Bezoekers aan de open dag van de brandweer in Liempde konden in een oefencontainer brandjes blussen met CO2. Liefhebbers stonden natuurlijk in de rij... (Foto: Albert Stolwijk).
Bezoekers aan de open dag van de brandweer in Liempde konden in een oefencontainer brandjes blussen met CO2. Liefhebbers stonden natuurlijk in de rij... (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

• DRUKKE OPEN DAG IN CONCORDIAPARK • POSTCOMMANDANT WERFT VRIJWILLIGERS

Brandweer Liempde fier op de 21-2231

MARC CLEUTJENS

Met de officiële overdracht van brandweerauto 21-2231 is de brandweer in Liempde weer helemaal bij de tijd. Het nieuwe voertuig werd zondag bij de start van een drukbezochte open dag in en om het Concordiapark overgedragen aan postcommandant Edward Traa. Die is blij met de hypermoderne brandweerwagen, maar is ook naarstig op zoek naar meer manschappen...

Traa wil op korte termijn minimaal drie vrijwilligers werven die zijn ploeg in Liempde komen versterken. Dat is nodig om de slagkracht van de brandweer in Liempde op sterkte te houden. Niet alleen de postcommandant pleitte vurig voor uitbreiding, ook burgemeester Mark Buijs deed als 'baas' van de brandweer een stevige duit in het zakje. ,,De werving van nieuwe vrijwilligers is broodnodig", zei Buijs. ,,Begrijp me niet verkeerd, de veiligheid van de Liempdenaren is nog niet in gevaar. Maar we moeten nu werven om in de toekomst niet in problemen te komen."

ZUINIG

Burgemeester Buijs was naar Liempde gekomen voor de overdracht van de 21-2231. Een prachtig voertuig, voorzien van alle snufjes", glunderde de burgemeester fier. ,,Toen ik vanochtend hier naartoe reed, kreeg ik dat jongensgevoel van vroeger: lekker naar rode brandweerauto's kijken." Het nieuwe blusvoertuig (merk: Mercedes) vervangt een afgeschreven exemplaar. ,,Dat blijft overigens dienst doen hoor", vertelde postcommandant Traa. ,,We zijn er erg zuinig op geweest en daarom kan dit blusvoertuig ingezet worden als reserve in het oosten van onze brandweerregio."

De overdracht ging natuurlijk gepaard met de nodige toeters en bellen. De 21-2231 was verstopt achter een zwart doek dat door een hoogwerker van de brandweer 's-Hertogenbosch in de lucht werd gehouden. Met een druk op de knop, viel het doek, knalde vuurwerk, schoten vlammen de lucht in én gilden sirenes. Teamleider Erik van der Linden van de brandweer Brabant-Noord legde daarna uit dat zijn regio in samenwerking met de regio Limburg-Noord meerdere brandweervoertuigen gelijktijdig heeft aangeschaft. ,,Daarmee hebben we een aanzienlijk aanbestedingsvoordeel behaald en dus centjes bespaard."

KLASSIEKER

De nieuwe Mercedes is een hypermodern blusvoertuig dat tijdens de open dag door jong en oud van binnen en van buiten werd bestudeerd. Dat gold trouwens ook voor alle andere voertuigen die in het Concordiapark waren opgesteld. De brandweer Schijndel was present met een watertransport. ,,In deze truck zit 16.500 liter water dat we aanvoeren als er ergens een brand is", legde een van de brandweermannen uit. Ook de korpsen van Sint-Oedenrode en 's-Hertogenbosch droegen een steentje bij aan de open dag. En natuurlijk werd de oude Bedford van het Liempdse brandweerkorps geëxposeerd. De klassieker is en blijft een pronkstuk.

Potentiële vrijwilligers doken niet als eerste op tijdens de open dag. Het waren vooral gezinnen met kinderen die een kijkje kwamen nemen. De jeugd deed enthousiast mee aan de vele brandweerspelletjes die waren uitgezet in het Concordiapark. Er kon naar hartenlust geblust worden en met indrukwekkende gereedschappen konden oude fietsframes in kleine stukjes geknipt worden. Brandweerman Jos Sanders assisteerde kinderen bij het optillen van bekertjes water met een kolossale tang. Geen eenvoudige opdracht...

VLAM IN DE PAN

Veel indruk maakte de demonstratie vlam in de pan. ,,Blussen met water is onverstandig", luidde een luchtig commentaar. Toen een van de brandweerlieden dit toch deed, ontstond een geweldige steekvlam. ,,Dit kun je in de keuken beter niet doen..."

Burgemeester Buijs genoot van zoveel publiek in Liempde. ,,Ik hoop echt dat er vandaag enkele vrijwilligers opstaan om onze Liempdse brandweer te versterken", zei hij. ,,De brandweer is meer dan een korps dat branden blust en helpt bij ongevallen. Het is een hechte vriendenclub die bestaat uit mensen die graag voor elkaar en voor een ander klaar staan. En geloof me, wie een brandweercursus gaat volgen, volgt een cursus voor het leven."