aanvraag voor infocentrum op terrein

Herenboeren krijgen pluim van de provincie

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Herenboeren Wilhelminapark timmert hard aan de weg. Wekelijks worden al afhaalmomenten georganiseerd voor leden van de coöperatie, daarnaast zijn er plannen een Vlaamse schuur te plaatsen in het Wilhelminapark, de plek waar de groente en fruit worden verbouwd. Het initiatief is niet onopgemerkt gebleven in de rest van Nederland. Vanochtend ontving het bestuur van Herenboeren Wilhelminapark de Brabantse gedeputeerde Annemarie Spierings op het Wilhelminapark. Zij reikte de Agrofoodpluim uit: een maandelijkse aanmoedigingsprijs voor innovatieve Brabantse ondernemers die een bijdrage leveren aan veilig, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen.

Boerenkool, paksoi, knolvenkel, allerlei soorten sla, appels, peren en vlees: ondanks het natte voorjaar was er toch een behoorlijke eerste oogst in het Wilhelminapark. ,,We hadden de leden erop voorbereid dat er het eerste jaar geen groente zou worden geoogst. Het liep gelukkig anders", vertelt Geert van der Veer. De Boxtelaar nam in 2014 het initiatief voor de oprichting van Herenboeren.

De bedoeling was om in gemeenten een


Begroting Boxtel: terug naar papier

Nadat de gemeente Boxtel vorig jaar haar begroting digitaal lanceerde, is nu weer gekozen voor een boekwerk. In liefst 166 pagina's doet het college de verwachte financiën voor 2017 en de drie opvolgende jaren uit de doeken.

Boxtel promoot al enige tijd het papierloos werken. Dat de begroting nu toch weer op papier verschijnt, heeft volgens burgemeester Mark Buijs alles te maken met het samenvoegen van de ambtelijke organisatie met die van de gemeente Sint-Michielsgestel.

Om te voorkomen dat werk dubbelop zou moeten gedaan, is geprobeerd beide administraties te stroomlijnen. Digitaal lukte dat niet omdat de Gestelse organisatie daarvoor nog niet 'op orde' was. ,,We willen de digitale begroting graag terug. Maar daarover moeten we eerst in overleg met Sint-Michielsgestel", aldus Buijs.

Als dat volgend jaar nog niet lukt, zal het begrotingsboek wat wethouder Herman van Wanrooij betreft in ieder geval een stuk minder dik zijn. ,,Aanvankelijk telde dit werkstuk bijna 250 pagina's, maar daarvan heb ik er een groot aantal geschrapt. En volgend jaar wordt de begroting als het aan mij ligt nog eens veertig pagina's dunner."

coöperatie op te richten die een boerderij koopt en een boer in dienst neemt die in de voedselbehoefte van de herenboeren kan voorzien.

In Boxtel draait de coöperatie momenteel op volle toeren. Daar komen nog meer gemeenten bij, vertelt Van der Veer. ,,Inmiddels heeft Dordrecht een handtekening gezet onder een overeenkomst met Herenboeren Nederland en Weert laat ook niet lang meer op zich wachten", aldus Van der Veer. De Boxtelaar is momenteel veel in het Wilhelminapark tussen Boxtel en Sint-Michielsgestel te vinden; met name om groepen studenten en andere belangstellenden rond te leiden. De varkens op het terrein herkennen hem inmiddels en komen luid knorrend naar het hek als Van der Veer langsloopt.

Hoewel Herenboeren Wilhelminapark in bedrijf is, is er nog werk aan de winkel, stelt Van der Veer. ,,Er zijn inmiddels ruim tachtig huishoudens aangesloten bij de coöperatie. Zij komen uit Boxtel, Sint-Michielsgestel, Gemonde, Esch, Vught, 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Oisterwijk. Uiteindelijk moeten dat er tweehonderd worden." Zo zal Herenboeren Wilhelminapark de komende tijd weer starten met wervingsacties.

Daarnaast heeft de stichting een vergunningsaanvraag bij de gemeente Boxtel gedaan voor het plaatsen van een prefab-gebouwtje van honderd vierkante meter in het park. ,,Op die plek kunnen we de geoogste producten verwerken, spullen opslaan én mensen die het terrein bezoeken een kop koffie aanbieden." Uiteindelijk moet het tijdelijke gebouw vervangen worden door een Vlaamse schuur. Van der Veer: ,,Het liefst een bestaande die op een andere plek weg moet." Ideeën voor Herenboeren Wilhelminapark zijn er nog volop. Van der Veer: ,,Zo denken we al na over pick-up points of een thuisbezorgservice in plaats van dat de gezinnen wekelijks naar het park moeten komen. Maar dat is allemaal nog toekomstmuziek."

Van der Veer ziet de Agrofoodpluim als een mooie bekroning op het werk dat verricht is. Hij nam de prijs vanochtend in ontvangst. ,,Iemand moet dat doen, maar voor mij is de prijs voor alle gezinnen die 'ja' hebben durven zeggen tegen Herenboeren. Ze hadden nog geen vergelijkingsmateriaal en moesten mij geloven op m'n blauwe ogen en een stukje papier. Zij verdienen die pluim."