Brandweervrijwilligers in actie tijdens hun wekelijkse oefenavond op donderdag. (Foto: Sander van Gils).
Brandweervrijwilligers in actie tijdens hun wekelijkse oefenavond op donderdag. (Foto: Sander van Gils). Foto: Sander van Gils

VIER VACATURES BIJ BOXTELSE BRANDWEERPOST

Brandweer heeft 'nieuw bloed' nodig

HENK VAN WEERT

Het Boxtelse brandweerkorps is naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers. ,,Met name tijdens werktijden overdag hebben we mensen nodig om goed inzetbaar te zijn. Daarom hopen we dat vooral personen zich melden die in Boxtel wonen of werken. Maar ook wie onregelmatig werkt, kan zich aanmelden", zegt postcommandant Hendrie Koppen.

Momenteel telt het plaatselijke brandweerkorps 26 vrijwilligers. ,,Maar gelet op de Boxtelse veiligheidssituatie en het verwachte verloop van de personele bezetting, hebben we aan kunnen tonen dat dit aantal onvoldoende is om adequaat op te kunnen treden. Gelukkig heeft de regionale brandweer ons probleem onderkend en mogen we nu al nieuwe leden werven om op dit aantal te blijven en niet verder te krimpen. Er is dus momenteel plaats voor vier nieuwkomers. Maar liever nog zouden we zien dat zich wat meer mensen aanmelden. Ik voorzie dat de komende jaren diverse functies vrijkomen omdat brandweermannen of -vrouwen na 25 jaar actieve dienst of langer gaan stoppen. En gelet op de zware fysieke eisen die aan brandweermensen worden gesteld, zou het ook best eens mogelijk kunnen zijn dat er collega's niet meer door de periodieke test komen. Dus is het fijn om een wat meer belangstellenden achter de hand te hebben. Te meer omdat de basisopleiding al gauw een jaartje in beslag neemt, alvorens brandwachten volledig inzetbaar worden", vertelt Koppen.

In de brandweerpost aan de Brederodeweg staan twee blusvoertuigen gestationeerd: één wagen die bemand wordt door zes personen en ingezet kan worden bij grotere calamiteiten, maar ook op de hei of in de bossen. Daarnaast een tweede wagen in een lichtere uitvoering die met vier mensen kan uitrukken voor bijvoorbeeld een keukenbrand of bij een klein auto-ongeluk. In de avonduren en de weekeinden lukt het vaak wel om voldoende mensen op de been te brengen, maar met name tijdens kantooruren is dat soms lastig. En daarom is het fijn dat alle 26 plekken straks ingevuld hebben. Want de brandweer is immers 365 dagen per jaar 24 uur per dag inzetbaar. Maar dat geldt natuurlijk niet voor elke brandweerman- of vrouw afzonderlijk."

TEAMSPELERS

Wie belangstelling heeft om toe te treden tot het Boxtelse brandweerkorps, moet binnen vier tot maximaal vijf minuten tijd in de kazerne kunnen zijn als er een alarmmelding komt. ,,Dus mensen moeten binnen de gemeente wonen en/of werken. Iedereen vanaf 18 jaar kan zich aanmelden. We zoeken enthousiaste teamspelers die hulpverlening belangrijk vinden", zegt Koppen. Waardering die de brandweer krijgt van mensen die zij heeft kunnen helpen in vervelende of gevaarlijke situaties wordt ervaren als een beloning. ,,Natuurlijk krijgen brandweermensen een vergoeding, maar daar doen we het als brandweer niet voor. Tijdens je tijd bij de brandweer leer je ook veel zaken die ook in andere omstandigheden handig zijn, zoals onder andere techniek, communicatieve vaardigheden en leiding geven", zegt Koppen die zelf inmiddels dertig jaar bij de vrijwillige brandweer is.

BOXTEL OOST DAG

De brandweer is zondag 25 september present tijdens de Boxtel Oost Dag die wordt gehouden rondom winkelcentrum Oosterhof en gemeenschapshuis De Rots. Daar kunnen belangstellenden informatie krijgen over de vrijwillige brandweer en de basisopleiding die nieuwe mensen moeten volgen. Maar wie interesse heeft, kan ook eens een oefenavond bezoeken die de Boxtelse brandweer elke week op donderdag houdt. Daarvoor is het noodzakelijk vooraf even contact op te nemen met postcommandant Koppen via e-mail: hkoppen@brwnb.nl of telefoonnummer 06-83 77 42 40. Gelet op de aanmelding voor de nieuwe brandweeropleidingen is het zaak vóór 1 oktober te reageren.

FOTO BOVEN: Brandweervrijwilligers in actie tijdens hun wekelijkse oefenavond op donderdag. (Foto: Sander van Gils).

'Amsterdammertjes' weg bij Dommelbrugje in Raaphof

Op verzoek van onder meer de Fietsersbond heeft de gemeente Boxtel de drie paaltjes weggehaald op de westelijke Dommeloever bij de Raapakkerbrug. Deze fietsers- en voetgangersverbinding over de Dommel verbindt de Raaphof en de Burgakker in het centrum. ,,De maatregel past in het beleid dat de Fietsersbond voorstaat om zo min mogelijk paaltjes op het wegdek te plaatsen", aldus verkeerswethouder Herman van Wanrooij.

De zogeheten amsterdammerjes werden ooit geplaatst om te voorkomen dat automobilisten de fietsersbrug op rijden. Maar volgens de Fietsersbond zorgen de paaltjes regelmatig voor gevaarlijke situaties voor passanten. ,,Ze bleken voor menigeen een sta-in-de-weg. Dat hoorden we ook van omwonenden. Daarom hebben we ze weggehaald", meldde Van Wanrooij deze week. Ook is het uitzicht verbeterd doordat het opgeschoten groen flink terug is gesnoeid tot de hoogte van de brugleuning.

Woordvoerder Pierre van den Oord van de Fietsersbond beaamt dat zijn organisatie heeft gevraagd de paaltjes te verwijderen. Of de situatie er daadwerkelijk veiliger op wordt, valt nog te bezien. Althans, dat meldde iemand die vrijwel dagelijks bij een van de bewoners van de straat op bezoek gaat: ,,Nu kunnen de pizzakoeriers er op hun brommertjes helemaal in volle vaart doorheen scheuren. En ik moet nog zien hoe het gaat als er een auto in rijdt..."

Automobilisten kunnen vanaf de Raaphof de twee jaar geleden tot Raapakkerbrug gedoopte passage wel óp, maar niet óver. Want aan de paaltjes op de oostelijke rivieroever, aan de kant van het atelier van de SintLucas dus, zijn blijven staan. Ook wethouder Van Wanrooij zegt benieuwd te zijn hoe de nieuwe situatie uitpakt. (Foto: Henk van Weert).

De amsterdammertjes op de westelijke Dommeloever bij de Raapakkerbrug zijn weggehaald. (Foto: Henk van Weert).