Anke van Hal en Nohr de Vos maken deel uit van de cast van de Gelaarsde Kat, de nieuwste sprookjesmusical van De Efteling die op 2 oktober officieel in première gaat. (Foto: Peter de Koning).
Anke van Hal en Nohr de Vos maken deel uit van de cast van de Gelaarsde Kat, de nieuwste sprookjesmusical van De Efteling die op 2 oktober officieel in première gaat. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NOHR DE VOS EN ANKE VAN HAL SCHITTEREN IN sprookjesMUSICAL efteling

Gelaarsde Kat: van hot naar her op podium

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Iedereen moet komen kijken!" Zondag 2 oktober gaat De gelaarsde Kat, de nieuwste sprookjesmusical van de Efteling, in première. Mét Nohr de Vos en Anke van Hal. De 13-jarige meiden uit Boxtel kregen na een auditie een plek in het kinderensemble. Het publiek zal ze echter nooit samen op het podium zien. Anke en Nohr hebben namelijk dezelfde rol gekregen...

Waar Nohr vorige week donderdag haar kunsten al mocht vertonen tijdens de generale uitvoering voor Eftelingmedewerkers, was Anke zondag aan de beurt tijdens de eerste try-out. ,,Het was superspannend", vertelt Nohr. ,,We vervullen meerdere rollen in de voorstelling en moeten erg snel omkleden. Gelukkig ging het allemaal goed." Anke knikt. ,,Het was leuk om de show in zijn geheel op te voeren. En tijdens een voorstelling voor publiek krijg je ook de reacties van de toeschouwers mee, bijvoorbeeld als ze lachen om een grapje."

Begin dit jaar werden audities gehouden voor De gelaarsde Kat. ,,Nohr en ik hebben wel eens samen dansles gehad in Boxtel en kwamen elkaar bij de auditie weer tegen", zegt Anke, die is aangesloten bij Tiga en Musical'sCool in Best en onder meer te zien was in Jesus Christ in Concert. ,,Toen we hoorden dat we mee mochten doen, zijn we vaak samen met de trein naar De Efteling gereisd", voegt Nohr toe. De tiener vergaarde bekendheid met deelname aan Junior Song Festival.

vele grapjes

Kort na de auditie, waarin de kinderen moesten dansen en zingen, kregen de meiden uit Boxtel een telefoontje dat ze deel uitmaakten van het kinderensemble. ,,Dit houdt in dat we héél vaak op het podium staan", glunderen Nohr en Anke. Het ensemble bestaat uit drie groepen van zeven kinderen. ,,We mogen nog niet iedere avond spelen, waardoor er drie dezelfde groepjes zijn gemaakt. En toevallig kregen we dezelfde rollen.".

In De gelaarsde Kat wordt een jongen betoverd tot kat. Hij komt bij de arme molenaarszoon Bas terecht. De twee raken bevriend en de kat helpt de jongen met een aantal problemen. ,,Het is een musical met vrolijke liedjes waarin heel veel wordt gedanst. De tijd vliegt voorbij. Bovendien is de voorstelling is niet alleen geschikt voor kinderen, maar óók voor ouders vanwege de vele grapjes", aldus Nohr.

Het kinderensemble is constant als groep op het podium te zien. ,,Maar iedereen krijgt zijn eigen moment om te 'shinen', hoor", lacht Nohr. Zij en Anke vervullen de rol van hysterische kat die ze Mango hebben genoemd, een arrogante Spaanse prins en boer. ,,We gaan echt van hot naar her op het podium en kunnen heel veel energie in ons optreden stoppen." ,,En we krijgen er ook weer energie van", voegt Anke lachend toe. ,,Hoewel de danspassen nu wel in ons systeem zitten, zijn op het podium allerlei stickers met cijfers geplakt, zodat we precies weten waar we op welk moment moeten staan." De jonge artiesten ook te spreken over de kostuums. ,,We zijn allemaal lapjeskatten en de kostuums hebben hierdoor verschillende kleuren", legt Nohr uit. ,,Het ziet er geweldig uit, net als het decor. Maar we verklappen niet alles, hoor. Mensen moeten zelf komen kijken!"

kattenoortjes

Het duo treedt de komende maanden één tot twee keer per maand op. ,,Sinds de laatste weken van de zomervakantie hebben we veel gerepeteerd. ,,Het leuke is dat we echt deel uitmaken van de cast. Het is een leuke groep en we kunnen heel veel leren van de acteurs en de crew", aldus Nohr. ,,We zijn het grootste gedeelte van de show een kat. Het was voor ons even puzzelen hoe we een kat moesten spelen, het moest namelijk een mens met kattentrekjes zijn. Aan het kostuum zien de mensen al welk dier je bent. We geven dus geen kopjes of tonen onze klauwen, maar laten andere eigenschappen zien, zoals elegantie." Daarnaast spelen iedere voorstelling 37 kinderen eenmalig mee in De gelaarsde Kat. Inge, het zusje van Anke, deed al mee. ,,Ze kijken écht naar ons op, dat is heel leuk", vertellen Anke en Nohr. Tijdens de repetitie wordt serieus gewerkt, maar er is ook veel ruimte voor grapjes, benadrukken Nohr en Anke. ,,Zo dragen de mannen van het geluid een headset. Met theatertape hebben ze speciale kattenoortjes gemaakt..."

Tot en met maart is De gelaarsde Kat te zien. Nohr en Anke: ,,We hopen dat de musical daarna verlengd wordt!" Kaartjes zijn te koop via www.efteling.com/gelaarsdekat of via tel. (0416) 53 77 77.

Boxtel

Smartlappenavond

In grand café Rembrandt klinkt maandag 26 september een repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen. De meezingavond start om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open.

Repair café

Vanwege de Duurzame Week organiseert Transition Town woensdag 5 oktober een extra Repair Café op een andere locatie: gemeenschapshuis De Rots. Doel is kleding, apparaten en andere spulletjes minder snel weg te gooien en zelf dingen te leren repareren. Bezoekers kunnen kapotte artikelen van thuis meenemen. Tussen 12.00 en 15.00 uur staan de vrijwilligers klaar om te proberen bijvoorbeeld kleding, fietsen en elektrische apparaten te repareren.