Afbeelding
Foto: William Rutten

SHAUNY BULT UIT BOXTEL IN FINALE MISS NEDERLAND

'Prima kans om talent te ontplooien'

Het aftellen is begonnen. Nog een paar nachtjes slapen en Shauny Bult staat in de finale van Miss Nederland. De verkiezing vindt maandag 26 september plaats in Studio 21 in Hilversum en met elf andere jonge vrouwen is de Boxtelse een van de kanshebbers op het felbegeerde kroontje. ,,Natuurlijk wil ik heel graag winnen."

MARC CLEUTJENS

Het zijn drukke tijden voor Shauny. Sinds de Boxtelse in juni op Ibiza een plek in de finale veroverde, zit ze in een soort rollercoaster en rolt ze van de ene naar de andere afspraak. Interview hier, fotosessie daar. En tussendoor gewoon werken, als fotomodel. ,,Deze week heb ik nog een fotoshoot voor Kruidvat", lacht ze. ,,Maar verder doe ik een beetje rustig aan hoor, al valt dat niet mee voor iemand die altijd bezig is."

Maandag was de generale repetitie voor de missverkiezing in Hilversum. ,,Sindsdien probeer ik wat meer te rusten, maar het is ook belangrijk in vorm te blijven. Dus ga ik twee keer per dag sporten bij Tiga, een van mijn sponsors", vertelt Shauny. ,,En woensdag was de agenda leeg totdat er een interviewverzoek kwam van NRC Handelsblad. Nou, daar zeg je ook geen nee tegen."

HULPHOND

De verkiezing van Miss Nederland in Studio 21 omvat een aantal onderdelen. Na de opening en introductie van de twaalf kandidaten, volgt een cocktailronde waarin de finalisten in cocktailjurk over de catwalk lopen en zich volgens een vooraf ingestudeerde choreografie laten zien. In de talentenronde wordt aan de dames gevraagd zich te presenteren met een korte toespraak. ,,Een belangrijke ronde", meent Shauny. ,,Nog steeds heerst overal het vooroordeel dat een missverkiezing alleen om het uiterlijk gaat. Natuurlijk speelt dat een rol, maar het is ook heel belangrijk dat een finalist zich op een goede manier kan presenteren."

De Boxtelse gaat een speech houden over het belang van de inzet van hulphonden. ,,Een thema dat erg dicht bij me staat en waarin ik me goed verdiept heb", vertelt ze. ,,Hulphond Nederland is een van de partners van Miss Nederland en ik vind het belangrijk om hiervoor aandacht te vragen."

De kandidaten kunnen met name in deze ronde laten zien dat ze niet alleen heel mooi zijn. ,,Het gaat wel degelijk om vrouwen met brains", lacht Shauny, die zich na het voltooien van haar studie van Hogeschool Avans ingenieur bouwkunde mag noemen. ,,Op dit moment doe ik niet zoveel met mijn studie-achtergrond en staat het modellenwerk voorop. Als ik Miss Nederland word, blijft het even op een zijspoor, maar over een paar jaar wil ik echt die richting op. Projectontwikkeling, vastgoedbeheer, dat soort werk. Heel boeiend."

BADPAK

Na de talentenronde volgt een ronde waarin de dames zich in badpak aan het publiek laten zien. Na de galaronde volgt de prijsuitreiking en wordt bekend welke jonge vrouw tot Miss Nederland wordt gekroond. ,,Ik merk dat iedereen dolgraag wil winnen", vertelt Shauny. ,,Toch gaan we niet echt als concurrenten met elkaar om. We trekken veel samen op, bijvoorbeeld als we op bootcamp zijn. Natuurlijk, een missverkiezing is een wedstrijd die iedereen wil winnen. Maar we weten ook dat er van de twaalf deelnemers maar eentje de eerste prijs kan pakken. Niet winnen is ook een onderdeel van een wedstrijd."

De Boxtelse zegt dat ze de voorbije maanden heel veel heeft geleerd. ,,Hoewel ik al een hele gezonde levensstijl heb, waren de voedingsprogramma's die we hebben gevolgd heel leerzaam", aldus Shauny. ,,Ik heb gezien dat deelnemers aan een missverkiezing flink aan hun ontwikkeling kunnen werken. Zelf vond ik het boeiend om aan mijn persoonlijkheid te werken en te ontdekken hoe ik mezelf op een goede manier kan presenteren. Een missverkiezing biedt prima kansen om talenten te ontplooien."

Shauny kan en wil niet vooruitblikken op de finale. ,,Natuurlijk hoop ik dat ik win." Lachend: ,,Eigenlijk is een missverkiezing een aparte manier van solliciteren. Want Miss Nederland zijn betekent dat je een hele leuke en ook drukke baan hebt. Binnen dat jaar ga je een heleboel presentaties doen, sponsorevenementen bezoeken, premières bijwonen en natuurlijk een gooi doen naar de titel van Miss Universe."

Tijdens de finale in Hilversum weet Shauny zich gesteund door familieleden en vrienden, niet alleen uit Boxtel maar ook uit Duitsland, Engeland en zelfs de Verenigde Staten. De finale is niet live op televisie te zien; belangstellenden kunnen via sociale media wel de actuele ontwikkelingen tijdens de missverkiezing online volgen.

FOTO BOVEN: Shauny Bult uit Boxtel staat maandag in de finale van Miss Nederland. Met elf andere finalisten maakt ze kans op de titel. (Foto: William Rutten).