Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Kleine boedelstukken Heilig Hartkerk in trek

Sint-Jozef onder de hamer bij 'kerksale'

Koperen en bronzen kandelaars, een wierookvat van messing, kaarsenrekken, een elektrisch orgel, 44 bidstoelen en eikenhouten koorbanken waren dé topstukken op de veilinglijst. Hoewel er slechts een handjevol gegadigden voor de bidstoelen was, werd er op de overige items grif geboden. Daarnaast gingen ook kleine stukken onder de hamer: van houten bierkratten tot vazen en van een partij kerkkoorsweaters tot kledingstandaarden.

Reliek

Het publiek tijdens de 'kerksale' varieerde van opkopers die veilingen afstruinen op zoek naar antieke pareltjes tot parochianen die graag een aandenken aan 'hun' kerk wilden bemachtigen. Ook bevond zich onder de bieders een aantal liefhebbers van kerkelijk meubilair en interieurstukken. Het bieden deden zij - toepasselijk - vanuit de kerkbanken. Alleen stond dit keer niet de priester achter de microfoon, maar veilingmeester Renders en zijn 'assistent' Jos Vervoort.

Tijdens de laatste eredienst gaven trouwe kerkgangers al aan graag een aandenken aan de Heilig Hartkerk te willen. ,,Maar een stukje afsnijden van een kerkbank, dat hebben we maar niet gedaan. In plaats daarvan organiseerden we deze veiling", vertelde pastoor Jacques Grubben. Die parochianen zag je zaterdag ook terug. ,,Dankzij de veiling kunnen ze toch nog, tegen een schappelijke prijs, iets van de kerk in hun eigen huis hebben en zo hun binding behouden. Je zou het een soort reliek kunnen noemen."


Volop kleuren bij

Art Gallery

Truusje in Boxtel

In het eerste weekend van oktober staat het centrum van Boxtel in het teken van de Herfstfair. Daaraan gekoppeld wordt kunstroute De Rode Draad, die voert langs expositieruimten en ateliers van professionele en amateurkunstenaars.

In Art Gallery Truusje aan de Rechterstraat 67 kan men zaterdag 1 en zondag 2 oktober van 11.00 tot 17.00 uur genieten van fraaie beelden van Paul Simons en Uyen Nguyen Simons en boeiende schilderijen van Francien van der Veer, Ineke Platel en gastvrouw Truusje.

Hardsteen

Uyen werkt het liefst met harde steensoorten zoals arduin en verdiet, zodat haar beelden ook buiten kunnen staan. Ze vindt rust in haar passie. Paul maakt zijn beelden van Belgisch hardsteen. Door diverse manieren van afwerken slaagt hij er in verschillende tinten uit het materiaal te halen: van lichtgrijs tot diepzwart. Francien houdt van taferelen uit het dagelijks leven. Haar realistische schilderijen zetten de toeschouwer aan het denken. Ineke experimenteert met doek, verf en allerlei materialen, variërend van een touwtje of knoop tot tissue, stukjes krant of riet. Truusje schildert met passie. Haar werk is kleurrijk, karakteristiek en uitbundig.

De grote stukken uit de inboedel van de Heilig Hartkerk worden onder meer verhuisd naar de kerken in Lennisheuvel en Esch. ,,Maar over de kruisweg, een aantal altaren en het grote triomfkruis boven het altaar zijn we nog in overleg", zegt Grubben. Er liggen al enkele verzoeken van parochies binnen het bisdom om de voorwerpen over te nemen. Van het verkopen van de heilige objecten aan katholieke landen in het Oostblok is geen sprake. ,,Tachtig tot negentig procent van de inboedel blijft in Nederland, zodat parochianen de voorwerpen straks nog kunnen bewonderen", verzekert de pastoor.

Sacre Coeur

Al tijdens de Open Monumentendag op 10 september trok de Heilig Hartkerk al meer dan tweehonderd nieuwsgierige bezoekers die alvast tussen de verschillende items wilden snuffelen. Deelnemers konden toen het statige orgel, de kunstig bewerkte biechthokjes en de indrukwekkende gewelven in zich opnemen en dat zorgde voor gemengde gevoelens. ,,Het zal voor sommigen best pijnlijk zijn dat er een veiling wordt gehouden. Er zijn hier behoorlijk wat kinderen gedoopt en velen hebben hier afscheid genomen van geliefden", merkte een bezoekster op.

De veiling kwam voort uit de verkoop van de Heilig Hartkerk. Het rijksmonument werd op 4 januari 2015 aan de eredienst onttrokken en vervolgens in augustus verkocht aan ondernemer Michel de Groot die er onder de naam Sacre Coeur een multifunctioneel gebouw van wil maken waar plaats is voor concerten, uitvoeringen en symposia.

FOTO BOVEN: Veilingmeester Henk Renders werd tijdens de 'kerksale' van de Heilig Hartkerk geassisteerd door Jos Vervoort. (Foto: Albert Stolwijk).