HEEMKUNDE BOXTEL LANCEERT PROJECT

Film toont geschiedenis van Sint-Petrusbasiliek

MARC CLEUTJENS

De Sint-Petrusbasiliek in Boxtel gaat de hoofdrol spelen in een nieuw filmproject van Heemkunde Boxtel. Binnenkort start de werving van acteurs die een rol willen spelen in de productie, die de geschiedenis vertelt van de bouw van de middeleeuwse kapittelkerk.

Nadat Heemkunde Boxtel twee films produceerde over het Boxtels bloedmirakel en de leenbrief van keizer Karel, is het volgens de initiatiefnemers Hans van Liempt en Christ van Eekelen tijd voor een derde project. Waar in de eerdere producties vooral met vrijwilligers werd gewerkt, wordt nu gekozen voor een professionele aanpak en een serieus filmbudget. Heemkunde Boxtel is er deze week in geslaagd om de benodigde 11.000 euro bij elkaar te vergaren, zodat het filmproject officieel gelanceerd kan worden.

Talrijke sponsors droegen bij aan de financiering van het project dat met name bedoeld is voor scholieren in de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Naast de gemeente Boxtel droegen onder meer ook de Heilig Hartparochie, de Heilig Bloedstichting, stichting Hartje Boxtel, stichting Brabants Centrum en de inmiddels geliquideerde stichting Petrusmonumenten een steentje bij. Het Prins Bernhard Cultuurfonds deed ook een duit in het zakje.

BEDEVAARTPLAATS

Van Liempt en Van Eekelen vertellen dat de film over de Sint-Petrusbasiliek vooral de bouwgeschiedenis en de ontwikkeling door de eeuwen heen zal laten zien. ,,Er zullen opnamen worden gemaakt in de kerk, maar we gaan ook intensief gebruik maken van innovatieve 3D-technieken. De kerk wordt digitaal nagebouwd en opnamen die we maken voor een green screen kunnen in het kerkmodel gemonteerd worden", aldus Van Liempt.

De film zal ongeveer een kwartier duren en starten bij de oudste historie van Boxtel. ,,Dus nog voor de tijd dat de kerk bestond", licht Van Eekelen toe. ,,We zullen laten zien dat er in Boxtel eerst een motteburcht stond. Daarna zullen beelden opduiken van een Romaans kerkje dat hier ook ooit heeft gestaan." In een aantal hoofdstukken zullen de verschillende tijdvakken de revue passeren en is er natuurlijk aandacht voor het bloedmirakel en de rol die Boxtel speelde als bedevaartplaats.

,,Met acteurs in oude kostuums willen we laten zien hoe Boxtel er destijds uitzag en hoe de kerk een belangrijke rol in het leven speelde", stelt Van Liempt. ,,Ook zal kijkers duidelijk worden dat een basiliek meer is dan een gebouw van stenen. Mensen hebben door de eeuwen heen aan de kerk gewerkt, verbouwingen doorgevoerd en uitbreidingen gerealiseerd. Dat zal allemaal te zien zijn in de film."

Heemkunde Boxtel wil ook verbeelden hoe het komt dat het nietige Boxtel in de Middeleeuwen zo'n grote kerk 'kreeg'. ,,De heer Van Ranst wilde laten zien dat hij macht en aanzien had en betaalde voor de bouw van zo'n grote kerk", weet Van Eekelen.

CULTUURBOX

Nu Heemkunde Boxtel voldoende financiële middelen heeft om het filmproject te starten, werken beoogd regisseur Maarten Melis en cameraman en scriptschrijver Guus Bekooy aan de voorbereidingen. Op korte termijn start de werving van een aantal acteurs dat rollen gaat spelen in de productie. De verwachting is dat de film medio 2017 afgerond is. De première is voorzien in de week waarin de Heilig Bloedprocessie wordt gehouden. Op de zondag na Pinksteren dus. ,,Gelet op de twee voorgaande producties, denken we dat dit zeker haalbaar is", verwacht Van Eekelen.

De filmmakers gaan nauw samenwerken met Cultuurbox, zodat het onderliggende lessenpakket op een juiste manier kan worden aangeboden aan scholen in Boxtel. Deze week zijn de eerste gesprekken gevoerd met Gerry Roche van Cultuurbox. Van Liempt: ,,We rekenen erop dat veel basisscholen de film gaan bekijken en aansluitend lessen gaan verzorgen. Maar ook met het Jacob-Roelandslyceum en het Baanderherencollege willen we contacten leggen, net als met andere organisaties als bijvoorbeeld VVV." In samenwerking met Cultuurbox zullen alle cultuurcoördinatoren van de scholen benaderd worden.

Een van de initiatiefnemers van het filmproject is heemkundelid en pater Hans de Visser, die ook aan de wieg stond van de eerdere producties. Uitgangspunt is dat de film als basis dient voor een project dat op scholen uitgerold wordt om de lokale historie tot leven te wekken.


tweede editie op 25 september

Croon vormt middelpunt
van Boxtels Wijnfestijn

Proeven van verschillende soorten bubbels, port, witte en rode wijn. Dat is zondag 25 september tussen 15.00 en 19.00 uur mogelijk tijdens de tweede editie van het Wijnfestijn. Culinaire speciaalzaak Proef! Culinair en de restaurants Brownies & Downies en De Rechter dragen zorg voor de organisatie van het evenement.

,,Vorig jaar was een groot succes", aldus eigenaar Marco Vermeijs van Proef! Culinair. ,,Mensen genoten in het zonnetje van een hapje en drankje en konden ook nog eens kijken naar het Dommeltheater. We hebben ons evenement op de kaart gezet." Vorig jaar was En Garde! nog bij de organisatie betrokken, dit jaar neemt De Rechter het stokje over. Op het pleintje achter het restaurant vindt het Wijnfestijn plaats. Daar komen kraampjes waar lokale en regionale bedrijven wijnen schenken, zoals Bosch Wijnkopers uit Boxtel. De organisatie zorgt voor hapjes die in combinatie met de wijnen kunnen worden genuttigd. Vermeijs: ,,Het is leuk dat lokale ondernemers de krachten bundelen en samen een evenement organiseren. Om ook gezinnen te trekken, zorgen we voor een springkussen en kunnen kinderen zich laten schminken." Een deejay zorgt voor muziek.

De toegang is gratis. Muntjes voor proefglaasjes kosten 1,75 euro op de dag zelf. In de voorverkoop zijn munten voor 1,50 euro verkrijgbaar bij De Rechter, Proef! Culinair en Brownies & Downies.


Dommelbimd

In natuurgebied Dommelbimd tussen de Eindhovenseweg en kasteel Stapelen in Boxtel wordt zaterdag 24 september van 12.00 tot 17.00 uur een landelijk veldsymposium gehouden. Vertegenwoordigers van uiteenlopende burgerinitiatieven gaan samen met professionals van de overheid en andere organisaties met elkaar op zoek naar succesfactoren, kansen en valkuilen. Aanmelden is mogelijk via www.dommelbimd.nl.