bibliotheekwerk over naar den bosch

'Bibliotheek is dierbaar voor de Boxtelse burger'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Deze zomer werd al duidelijk dat bibliotheek De Meierij onderzoek deed naar de mogelijkheden tot samenvoeging met de stadsbibliotheek in 's-Hertogenbosch of de stichting Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB). De kogel is nu door de kerk: het bibliotheekwerk gaat over naar beide organisaties. De Boxtelse vestiging gaat per 1 juli 2017 verder onder de vlag van de stichting Openbare Bibliotheek Den Bosch. Er gaan geen banen verloren, benadrukt directeur-bestuurder ad interim Geja Olijnsma van bibliotheek De Meierij.

Een aantal gebeurtenissen noopte bibliotheek De Meierij tot nadenken over de toekomst. Zo beëindigde de gemeente Haaren de subsidierelatie met De Meierij, waardoor de bibliotheekorganisatie zich genoodzaakt zag de uitleenpunten in de Haarense kernen te sluiten. Ook de gemeente Vught draait per 1 januari 2017 de geldkraan dicht en met het oog op het ontstaan van de nieuwe gemeente Meierijstad wordt het bibliotheekwerk in Schijndel en Sint-Oedenrode overgenomen door de NOBB. In Sint-Michielsgestel is nog geen structurele keus gemaakt voor een openbare of een commerciële bibliotheekorganisatie.

Boxtel besloot eerder de subsidie terug te schroeven van 650.000 naar 530.000 euro per jaar. Ook een verhuizing naar een kleiner pand in het centrum ging niet door. De bibliotheek blijft op de vertrouwde plek aan de Burgakker, maar met minder oppervlakte. Wethouder Marusjka Lestrade laat weten dat de gemeente, eigenaar van het pand aan de Burgakker, momenteel verkennende gesprekken voert met woonstichting Sint-Joseph over invulling van de eerste verdieping.

eisen

Zowel de subsidierelatie als de huurovereenkomst tussen Boxtel en bibliotheek

De Walnoot

VRIJDAG 23 SEPTEMBER

Seniorenorkest        10.00

Vrij biljarten        13.00

ZONDAG 25 SEPTEMBER

Vriendendag Walvisjes        12.00

MAANDAG 26 SEPTEMBER

Koning Willem I College        08.30

Pilates        09.00

Biljart De Walnoot        13.00

Kaarten IVV        13.00

Yoga VCB        13.00

DS fotocursus        19.00

Bridgecursus Revanche        19.30

Rikken en jokeren        20.00

DINSDAG 27 SEPTEMBER

Koning Willem I College        08.00

Biljart Ursulanen        09.00

Koffie-inloop        10.00

Kunstgeschiedenis KVG        10.00

Biljart KBO        13.00

Kienen KBO        13.00

Bridgeclub Revanche        19.30

Fotoclub Boxtel Ontspant        19.30

WOENSDAG 28 SEPTEMBER

Biljart Ursulanen        09.00

Gym        09.00

Yoga        10.30

Koning Willem I College        13.00

Kienen IVV        13.30

EHBO        19.30

Platform Veiligheid        19.30

DONDERDAG 29 SEPTEMBER

Koning Willem I College        08.30

Biljart Ursulanen        09.00

Cursus Alzheimer Woonwijs        09.00

Pilates        09.30

Biljarten        13.00

Inloopbridge Revanche        13.00

Bridge KBO        13.30

EHBO        19.30

Kienen Daphnia        20.00

De Meierij lopen tot en met 2018. ,,We willen de voorziening graag behouden voor de toekomst en hebben gemerkt dat de bibliotheek Boxtel zeer dierbaar is.", aldus wethouder Lestrade. Ze geeft aan dat Boxtel wel wat eisen heeft gesteld. Zo vindt de gemeente het belangrijk dat de bibliotheek een rol speelt in de aanpak van laaggeletterdheid en dat ook de jeugd betrokken wordt bij de bieb. Eerder besloten Boxtel en De Meierij samen de cursus Digitsterker te lanceren, waarbij mensen kunnen leren hoe gebruik kan worden gemaakt van digitale (overheids)diensten. De cursus heeft inmiddels twintig aanmeldingen.

De overstap van het Boxtelse bibliotheekwerk naar de stadsbibliotheek in 's-Hertogenbosch heeft geen invloed op eerder gemaakte afspraken. ,,Aan de ene kant is het een emotionele beslissing, omdat je een organisatie loslaat", aldus Olijnsma van De Meierij. ,,Aan de andere kant is de bibliotheek voor de toekomst gegarandeerd en behouden de medewerkers hun baan. Mensen die gebruik maken van de bibliotheek, zullen weinig van de overstap merken."


Tunnel Vision: graffitifestival in spoortunnel

In het kader van de jaarlijkse kunst- en cultuurroute De Rode Draad demonstreren vijftig graffitikunstenaars uit binnen- en buitenland zondag 2 oktober aanstaande hun beste kunnen op een festival onder de titel Tunnel Vision 1.0. Zij presenteren zich op het Street Art Center Boxtel/Liempde, zoals de spoortunnel van het Duits Lijntje onder de rijksweg A2 sinds enkele maanden heet. Tussen 10.00 tot 18.00 uur brengen de graffiti-schrijvers hun creatie aan op een toegewezen deel van de betonnen zijwand van de tunnel.

De kunstenaars zijn vrij in het kiezen van hun onderwerp. De muren kunnen voor het eerst volledig benut worden omdat de organisatoren rolsteigers laat plaatsen. Ook het bovenste deel van de muren kan daardoor een meer kleurrijke en harmonieuze aanblik krijgen. Voor de 'graffiteur' bestaat de kans dat zijn creatie langer 'staat'.

DEEJAYS EN SENIOREN

,,We verwachten een overvloed van kleur, dynamiek, originaliteit, mystiek en fantasie", meldt de prikploeg van de Vereniging De Dommel Door Boxtel. Die nam het initiatief voor het festival en kreeg daarbij de medewerking van Mitch Koningstein en Paul Jongsma, twee lokale graffitischrijvers. De kunstmanifestatie wordt muzikaal omlijst door twee deejays én seniorenorkest Buchestelle. De toegang tot Tunnel Vision 1.0 is gratis.


Jeugdnatuurwacht

De Jeugdnatuurwacht Liempde houdt zondag 25 september haar jaarlijkse installatie van nieuwe leden. Op een akkerrandperceel aan de Heuvelstraat worden de nieuwe leden begroet door voorzitter Margreet van Ruremonde. Aansluitend installeert wethouder Peter van de Wiel de nieuwkomers. Als bewijs van lidmaatschap ontvangen de kinderen een oorkonde en een button. Na een korte pauze gaan alle jeugdnatuurwachters knutselen met de kaderleden van de club. De activiteit duurt tot ongeveer 11.00 uur.