Een prachtig beeld: parachutisten zweven boven de Roond.
Een prachtig beeld: parachutisten zweven boven de Roond. Foto: Peter de Koning

LUCHTLANDING OP ROOND EERBETOON AAN BEVRIJDERS

Boxtel zal Airbornes nooit vergeten

MARC CLEUTJENS

Zelden was het zo druk op de Roond in Boxtel. De luchtlanding van het Round Canopy Parachuting Team (RCPT), vrijdagmiddag aan de rand van de Kampina, trok vele honderden belangstellenden. Ze zagen, iets eerder dan aangekondigd, een klassieke Dakota overvliegen en parachutisten droppen op een plek waar in de herfst van 1944 een bijzonder stukje Boxtelse oorlogshistorie werd geschreven.

Boxtel pikte een graantje mee van de jaarlijkse herdenking van Market Garden, de zo faliekant mislukte luchtlandingsoperatie die uitmondde in de bloedige Slag om Arnhem. Geallieerden dropten op grote schaal parachutisten bij de bruggen van Son, Grave en verderop in het Gelderse. Ook werden gliders ingezet: zweefvliegtuigen die werden voortgetrokken vanaf Engelse bases en boven Zuid-Nederland werden ontkoppeld.

Veel van die gliders landden vroegtijdig. Ook rondom Boxtel. De bemanning dook onder, in bossen, bij boeren, al dan niet ondersteund door het plaatselijk verzet. En hier begint ook dat Boxtelse stukje historie, al veelvuldig opgetekend en spannend als een jongensboek. Veel gliderbemanningen werden in en om Boxtel opgepikt door het verzet en na omzwervingen door het buitengebied ondergebracht op een schuilplek nabij de Huisvennen. Sporen zijn nog altijd zichtbaar rond het Meeuwenven...

NIEUWE VERHALEN

De Oisterwijkse geschiedvorser Peter van der Linden schreef er enkele jaren geleden een prachtig boek over: Kampina Airborne. En dat boek verscheen zaterdag in Wolfheze in een tweede druk, uitgebreid met tal van nieuwe verhalen, anekdotes, foto's en kaartmateriaal. Niet toevallig was de boekpresentatie in het Glider Museum, dat herinnert aan de zweefvliegers die zo'n bijzondere rol speelden bij de uiteindelijke bevrijding van Zuid-Nederland.

Tijdens de luchtlanding op de Roond, vrijdag zo rond de klok van drie uur, hadden de parachutisten van het RCPT, al een exemplaar van 'Kampina Airborne' bij zich. Auteur Van der Linden nam het na de luchtdoop trots in ontvangst en toog - met de troepen en het publiek - richting het verzetsmonument even verderop. Daar stonden de parachutisten, die allen gekleed waren in authentieke militaire kleding, letterlijk even stil bij de bevrijding van Boxtel, die hier begon.

ONMISBARE PUBLICATIE

Van der Lindens boek is een onmisbare publicatie voor iedereen die alles wil weten over de gebeurtenissen in de herfst van 1944. Tot in het kleinste detail reconstrueert de Oisterwijkse auteur wat er in die weken voor de bevrijding in oktober 1944 gebeurde. Voor zijn onderzoek werd geen archief in binnen- en buitenland ongemoeid gelaten.

Ook voerde hij gesprekken met ooggetuigen en familieleden van verzetsmensen en geallieerde bemanningen. Het leverde ooggetuigenverslagen op die feilloos aangeven hoe gevaarlijk de periode was en hoeveel risico's de militairen, maar ook verzetsstrijders en burgers soms namen om anderen uit handen van de Duitse bezetter te houden.

Uniek is de manier waarop de levenswandel van de Duitse deserteur Ernst Haalboom wordt geschilderd. De Rijksduitser uit Groningen verliet de Wehrmacht, doolde door bezet Nederland en kwam uiteindelijk terecht bij een boer op de Kempseweg. Daar dook hij onder en sloot hij zich aan bij het lokale verzet.

Deze verhalen kwamen vrijdagmiddag weer even tot leven, vooral bij de oudere Boxtelaren die de bezettingsjaren hebben beleefd en ook nu nog rillingen krijgen als ze zo'n mooie oude Dakota zien vliegen. En als er dan nog parachutisten uitspringen, dan is de bevrijding weer even heel dichtbij. Om nooit te vergeten...

Het boek 'Kampina Airborne' is vanaf heden te koop, onder meer bij oertijdmuseum De Groene Poort. Het kan ook besteld worden bij de Engelse uitgever Baverstock & Pasley. Het boek verschijnt zowel in het Nederlands als het Engels.


Open dag bij

bereden politie

op Nergena

De Bereden Politie in Boxtel houdt zaterdag 1 oktober haar jaarlijkse open dag. De stallen op het terrein op Nergena in het buitengebied van Boxtel zijn toegankelijk van 09.30 tot 15.30 uur. De toegang is gratis.

De open dag staat jaarlijks op het programma en trekt doorgaans enkele honderden belangstellenden. Die kunnen ook dit jaar een kijkje achter de schermen nemen in de stallen en kennismaken met het werk van de Bereden Politie.

Bezoekers kunnen tijdens de open dag kennismaken met spectaculaire demonstraties in de manege op Nergena. Daarnaast zijn er demonstraties van een hoefsmid en is een dierenfysiotherapeut aanwezig, die uitleg geeft over de verzorging van paarden.

Bezoekers dienen een legitimatiebewijs mee te nemen. Met meenemen van huisdieren is niet toegestaan. Hulphonden zijn wel welkom.

Een van de eerste parachutisten van het Round Canopy Parachuting Team is geland op een weiland nabij de Roond.
Net als in 1944 wil ook anno 2016 iedereen op de foto met een stoere militair.
Tot in het kleinste detail werd de luchtlanding in Boxtel verbeeld...
Een klassieke Dakota dropte vrijdag tientallen parachutisten boven Boxtel.
Het publiek kwam massaal een kijkje nemen bij de dropping van enkele tientallen parachutisten. (Foto's: Peter de Koning).