VIERDE THEMARONDLEIDING IN MUBO

Museum belicht arbeid door de eeuwen heen

MuBo is dit jaar gestart met een reeks van zeven thema-rondleidingen over de geschiedenis van Boxtel. De vierde rondleiding gaat zondag 25 september over werk en werken in Boxtel door de eeuwen heen. De lezing over arbeid met rondleiding wordt verzorgd door historicus Willem Wittenberg samen met Ben Ophof, die als VVV-gids in de zomermaanden ook historische wandelingen door Boxtel verzorgt.

Wittenberg en Ophof geven een historisch verantwoorde toelichting op de belangrijkste ontwikkelingen van de werkgelegenheid in Boxtel door de eeuwen heen. Vanaf de ijzertijd tot de hoge middeleeuwen was Boxtel een zuiver agrarisch klein dorp, zoals er zoveel waren op de schrale zandgronden in Nederland. Tijdens deze periode veranderde er nauwelijks iets aan de manier van leven en werken. Met moeite wisten de boeren een bestaan op te bouwen.

AARZELEND

Met de komst van de heren van Boxtel, de opkomst van de steden en de handel veranderde het zuiver agrarische karakter. Het inwonertal van Boxtel veranderde en een steeds groter wordend deel van de bevolking vond zijn werk buiten het boerenbedrijf. Deze verandering ging door tot de 19e eeuw. Zoals in grote delen van Brabant, begon ook in Boxtel heel aarzelend de industriële revolutie.

Na 1870 zette de industriële revolutie goed door en kwamen de eerste fabrieken. Ook de komst van het spoor in 1865 zorgde voor veel werk in en bij het station. Het inwonertal steeg snel en het aantal mensen dat werkzaam was in de agrarische sector daalde aanzienlijk. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde Boxtel helemaal van een agrarisch dorp in een steeds groter wordende gemeente met veel industrie.

Ter introductie start de thema-rondleiding met een presentatie met beelden. Na een korte pauze worden de deelnemers meegenomen naar de museumzaal om daar te zien en te beleven wat de vaste collectie van MuBo daarover heeft te bieden.

De lezing met rondleiding is zondag 25 september om 11.15 uur. Het museum is vanaf 10.45 uur geopend. De entreeprijs bedraagt 3,50 euro. Aanmelden via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefonisch via 06-16 04 18 98.


Concert op Smitsorgel Boxtel

De Stichting Kerkconcerten Boxtel (SKB) organiseert zondag 25 september een concert op het monumentale Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek. De uitvoering door Arjen Leistra begint om 20.15 uur, kaarten zijn in de kerk verkrijgbaar.

Voorzitter Kees van Houten van de SKB verheugt zich op het concert omdat er onder meer werken van de bekende componist Max Reger op het programma staan. Dit jaar wordt de honderdste sterfdag van Reger op tal van momenten herdacht. Hoewel Reger niet in de eerste plaats organist was, voelde hij zich volgens Van Houten in zijn compositorische gaven reeds jong tot dit instrument aangetrokken. ,,Het leidde uiteindelijk tot een indrukwekkend aantal orgelcomposities waarin hij vanaf het begin terug greep op de oude barokvormen als fuga en koraalbewerking." Volgens de voorzitter van de SKB was Bach zijn grote voorbeeld.

Andere werken die Leistra zal vertolken, werden gecomponeerd door Guilmont, Bach en Saint-Saëns. De organist ontving zijn eerste orgellessen aan de Delftse Muziekschool.