aftrap op zaterdag 1 oktober met film

Duurzame Week bomvol activiteiten in Boxtel

Hoewel de Duurzame Week zaterdag 1 oktober al van start gaat met een wandeling langs de Beerze, een excursie naar Vion en de film Tomorrow in Podium Boxtel, wordt tijdens de Herfstfair een dag later officieel het startsein gegeven door wethouder Peter van de Wiel. De naam 'Duurzame Week' dekt de lading niet helemaal. Er zijn immers liefst elf dagen lang activiteiten...

Verschillende Boxtelse organisaties hebben de krachten gebundeld en activiteiten georganiseerd, waarbij iedereen in de week voorafgaand aan 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, kan kennismaken met duurzame initiatieven. Allerlei organisaties hebben zich aangesloten bij de organisatie. Zo ook Boxtel Vooruit. De stichting omarmt duurzaamheid en geeft ruimte aan de duurzame verbinding op de Markt tijdens de Herfstfair. Kinderen kunnen op die plek knutselen en duurzame huisjes bouwen. Bovendien komt er een duurzame wensenlijn vanaf de Markt naar de boomgaard achter het gemeentehuis waar kinderen zelf hun wensen voor een mooie toekomst mogen maken. Daarnaast is onder meer er een zadenbieb, een


Thorissen exposeert

Kunstenaar Huub Thorissen uit Boxtel exposeert constructieve beelden en grafiek tijdens de Annual Dutch Art Fair in Amsterdam. De beurs voor hedendaagse professionele kunstenaars vindt plaats in het World Fashion Centre. Tijdens het beursweekend op 24 en 25 september zijn de deuren van de Fair geopend tussen 11.00 en 17.30 uur. Thorissen heeft nog enkele gratis toegangsbewijzen ter beschikking. Belangstellenden kunnen een e-mail sturen naar huub@thorissen.nl. Meer informatie op de website: www.adaf.nl.

GroenDoenPaviljoen en kunnen mensen aanschuiven bij Herenboeren Wilhelminapark voor een keukentafelgesprek.

Daarnaast heeft ook kunstenaarsvereniging Kunstlicht 99 zich verbonden aan de Duurzame Week door een Boxtels klimaatkleurplatenboek te realiseren. Hieraan is ook een kleurwedstrijd verbonden.

Naast exposities in de bibliotheek en het waterschapsgebouw, een extra Repair Café in De Rots, gezamenlijk zwerfvuil prikken en nog veel meer, wordt op 10 oktober de Duurzame Week afgesloten met een avond over duurzaam ondernemen. Nancy Bocken van de TU Delft geeft een lezing over circulaire business. Meer informatie over de evenementen is te vinden op de Facebookpagina Duurzame Week Boxtel.


Wildcrossers

beboet in

natuurgebieden

Buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) van Samen Sterk in Brabant (SSiB) hebben met collega's van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Brabants Landschap en de politie op verschillende locaties controles uitgevoerd in de bossen van Brabant. Deze grootschalige controle, die zaterdag en zondag werd gehouden, had tot doel om overlast van crossmotoren en quads tegen te gaan en zo de kwetsbare natuur te beschermen.

Deze handhavingsactie heeft geresulteerd in een aantal bekeuringen. Er moesten verschillende processen verbaal opgemaakt worden. Allemaal voor het rijden in gebieden waar dat niet is toegestaan. De boa's hebben jeeps, motoren, quads en buggy's op de bon geslingerd.

SSiB zet binnenkort nog een aantal handhavingsacties op touw om het wildcrossen te beperken. Wildcrossers veroorzaken regelmatig vernielingen aan bijvoorbeeld hekwerken en sloten. Ook wordt de flora en fauna verstoord en voelen wandelaars zich op de paden niet meer veilig.

Het handhavingsteam roept iedereen op het buitengebied in de gaten te blijven houden. Wie denkt dat er iets niet in de haak is, kan tegen lokaal tarief bellen met het speciale telefoonnummer 0900-996 54 32. De melding gaat direct naar één van de instanties die samenwerken in het handhavingsteam van Brabant. Men kan een melding ook doen via de BuitenBeter app. Met de app is het een kwestie van een foto maken, gps-locatie bevestigen en versturen. Vervolgens wordt de melding naar de juiste gemeente gestuurd. De app is gratis en beschikbaar voor iPhone, Android, Windows Phone en BlackBerry.