Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

toernooi trekt record aantal jeu de boulers

Extra editie Essche Boeltje in 2017

CARRY DIRKX

Esch stond zaterdag volledig in het teken van 't Essche Boeltje: het almaar in populariteit groeiende jeu de boulestoernooi. Dit jaar met een recordaantal van 804 deelnemers en veel mensen op de wachtlijst, omdat ze te laat waren met inschrijven. De organisatie maakte daarom bekend veranderingen door te voeren. Er komen selectiecriteria bij de inschrijving, om de 'echte boulers' te behouden voor het toernooi. En eenmalig komt er een extra toernooi, op 10 juni 2017.

Franse chansons op het Marktplein, hier en daar een alpinopet en stokbrood met Franse kaas: de sfeer was weer uitstekend bij 't Essche Boeltje. De populariteit van het toernooi is zo groot, dat de wachtlijst uitpuilde. 85 doublettes konden dit jaar niet meedoen, waaronder veel ervaren spelers die al jaren van de partij zijn. Dat moet anders, vindt toernooidirecteur Eric van Roosmalen. ,,We voeren volgend jaar selectiecriteria in bij de inschrijving, zodat de ervaren spelers niet buiten de boot vallen. We treffen die maatregelen om de sfeer en het wedstrijdkarakter van het toernooi te behouden. Tot nu toe was het selectiecriterium: wie het eerst inschrijft, doet mee. Maar dat gaan we anders doen." Hoe precies, dat weet Van Roosmalen nog niet. Wat hij wel weet: het moet een toernooi blijven dat leuk is voor de ervaren boulers en voor de mensen uit Esch, die ook in groten getale meedoen.

Nog meer veranderingen volgend jaar: er komt eenmalig een extra Essche Boeltje, op 10 juni 2017, om te vieren dat de Essche muziekvereniging Sint-Willibrordus het toernooi voor de tiende keer organiseert. ,,Dat is echt eenmalig, ook als het succesvol is", zegt Van Roosmalen. ,,Maar misschien gaan we wel kijken of we voortaan meer banen in het dorp kunnen leggen en dus ook meer deelnemers kunnen toelaten."

De editie van 2016 verliep in ieder geval weer naar tevredenheid. ,,Fantastisch! Het is overal gezellig druk." Het woord 'gezellig' valt ook meteen bij de vier deelnemers van Pétanque Club 'De Gooiers' uit Hilversum. ,,Gezelligheid staat hier bovenaan. Je ontmoet andere pétanquers, maar dan in een ontspannen sfeer. Je wilt wel winnen, maar we spelen niet met het mes op tafel." De wisselende ondergrond waarop gespeeld wordt - grindpaadjes, hobbelige zandstroken, achtertuinen en grasveldjes - draagt bij aan de charme van het toernooi. ,,Er zijn geen slechte banen", zegt één van de mannen uit Hilversum, ,,je moet overal op kunnen spelen. Maar gras is moeilijk, dat hobbelt."

MOTORKAP

Intussen is een vriendengroep uit Boxtel aan het lunchen op het Marktplein, de plek waar de spelers zich verzamelen tussen de partijtjes door. Robert van Sambeek snijdt en smeert stokbrood, op de motorkap van een Renault 4CV uit 1957. ,,Die auto heb ik afgelopen woensdag speciaal aangeschaft om mee te nemen naar 't Essche Boeltje", beweert hij. Samen met zijn maat Wilfried Neggens doet hij al een jaar of zes mee aan het toernooi. ,,We komen hier voor de gezelligheid. Het is één van de zes Boxtelse evenementen die wij op onze evenementenkalender hebben staan. Hoewel dit officieel geen Boxtel is, hè, maar we noemen het zo."

Na vijf speelrondes vond rond half zeven de finale plaats op het Marktplein. Het duo Arjo van Weelden en Bas Hazenberg trad aan tegen Peter van Ouweland en Marion van Camper. Die laatste twee werden gekroond tot kampioenen van 't Essche Boeltje 2016.

FOTO GROOT: In heel Esch werden zaterdag jeu de boulesbanen aangelegd. Zo werd ook een speeltuintje in het dorp gebruikt voor het evenement. Met een recordaantal deelnemers (804) was het Essche Boeltje opnieuw een succes. (Foto's: Albert Stolwijk).

FOTO KLEIN: Burgemeester Jeannette Zwijnenburg en toernooidirecteur Eric van Roosmalen openden zaterdagochtend het Essche Boeltje.

Afbeelding