COLLEGE PRESENTEERT NIEUWE BEGROTING

Lokale lasten in Boxtel blijven in 2017 gelijk

HENK VAN WEERT

Zoals verwacht blijven de lokale lasten voor de inwoners van de gemeente Boxtel komend jaar nagenoeg gelijk. De onroerend-zaakbelasting (woz) voor woningbezitters stijgt met gemiddeld 1,5 procent; dat is gelijk met het prijsindexcijfer. De afvalstoffen- en rioolheffing blijft gelijk. Huurders betalen hetzelfde als dit jaar: 393 euro; huiseigenaren gaan iets meer betalen, variërend van enkele euro's tot iets meer dan drie tientjes. Ook ondernemers krijgen alleen met de inflatiecorrectie te maken.

Het college van burgemeester en wethouders presenteerde gisteren een sluitende begroting voor 2017 waarin 83,3 miljoen euro wordt uitgegeven en waar bijna 82 miljoen aan inkomsten tegenover staan. Door te plussen en te minnen met reserves brengt wethouder Herman van Wanrooij (Financiën) het huishoudboekje van de gemeente in balans. Hij is optimistisch over de komende jaren. Dan verwacht hij de algemene reserve, zeg maar het spaarpotje van de gemeente, weer op peil te hebben. De voorbije jaren werd daaruit nogal eens een greep gedaan en dat leidde tot kritiek van de gemeenteraad.

De norm is dat Boxtel 7,7 miljoen euro aan algemene reserve achter de hand houdt, maar zowel in 2016 als in 2017 blijft dit saldo net onder de 7 miljoen euro. ,,In 2019 verwachten we boven de norm te zitten. Mede omdat we het overschot van anderhalf miljoen euro uit 2015 aan ons spaarpotje konden toevoegen. Nadat ik gisteren (dinsdag - red.) de Troonrede heb beluisterd, heb ik de stille hoop dat we de norm al in 2018 kunnen bereiken", vertelde Van Wanrooij. De begroting is niet alleen in 2017 sluitend, maar ook in de jaren daarna. Het college van B. en W. houdt rekening met overschotten die oplopen van 271.000 euro in 2018 tot bijna 1 miljoen euro in 2020.

Afgelopen jaar bleef Boxtel onder het landelijk gemiddelde van 750 euro met zijn belastingen. De lokale lasten voor een meerpersoonshuishouden bedroegen gemiddeld 713 euro. Van de 390 gemeenten in Nederland eindigde Boxtel daarmee op de 135e plek.

NIEUWE MOGELIJKHEDEN

De sluitende begroting biedt volgens het dagelijks bestuur van Boxtel volop mogelijkheden om nieuwe initiatieven te ontplooien en ambities waar te maken. Daarbij is vooral de burger zelf aan zet, benadrukt burgemeester Mark Buijs. De tijd dat ideeën werden bedacht ín en uitgevoerd werden vanuit het gemeentehuis is verleden tijd. Samenwerken met inwoners en ondernemers staat daarbij hoog in het vaandel, benadrukt het college.

Die nieuwe dynamiek uit zich volgens Buijs zich in een prima georganiseerde mantelzorgondersteuning en in nieuwe evenementen die voor verbinding zorgen zoals bijvoorbeeld de Boxteldag, die afgelopen jaar door de inwoners zelf werd georganiseerd. ,,De Energiecoöperatie Boxtel (ECB) is een prachtig voorbeeld waarbij inwoners zelf de kar trekken. Steeds vaker staan inwoners aan de wieg bij het creëren van hun eigen woon- en leefomgeving. Ook op het gebied van cultuur ontstaan nieuwe innovaties waarbij de samenleving steeds meer de ruimte zoekt om hun eigen projecten te definiëren. Een voorbeeld hiervan is Jesus Christ in Concert, waarbij plaatselijk talent tot grote hoogte steeg."

In oktober buigt de gemeenteraad zich over de begroting, die vervolgens op dinsdag 8 november wordt vastgesteld.