Gedrag ouders en coaches moet beter

MEP op zoek naar de 'juiste toon langs de lijn'

Lonneke Hoondert

De technische commissie van hockeyclub MEP draagt niet alleen zorg voor de kwaliteit van de trainingen. ,,We willen ook dat onze hockeyers plezier hebben in het spel", benadrukt voorzitter Hans van Stekelenburg. Onbedoeld laten coaches en ouders zichzelf in het heetst van de wedstrijd wel eens meeslepen in het spel en dat heeft in sommige gevallen weerslag op de junioren. In samenwerking met Buursport Boxtel start MEP met een project waarbij volgens Van Stekelenburg gezocht wordt naar 'de juiste toon langs de lijn'.

In de drie jaar dat de huidige technische commissie zich buigt over de kwaliteit van het hockeyspel op de Boxtelse club is het aantal juniorenteams gegroeid. ,,We zijn van 20 naar 26 teams gegaan", zegt Van Stekelenburg trots. En met vierhonderd junioren in de gelederen, is het MEP aan alles gelegen dat de kinderen het ook naar hun zin hebben op de club.

,,Vanuit het hele land hoor je verhalen over scheldende ouders en coaches langs de lijn", vertelt de voorzitter. De horrorverhalen die je over sommige voetbalwedstrijden hoort, komen volgens hem bij MEP geenszins voor. ,,Maar de mentaliteit verandert. Kinderen en ouders worden mondiger", vult Nicole van Spaendonk van Buurtsport Boxtel aan.

Hoewel Van Stekelenburg 'weinig gekke dingen meemaakt', wil hij voorkomen dat dergelijke situaties bij de Boxtelse hockeyvereniging ontstaan. Om die reden toog hij naar sportwethouder Herman van Wanrooij. ,,Die bracht me vervolgens in contact met Nicole van Buurtsport Boxtel." En zo ontstond een vruchtbare samenwerking. De komende weken rollen de twee sportievelingen samen met een stagiaire van Buurtsport een project uit waarin ze werken aan een zogeheten 'veiliger sportklimaat'. Daarbij staat plezier in het sporten, ongeacht het niveau van het kind, centraal.

Dug-out

Van Stekelenburg geeft het zelf eerlijk toe: ,,Ook mijn dochter heeft wel eens gezegd dat ik me in moest houden langs de lijn. Daarom is het goed om ouders en coaches bewust te maken van de invloed van hun gedrag op kinderen." MEP verplaatste eerder zelf al de dug-out om meer afstand te creëren tussen de ouders en de coach. De volgende stap maakt de club dus met Buurtsport Boxtel.

De komende weken gaat de sportorganisatie de wedstrijden van de junioren observeren. ,,Daarbij kijken we ten eerste naar het gedrag van de coaches. Ze hebben de beste bedoelingen, maar het begint vaak bij hen. Als de coach zich gaat roeren langs het veld, pikken de kinderen dat op en vervolgens gaan de ouders zich ermee bemoeien", aldus Van Stekelenburg. Vervolgens organiseren Buurtsport Boxtel en MEP twee bijeenkomsten waarin de bevindingen worden besproken. Van Spaendonk: ,,We gaan dan in gesprek met de coaches en kinderen en vragen waar ze tegen aan lopen en wat ze graag zouden willen bereiken."

Op basis van de uitkomsten van de observatie en de bijeenkomsten stellen MEP en Buurtsport Boxtel een plan van aanpak op. Zo willen ze de sport plezierig houden voor de junioren. ,,We kunnen het makkelijker maken voor coaches en kinderen als we weten waar de eventuele knelpunten liggen", aldus Van Spaendonk. Van Stekelenburg hoopt dat het project uitgerold kan worden naar andere Boxtelse clubs. ,,En we zouden het ook opnieuw kunnen inzetten tijdens het voorjaarsseizoen en bij het zaalhockey. Daar zitten ouders nóg dichter op het veld en dat kan zorgen voor meer spanning."