Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Boxtelse broers bedenken en tekenen samen 'Uh...Pardon?'

'Ook gevoelige zaken zijn soms lollig'

Lonneke Hoondert

,,Ons werk is zo serieus. Om in balans te blijven, doen we dit erbij", grappen Ralf en Arko Dieden. De twee broers, die jaren in Boxtel woonden, zijn het brein achter de strips van 'Uh...Pardon?'. ,,Eigenlijk maken we met de titel meteen excuses voor onze strips. Die kunnen heel absurdistisch en scherp zijn", legt Ralf uit.

De naam 'Uh...Pardon?' past volgens Arko ook bij de humor van de beeldverhalen. ,,Je zegt het vaak wanneer je in een ontregelende situatie terecht komt. Dan denk je: 'Wat zeg je me nou?'. Van spitsvondige woordgrappen - zoals een jochie dat aan zijn moeder vraagt of zijn corpulente vriendje 'kan blijven eten'. ,,Ja, zo te zien wel." - tot het verbeelden van situaties die soms wel een heel onverwachte en af en toe lugubere wending krijgen. Met 'Uh...Pardon?' houden Ralf en Arko in ieder geval geen rekening met heilige huisjes. ,,We hebben onze grenzen en we willen niet shockeren of mensen beledigen. Maar we zien wel humor in frictie. Ook als iets gevoelig ligt, kan het best lollig zijn", vertelt Arko.

Stomme ideetjes

In het dagelijks leven werkt Arko, die inmiddels in Liempde woont, in de marketing en communicatie. Daarnaast volgt hij een opleiding om fysiotherapeut te worden. Ralf is financieel adviseur bij de Rabobank en woont tegenwoordig in Best. Hoewel ze allebei in verschillende branches werkzaam zijn, droomden de broers al langer van een samenwerking. ,,Het leek ons interessant om samen iets te ondernemen, in welke vorm dan ook."

Het idee voor de strip ontstond per toeval een jaar geleden. ,,Toen ik een keer bij Ralf op bezoek kwam, liet hij me - enigszins beschroomd - een aantal grappen lezen dat hij had verzonnen", begint Arko. ,,Ik heb gestudeerd aan SintLucas en jaren gewerkt als grafisch vormgever. Het leek me leuk om zijn grappen te vertalen naar beeldverhalen." En zo ging het balletje al snel rollen...

Arko en Ralf zaten verschillende keren samen om een eigen stijl te ontwikkelen en sinds maart zetten ze elke woensdagmiddag een strip van eigen hand online op hun Facebookpagina. ,,We beleven samen enorm veel plezier aan het bedenken en maken van de strips. De reacties van onze omgeving waren positief. Daarom vonden we het tijd om 'Uh...Pardon?' de wereld in te brengen." En dat terwijl Ralf in beginsel eigenlijk niet de intentie had om iets met zijn grappen te doen. ,,Het waren gewoon wat stomme ideetjes die lukraak ontstonden en die ik uiteindelijk optekende."

Inspiratie

De samenwerking blijkt erg vruchtbaar, inmiddels heeft het duo al tientallen, zo niet meer dan honderd strips klaar. ,,In het begin hebben we af en toe geprobeerd de rollen om te draaien. Maar Ralf is supergoed met taal en erg grappig. Dat ben ik niet, maar ik ben wel een echte beelddenker en kan zijn ideeën mooi omzetten in tekeningen", vindt Arko. De tekenaar kan voorlopig nog vooruit. Ralf: ,,Er staan honderden grapjes klaar die uitgewerkt kunnen worden en dat aantal blijft toenemen."

De bedenker van de grappen put overal inspiratie uit. ,,Soms kom je toevallig in een situatie terecht die leidt tot een idee. Een andere keer ga je doordenken over momenten die je zelf vaak meemaakt. Een lange wachtrij bijvoorbeeld." Niet alle grappen die Ralf verzint, zijn een schot in de roos. ,,Ik kan zelf iets heel grappig vinden, maar humor is ontzettend persoonlijk. Als je zelf iets maakt, is het lastig om objectief te blijven. Daarom is het goed dat we dit met z'n tweeën doen." Arko vult aan: ,,En af en toe denk je dat een grap niet werkt en blijkt dat de volgers op Facebook het juist wél hilarisch vinden."

Omdat de strips goed ontvangen worden door volgers op Facebook en hun omgeving, zijn de broers klaar voor de volgende stap: publicatie van de strips in bijvoorbeeld kranten en misschien zelfs wel een eigen stripboek uitbrengen in de toekomst. ,,Twee weken terug zijn we daarom naar het Stripspektakel in Veldhoven gegaan. Daar hebben we enkele uitgevers gesproken en die waren enthousiast", aldus Arko.

Benieuwd naar de strips van Ralf en Arko? Bekijk dan de Facebookpagina van de broers: www.facebook.com/uhpardon.

FOTO BOVEN: De Boxtelse broers Arko (links) en Ralf Dieden sloegen de handen ineen om samen de strip 'Uh...Pardon?' te maken. (Foto: Peter de Koning).

STRIPVERHAAL: 'De grapjesboer' is verzonnen door Ralf Dieden en getekend door Arko Dieden.


Benefietconcert in Son en Breugel

Petruskoor zingt voor Minsk

Het Sint-Petruskoor uit Boxtel geeft vrijdag 30 september tussen 20.00 en 21.30 uur in de Genovevakerk in Son en Bruegel een benefietconcert. Bezoekers kunnen ook genieten van de muzikale samenwerking tussen vier musici die als het ensemble Kupalje jaarlijks drie weken hun woonplaats Minsk in Wit-Rusland verruilen voor Brabant. Tevens treedt het koor Zang en Vriendschap op.

Koren en solisten wisselen elkaar af in een veelzijdig programma en zullen de avond gezamenlijk afsluiten met het bekende Kalinka.
De opbrengst van het benefietconcert gaat naar twee projecten van de Nederlandse stichting Pomosjtsj Minsk. De stichting wil audiologische hulpmiddelen aanschaffen voor een klas van tien kinderen op een school waar veel dove en slechthorende kinderen zitten. Daarnaast gaat een deel van de opbrengst naar de ontwikkeling van de Alexanderband in Minsk. De Veldhovense Alexanderband heeft inmiddels bewerkstelligd dat twintig patiënten met een verstandelijke beperking noten kunnen lezen en spelen. De voortgang ligt echter stil, omdat er geld nodig is voor instrumenten.

De toegang tot het benefietconcert is gratis en er wordt gecollecteerd na afloop. Na het concert kunnen bezoekers en musici napraten onder het genot van een drankje.

Meer informatie: Betty van Eekelen via (0411) 67 58 18 of via e-mail: betty@van-eekelen.nl.

Afbeelding