Deelnemers aan het ukelele-orkest van Harry Hendriks speelden vijf liedjes tijdens de Uitmarkt in Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Deelnemers aan het ukelele-orkest van Harry Hendriks speelden vijf liedjes tijdens de Uitmarkt in Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

UITMARKT MARKEERT START THEATERSEIZOEN IN BOXTEL

Zappen langs culturele hoogstandjes

MARC CLEUTJENS

Podium Boxtel stroomde zaterdagavond vol voor de vijfde Uitmarkt. De organisatoren - Podium Boxtel, Bockepruik en Boxtel Vooruit - hadden liefst vijf podia aangericht waar continu grote en kleine voorstellingen te zien waren. Het publiek kon zappend kennis maken met het rijke culturele aanbod.

Opvallend dit jaar was de inbreng van de jeugd. Naast Angela's Project verzorgden de tieners Nohr de Vos en Boaz Tooren een spetterend optreden. Dat deed ook Senna Smulders, die een prachtig lied van Marco Borsato zong. Het talent kreeg de foyer helemaal stil. Dat lukte ook de twaalf ukelele-leerlingen van Harry Hendriks. Na twee lessen lieten ze op de grote bühne in de theaterzaal van Podium Boxtel zien dat muziek maken verbindt en inspireert.

Liefst vijf liedjes speelden de kinderen, waaronder 'Vader Jacob' en 'Old MacDonald had a farm'. ,,Het leuke van de ukelele is dat je heel snel leert spelen", vertelde Hendriks. ,,Ik proef heel veel enthousiasme in Boxtel voor dit instrument. Ik heb cultuurcoördinator Michel Bergman al aangegeven dat de muziekopleidingen nu moeten oogsten. De ukelele is een perfecte opstap om later een ander instrument te spelen."

MONA LISA

Dé verrassing van de Uitmarkt was de voorstelling van 'Ballestra' met de Boxtelse schermster en actrice Jessica De Bel in de gelederen. Staand achter een lijst van een schilderij sprak ze als Mona Lisa het publiek toe. Ontroerend soms, af en toe geestig. En verleidelijk... Mona Lisa kwam stukje bij beetje tot leven. Iedereen die de show heeft gezien, zal in het Louvre anders naar Mona Lisa kijken. Ballestra verzorgde op het plein voor Podium Boxtel tevens een demonstratie schermen.

Daar waren ook verschillende singer-songwriters te beluisteren. Zoals Fenne van Wuijtswinkel, bekend als Maria Magdalena uit Jesus Christ in Concert. ,,Ik hoop vandaag een plekje te verdienen bij de Podiumtoppers, zodat ik mee kan doen aan een avondvullende show in Podium Boxtel", stelde de zangeres. Ze werd muzikaal begeleid door Harry Hendriks. Het akoestische duo F-Tom met Henny van den Boom en Marco Bressers verzorgde op dit podium het slotoptreden.

TUNNEL VISION

Tal van culturele organisaties maakten op de Uitmarkt reclame voor hun activiteiten. Gebroederlijk naast elkaar stonden de diverse aanbieders van muzieklessen: Talent Factory, MuzeBox en Modern Classic Music School. Ook Boxtel's Harmonie was met een stand present en verzorgde een imposante slagwerkworkshop en -optreden. In een van de lokalen rond de foyer stond poëzie centraal. Fons van Asten combineerde gedichten met opianospel van Pepijn de Brouwer. Martje Wijers, eerder te zien op DichtSlamRap, was er ook en verdiende een plek bij de Podiumtoppers.

Mitch Koningstein vroeg aandacht voor graffiti-evenement Tunnel Vision, dat zondag 2 oktober bij het A2-viaduct Duits Lijntje wordt gehouden. Met Paul Jongsma heeft hij 51 graffitikunstenaars bereid gevonden mee te doen aan een manifestatie onder de rijksweg. Hier is eerder dit jaar het Street Art Center geopend en krijgen 'graffiteurs' alle kans om hun talenten te laten zien. ,,We maken ons op voor een geweldig evenement", blikte Koningstein vooruit. ,,We maken deel uit van kunstroute De Rode Draad en rekenen op veel publiek."

Burgemeester Mark Buijs was onder de indruk van het rijke culturele aanbod op de Uitmarkt. ,,Omdat er zoveel optredens zijn, zal ik maar beter geen liedje zingen", grapte Buijs in zijn openingswoord. Hij gaf aan dat er de komende maanden heel veel te beleven is in Boxtel. ,,Cultuur is verrijkend, inspirerend en innoverend. Vandaag krijgen we te zien dat er in Boxtel heel veel te beleven is. In Podium Boxtel maar ook op landgoed Velder, waar in de herfstvakantie Festival Circolo wordt gehouden."

De Uitmarkt werd afgesloten met een optreden van The Galactic Lo-Fi Orchestra. De rockband rond Boxtelaar Michel Geelen timmert aan de weg met punkpop en vormde een sterke afsluiter van de start van het theaterseizoen.