Afbeelding
Foto: Peter de Koning

peter van de wiel bezoekt theresiaschool

Jeugd vraagt wethouder het hemd van het lijf...

TONNIE WESSELING

Wethouder Peter van de Wiel gaf afgelopen woensdag een gastles aan de leerlingen van groep 7 en 8 van de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel. Deze school maakt gebruik van het leerplan IPC (International Primary Currriculum). Dit plan stimuleert de creativiteit van kinderen. De jeugd is betrokken en kan haar creativiteit en vindingrijkheid helemaal kwijt in de thema's. Groep 7 en8 had voor het niet geringe thema 'de politiek' gekozen. De kinderen hebben eigen fictieve partijen mét partijprogramma opgericht waar binnenkort hun ouders op mogen stemmen.

Wethouder Van de Wiel stelde zich voor en bij zijn inleiding luisterden de kinderen aandachtig . ,,Zijn Clinton en Trump vergelijkbaar met de gemeenteraad", vroeg juf Wilma aan Van de Wiel. ,,In Amerika zijn maar twee partijen waarop gestemd kan worden, in Nederland zijn er extreem veel partijen", antwoordde Van de Wiel. Cas stak zijn vinger op: ,,Het zou wel zuur zijn als je een miljoen stemmen moet hebben en je komt er één te kort!" Van de Wiel pareerde: ,,In Amerika werd Bush president omdat hij in alle staten gewonnen had, terwijl Al Gore de meeste stemmen kreeg." Toen mochten een voor een groepjes naar voren komen om vragen aan de wethouder te stellen. Het viel op dat de meisjes persoonlijke vragen aan Van de Wiel stelde, terwijl de jongens meer praktische dingen wilden weten.

De groepjes van Lindsey en Puck vroegen zich vooral af waarom de wethouder dit werk deed en wat hij zijn leukste project vond en ook: ,,Heeft u weleens vervelende dingen meegemaakt?" Het jongensgroepje van Cas wilde weten of er in Lennisheuvel ook een 'skateramp' kwam: ,,Dan hoeven we daarvoor niet steeds naar Boxtel-Oost." ,,Heeft u al échte problemen opgelost?" vroeg Marit. ,,Als wethouder doe je niets anders dan iedere dag dingen oplossen", antwoordde Van de Wiel. ,,Hoe denkt u over schaliegasboortorens", wilde Niels weten. ,,Die moeten nérgens komen", was het bondige antwoord.

Tot slot had Van de Wiel als verrassing de ambtsketen van de burgemeester meegebracht. Alle kinderen mochten hem even om en werden daarbij door juf Wilma op de foto gezet. ,,Ik denk dat we mogen stellen dat we vandaag heel veel geleerd hebben en dat jullie enthousiast met de materie bezig zijn", eindigde een trotse juf Wilma.

FOTO ONDER: Een échte wethouder in de klas: altijd speciaal... (Foto: Peter de Koning).