Afbeelding
Foto: Peter de Koning

• PUBLIEK GENIET VOLOP VAN THEATERFESTIVAL • HILARITEIT ROND VUURSPUWENDE PANNENKOEKENBAKKER

Bockesprongen: de grote cultuurblender van Boxtel

BRAM STEENBEEK

Stichting Bockepruik organiseerde zondag voor de 21e keer het culturele festival Bockesprongen. Het festival trok ook ditmaal vele honderden cultuurliefhebbers naar het centrum van Boxtel om verrast te worden door kleinkunst, muziek, straattheater en dans. Bockesprongen is de cultuurblender van Boxtel…

Op de Markt staat het grote vogelhuis van Mees (foto rechts), die op Bockesprongen veelvuldig gevleugelde verhalen vertelt. De deur is gesloten, het gezang klinkt door de houten muren heen en op de trap voor de entree spot Leon Uithol vrij vliegende vogels voor in hun huisje. Het is de eerste keer dat deze act op Bockesprongen staat. Uithol: ,,Het is een heel toegankelijk festival met een heel divers publiek." Dat komt volgens Uithol doordat het een gratis festival is. Mensen lopen, soms per toeval, de Markt op en komen in aanraking met theater. Daarnaast valt hem nog wat op. ,,Iedereen kent elkaar. Ze maken makkelijk een praatje, het is heel gemoedelijk. Het was ook mooi om te zien hoe het in de loop van de dag steeds drukker is geworden." De diversiteit in leeftijd is ook opmerkelijk. Het speelt de act alleen maar in de kaart: het krijtbord voor het vogelhuis geeft aan dat deze voorstelling 'voor volwassenen vanaf 8 jaar' is. Maar: zijn die soms wel heel jonge volwassenen ook blij met de theaterstukken? ,,Dat moet je aan hun vragen", lacht Uithol terwijl hij op het vogelhuisje wijst.

OP STELTEN

Op datzelfde moment kijken zo'n vijfhonderd toeschouwers naar boven. Tientallen kinderogen schitteren van de spanning. Zij blikken niet naar de bewolking, die als een deken over het Boxtelse centrum ligt en voor een aangename temperatuur zorgt, maar naar het gezelschap Theater Gajes. Zij zetten hun toneelspel letterlijk op stelten. Peter van Oers van stichting Bockepruik kijkt vanuit de opengeslagen deuren van de kunstgalerie, waar foto's en beeldende kunst tentoongesteld wordt, met een tevreden gezicht naar buiten. ,,We willen graag voor een goede mix zorgen. Een mix van muziek en theater, van Boxtelse acts en makers van buiten de gemeente. Voor jong én voor oud. ", zegt de organisator.

Zijn gelaat verklapt dat het gelukt is. Niet alleen een divers palet aan artiesten en toneelspelers staat op de planken vandaag, ook het publiek gaat van wit en grijs tot lenteblond en babykaal. Van Oers kijkt naar Theater Gajes. Kindertheater, zo lijkt het. ,,Kindvriendelijk theater", verbetert Juul Beerda later. De 46-jarige muzikant torent boven zijn medespelers uit en zit in de nok van het decor, wat het publiek een inkijk geeft in 'Sauna Thomas'.

Boxtel is geen bekend terrein voor de accordeonist. Beerda: ,,Maar het is heerlijk om hier te spelen. Lekker, zo'n pleintje. Kroegjes er omheen, terrasjes vol. Mooi, hoor." Het gezelschap speelt twee uitvoeringen. Naast de accordeon, waarmee Beerda de scenes ritme en tempo geeft, bestuurt hij het soundboard. ,,Dat geeft mij wel de mogelijkheid om te improviseren." Het script blijft hetzelfde, al zullen de twee optredens van vandaag niet identiek zijn. Bij de eerste uitvoering staan tientallen kinderen aan de stelten van hoofdrolspeler Thomas. ,,Dan heeft het script toch een andere toon dan wanneer je in de avond voor een volwassen publiek speelt."

VANAF DE ZIJLIJN

Niet iedereen neemt plaats in het publiek voor het podium. Ook vanaf de zijlijn – lees: vanaf de terrassen van de om de Markt liggende kroegen – toveren Theater Gajes en Bram Graafland (foto links), een vuurspuwende pannenkoekenbakker met een aanrechtpiano, meerdere malen een lach om de bank- en stoelklanten. Waar zij nog een (klein) onderdeel van de show zijn, is dat op het JRL Talent Stage in de Croonpassage, het Bocksels Open Podium in de Stationsstraat en de Emiel Techniek Podium nabij café De Kerk niet het geval. Daar zijn de podiumplanken voor de muzikanten.

Als je door de winkelstraat loopt, hoor je de klanken van Koelcell al van verre. Ze spelen akoestische versies van muziek van Amy Winehouse tot aan de Red Hot Chilli Peppers en begeleiden je op de weg naar en van de Stationsstraat. Op het Bocksels Open Podium wordt muziek afgewisseld voor poëzie van de Nachtraaf. Hij heeft geen rockende gitaren nodig om de gehoorvliezen te laten gloeien en met zijn laatste gedicht, Mijn pillen zijn op, spit hij als een rapper zonder beat.

Volgens Robin van der Heijden, gitarist van de band Fahrenheit Twins, zijn dit soort podia een goede plek om te starten. ,,Het is een stuk comfortabeler om in een kleine, knusse omgeving te spelen dan meteen op zo'n groot podium", zegt Van der Heijden, die zelf alleen als toeschouwer op Bockesprongen was geweest. ,,Het is heel tof om hier te spelen. Genoeg publiek en af en toe zie je zo'n kleine koter voor het podium dansen."

BLIJE VOGELTJES

De deur van het vogelhuisje van Mees slaat open en één voor één stappen vijftien blije kinder-, papa-, mama-, opa- en omavogels uit het nest. Ze praten luid over de voorstelling, lopen naar Mees en bedanken haar. Van de ene bezoeker krijgt ze een knuffel, de ander smakt een kus op haar wang. Dat enthousiasme zie je na elke voorstelling. Zelfs als Julia, de tegenspeelster van Thomas, het water van de door de loodgieter gerepareerde douchekop over het publiek heen spuit, klinkt het buldergelach harder dan de voor het water vluchtende voetstappen.

Bij het JRL Talent Stage is die sfeer wat meer ingetogen doordat de trotse (groot)ouders hun geluk niet op kunnen dat hun kroost de eerste stappen op het muzikale pad zetten. ,,Dat is ook Bockesprongen", zegt organisator Van Oers. ,,We hebben ervaring in combinatie met talent. Ook die mix willen we de komende jaren ook behouden." (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding