun ongenoegen over het plan met parkeervergunningen voor het hele centrum kenbaar te maken aan het college van B. en W. (Foto: Henk van Weert).


Varend theater

In 2013 en 2015 beleefde Dommeltheater succesvolle edities. Het gemeentebestuur is met de organisatoren in gesprek om er een meer regionaal evenement van te maken door ook partnergemeente Sint-Michielsgestel erbij te betrekken. Door aan te sluiten bij het themajaar 'Van Mondriaan tot Dutch design' wordt gehoopt zelf nationale aandacht te trekken. In 2017 kan de stichting die het Dommeltheater organiseert op 10.000 euro subsidie rekenen.

BEGROTINGS
SNIPPERS

Onderhoud scholen

De gemeente is sinds 1 januari 2015 niet langer verantwoordelijk voor onderhoud van scholen. Maar op plekken waar ook anderen dan onderwijsinstellingen schoolgebouwen gebruiken, wil de gemeente wel meebetalen. Te denken valt daarbij aan kinderdagopvang en gymzalen. Daarvoor wordt jaarlijks 40.000 euro uitgetrokken. Van dat geld wordt ook de buitenkant van brede school De Wilgenbroek onderhouden.


Afvalinzameling

Tegelijk met het plastic afval wil de gemeente Boxtel vanaf volgend jaar ook metaal en drinkkarton inzamelen.

Rotonde Bosscheweg

Als in de toekomst het gebied Selissen daadwerkelijk een grote nieuwbouwwijk wordt, is het nodig een goede verkeersontsluiting op de Bosscheweg te realiseren. Dat zou moeten gebeuren via een nieuwe rotonde tussen Dukaat en Baandervrouwenlaan. Daarvoor legt het college de komende vier jaar in totaal bijna 400.000 euro apart.


Molenwijkseweg

De Molenwijkseweg is toe aan groot onderhoud en moet met name voor de vele fietsers veiliger worden. Er zijn plannen voor een zogeheten fietsstraat. Wanneer dat werk wordt aangepakt, is nog niet helemaal duidelijk, maar B. en W. reserveert er wel alvast geld voor. In vier jaar tijd gaat het om een bedrag van 300.000 euro.