Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HENK VERHOEVEN 25 JAAR DIRECTEUR OP DE HOBBENDONKEN

'Onze school is weer heerlijk in cadans'

MARC CLEUTJENS

Het mooiste cadeau kreeg Henk Verhoeven gisterochtend via Facebook. De directeur van basisschool De Hobbendonken, die deze week zijn zilveren jubileum viert, werd door ouders van leerlingen met loftuitingen overladen na een bezoek van de onderwijsinspectie. ,,De inspectie heeft met zes kritische ouders gesproken om een goed beeld van De Hobbendonken te krijgen. Als ze dan zo strooien met complimentjes en ons een #superschool noemen, dan kan ik alleen maar glimmen van trots."

Verhoeven kreeg meer cadeautjes. Een eigen straatnaambord bijvoorbeeld, dat hij zelf tijdens het speelkwartier in aanwezigheid van alle bijna tweehonderd leerlingen mocht onthullen. Het mooiste geschenk vindt hij echter dat hij elke dag vanuit zijn woonplaats Best naar Boxtel mag rijden en leiding mag geven aan een team dat oog heeft voor modern onderwijs. ,,Werken op De Hobbbendonken is elke dag uitdagend", zegt Verhoeven. ,,En nu we een roerige periode waarin verhuizing op de rol stond achter ons heb-


ben kunnen laten, is er eindelijk weer tijd om alle energie in het onderwijs te stoppen. We werken met passie aan de 21st century skills, die kinderen in staat stellen zelfstandig te werken en meer eigen verantwoordelijkheid te dragen. We lopen graag voorop en kozen als eerste voor een continurooster. Daardoor hebben kinderen elke dag meer tijd om 's middags leuke en leerzame dingen te doen."

RUSTIG VAARWATER

Verhoeven windt er geen doekjes om: de jaren waarin de toekomst van De Hobbendonken onzeker was, waren soms zwaar. ,,Tien jaar lang hebben we stil moeten staan. Eerst zouden we naar brede school De Wilgenbroek verhuizen, daarna kwam nieuwbouw in Munsel/In Goede Aarde in beeld. Tweemaal strandden de plannen en moest ik aan ouders uitleggen dat het weer niet door kon gaan. Dat heeft me geraakt omdat ouders het vertrouwen verliezen, in de school en in haar directeur. Ook zagen we het leerlingenaantal teruglopen door die onzekerheid."

De Hobbendonken zit echter weer in rustig vaarwater. ,,We groeien", straalt Verhoeven, die op de teldatum 1 oktober exact 197 leerlingen ontvangt. ,,Dat zijn er weer dertien meer dan vorig jaar. Ons doel is om uiteindelijk verder te groeien naar een school met negen groepen." Het gebouw aan de Beneluxlaan is er klaar voor. ,,We zijn de oudste school van Boxtel-Oost en hebben vorig jaar flink gerenoveerd. Als straks in de herfstvakantie ook de tuin is gedaan, zijn we helemaal klaar."

Fier is de jubilerend directeur op de twee leerpleinen die tijdens de laatste opknapbeurt zijn ingericht. ,,Critici zeggen wel eens dat we leegstand hebben. Ik zie dat anders. In twee lokalen hebben we leerpleinen ingericht waar we modern onderwijs kunnen aanbieden dat zich niet leent voor een klassiek leslokaal. Kinderen krijgen juist op deze plekken meer kansen om alle talenten te ontplooien. Ze werken in groepjes aan werkstukken en lossen ungoogleable questions op; lastige vraagstukken die inzicht en creativiteit vereisen en niet zomaar eventjes met Wikipedia te beantwoorden zijn."

In de week dat hij de schoolinspectie mocht ontvangen, constateert Verhoeven dat De Hobbendonken een school in cadans is. ,,Dat merk je aan alles", knikt directeur tevreden. ,,We werken met plezier in een eigentijds gebouw en zoeken voortdurend naar vernieuwing. De kunst is hoe we ook in de toekomst voldoende middelen kunnen genereren om onderwijskundig nog een paar stapjes extra te zetten. Want zo zie ik onze rol: zoveel mogelijk talent uit de kinderen halen, zodat ze straks als wereldwijze jonge burgers de volgende stap in hun leven kunnen zetten."

KWEEKVIJVER

Verhoeven begon bijna veertig jaar geleden als leerkracht op De Hobbendonken. Hij gaf de voorkeur aan deze job boven een betrekking in Venray. Lachend: ,,Daar mocht ik ook beginnen op een school, maar moest ik ook beloven dat ik elke week het kerkkoor zou dirigeren..." Hij werkte onder de bezielende leiding van directeur Ger van den Berg, die op jonge leeftijd overleed. Verhoeven volgde hem op, na eerst een tijdje als waarnemend directeur te hebben gewerkt. In 1991, het jaar waarin hij formeel tot directeur werd benoemd, telde De Hobbendonken driehonderd leerlingen. ,,Een fijne periode waarin we vier kleuterklassen hadden en er een plaatsingsbeleid was. We moesten nee zeggen, hoe spijtig we dat ook vonden."

Verhoeven erkent dat het een lange periode is waarin hij leiding geeft. ,,Natuurlijk heb ik wel eens over de schutting gekeken, maar telkens weer vond ik hier de meeste uitdagingen. Werken op De Hobbendonken is elke dag uitdagend. De school was én is een kweekvijver van talenten, binnen het team maar ook in de klassen. Hier heerst een gevoel van saamhorigheid en zetten we de schouders eronder. Dat heeft ons heel ver gebracht."

FOTO BOVEN: De Hobbendonken heeft sinds gisterochtend een Henk Verhoeven-plein, genoemd naar de jubilerend directeur die uitbundig in het zonnetje werd gezet. (Foto: Peter de Koning).