Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Boxtel pleit voor extra op- en afrit A2

Als de dubbele overweg in de Tongersestraat in de toekomst dicht gaat voor autoverkeer is het wenselijk dat aan de andere kant van Boxtel de Schijndelsedijk weer een directe aansluiting krijgt op de rijksweg A2. Een andere mogelijkheid is de aanleg van een parallelweg vanaf viaduct Peters Hoek naar bijvoorbeeld de oprit 26 bij De Liempdse Barrière.

HENK VAN WEERT

Het gemeentebestuur van Boxtel probeert steun te krijgen bij de provincie voor een directe derde aansluiting op de A2 ter hoogte van de Schijndelsedijk. Volgens het college is dit wenselijk 'in het kader van het verhogen van de leefbaarheid en ontwikkelingen als gevolg van bijvoorbeeld Greentech en PHS'. Het college doelt daarmee op de vestiging van een zogeheten biomassaplein, waar uit groenafval energie wordt opgewekt. Boxtel wil komend jaar een plek voor Greentech aanwijzen; bedrijventerrein Vorst is daarvoor een van de opties. Met PHS wordt het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer aangeduid dat tot aanzienlijk meer treinverkeer zal leiden.

De wens voor een derde aansluiting op de A2 valt te lezen in de begroting voor 2017 die de gemeente Boxtel gistermiddag presenteerde. B. en W. denkt daarbij ook aan het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie naar een parallelweg tussen de N618, zoals de Schijndelsedijk ook wel op de kaart staat, en een van de bestaande Boxtelse aansluitingen op de A2. Burgemeester Mark Buijs benadrukt dat nieuwe aansluiting voor Boxtel zelf onbetaalbaar is en dat samenwerking met andere partijen onvermijdelijk is. Daarom is hij in gesprek gegaan met het provinciebestuur.

Eerder werden daarvoor ook al suggesties aangedragen. Zo pleitten bewoners van de Eindhovenseweg eerder in deze krant voor zo'n nieuwe weg langs het Omleidingskanaal van de Dommel, tussen Peters Hoek en oprit 26 (De Liempdse Barrière). Zij vrezen een grote toename van autoverkeer op de Boxtelse noord/zuid-as als de dubbele overweg dicht gaat.