Afbeelding
Foto: Daisy Renders

Dierenwelzijn staat voorop bij Dobey

Dé dierenvraagbaak van Boxtel viert derde lustrum

LONNEKE HOONDERT

Als klein jongetje kwam hij vaak al thuis met kleine dieren. ,,Een eendje dat was vastgevroren of een vleugellam mereltje", herinnert Hans van Erp zich. Inmiddels is hij als winkelier en als bestuurslid van de ondernemersvereniging één van de meest vertrouwde gezichten in winkelcentrum Oosterhof in Boxtel-Oost. Al vijftien jaar - Van Erp viert deze week het jubileum - geeft hij in zijn franchise-onderneming Dobey uiteenlopend advies over huisdieren en allerlei dierenbenodigdheden. ,, Ik heb misschien wel heel Boxtel in mijn winkel gehad. Ook heel bekende Boxtelaren."

Vlak voor het interview loopt een klant binnen met een houten kratje. De inhoud: een schildpad, gevonden in de achtertuin en de vinder weet niet wat hij er mee moet doen. ,,Het moet geen gewoonte worden, maar zo af en toe belandt er per toeval een gevonden dier bij ons. Ik vang die vervolgens thuis graag op", vertelt Van Erp. Het meest exotische schepsel was een vogelspin die een tijdlang op de toonbank bij Dobey prijkte. Het is tekenend voor de positie die Dobey inneemt in de Boxtelse samenleving. De winkel is niet alleen een plek waar je het juiste voer voor je hond kunt kopen of een aquarium kunt aanschaffen. Het is óók een plek waar je naartoe kunt als je advies wilt over voeding of het gedrag van je dier en de stap naar de dierenarts er nog nét een te ver is.

Dobey was tot 2006 gevestigd op de plek waar nu de Poolse specialiteitenwinkel Lukullus zit. Daarna verhuisde Van Erp naar de locatie binnen in Oosterhof zelf. ,,Ik heb bewust voor een plek in Boxtel-Oost gekozen. Klanten kunnen dichtbij en gratis parkeren. Een zak hondenvoer weegt al gauw vijftien kilo en mensen kunnen zo makkelijk vanuit de supermarkt met hun karretje binnenlopen. Hoeven ze niet te sjouwen."

Dag en nacht

Eerst stond Van Erp alleen in de zaak. ,,Ik werkte dag en nacht. Dat was niet vol te houden. Zeker als je thuis ook nog drie kinderen hebt", zegt de franchisenemer. Inmiddels heeft hij vier vaste medewerkers, twee weekendhulpen, twee stagiaires en doet zijn vrouw Liesbeth de administratie. Zijn dochter helpt ook wel eens een handje mee. ,,Want die is aan het sparen voor een nieuwe telefoon."

De voorraad aanvullen, dieren verzorgen en natuurlijk de juiste producten verkopen: er komt behoorlijk wat werk kijken bij het runnen van een dierenwinkel. ,,Na al die jaren heb je zoveel praktijkervaring en cursussen over voeding en apothekersspullen gevolgd dat je mensen van goed advies kunt voorzien. We gaan niet op de stoel van de dierenarts zitten, maar we willen een 'betere' dierenwinkel zijn en zouden graag specialiseren in gezondheidsvoeding. Dierenwelzijn staat voorop." Al die ervaring zet Van Erp ook in voor mbo-school Helicon. ,,Daar verzorg ik lessen over de detailhandel met levende have en voedingsadvies."

In de vijftien jaar dat Van Erp in het vak zit, is er het nodige veranderd. ,,De kwaliteit van de voeding is omhoog gegaan. Dieren zijn meer en meer een gezinslid geworden. Je ziet nagellak voor katten verschijnen en pasgeleden vroeg iemand me om vegetarisch kattenvoer. Daar ga ik niet in mee hoor."

Mensenwerk

Een dierenwinkel start je niet als je niets met dieren hebt. Van Erp sjouwde van kinds af aan al rond met konijnen, vogels en kippen. ,,Thuis mocht ik mijn gang gaan, maar ik moest wél zelf het voer betalen. Zodra ik op mezelf ging wonen, bouwde ik een vogelkooi en een kippenren", glundert hij. Toch koos hij eerst voor het timmervak. ,,Vijftien jaar heb ik getimmerd, maar het kriebelde. Ik wilde iets voor mezelf beginnen." Zijn vader, melkboer Bert van Erp adviseerde hem 'iets met verkoop en klanten' te gaan doen. ,,Dat lag me wel. En aangezien ik in mijn vrije tijd toch altijd met dieren bezig ben, was de keus snel gemaakt. Je moet me natuurlijk niet in een modezaak zetten."

De ondernemer benadrukt echter dat niet alleen de liefde voor dieren de zaak succesvol maakt. ,,Je moet van dieren houden, maar het is mensenwerk. Je moet contact met klanten leuk vinden, want uiteindelijk kopen zij de spullen voor hun huisdieren. We staan hier echt niet de hele dag met hamsters te knuffelen", lacht hij.

Dobey is tijdens de Boxtel Oost Dag op zondag 25 september geopend. Die dag zijn er ook een dierenarts, een osteopaat, trimster en een hondentrainster aanwezig.

In de serie 'Winkelen in Boxtel' neemt Brabants Centrum een kijkje in de winkels die de gemeente rijk is.

FOTO ONDER: Franchisenemer Hans van Erp van Dobey viert samen met zijn medewerkers het vijftienjarig bestaan van de dierenwinkel. (Foto: Daisy Renders).