Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

boxtels natuurgebied nu officieel toegankelijk

Dommelbimd: onmogelijke is mogelijk

Door letterlijk de baan vrij te maken en met een riek wat hooi van de nieuwe brug te scheppen, opende wethouder Peter van de Wiel vrijdag natuurgebied Dommelbimd voor het publiek. Het doel van drie buurtbewoners die het perceel tussen de Eindhovenseweg en kasteel Stapelen wilden behouden, is hiermee bereikt. Toch is het stichtingsbestuur nog niet klaar....

Vrijwilligers, certificaathouders en andere belangstellenden maakten vrijdag kort na het officiƫle moment een rondje door het natuurgebied. Overal klonk enthousiasme. Verschillende kinderen probeerden de 'speelaanleidingen' uit, zoals de houten stelten. ,,Ik heb altijd buiten Boxtel gewerkt en was hierdoor nooit echt actief in de gemeenschap. Toen ik hoorde over de Dommelbimd, vond ik het een goede gelegenheid om iets voor Boxtel te doen en een certificaat te kopen", aldus Frans Florie. ,,En nu hebben we er een mooi ommetje bij. Ik houd erg van wandelen en zal deze route opnemen in mijn vaste rondjes."

Het is de bedoeling dat het laarzenpad in de toekomst wordt aangesloten op de ommetjes langs de Blauwhoefseloop. ,,Met dit laarzenpad hebben ze de mogelijkheid om in het groen te blijven", lichtte voorzitter Sylvia van Gulik van stichting Dommelbimd toe. Tijdens de opening werd nog even teruggeblikt naar 2013, het jaar dat Van Gulik, Toine Cooijmans en wijlen Joost van Liebergen de handen ineen sloegen om het natuurgebied te behouden. Van Gulik, lachend: ,,Als we toen hadden geweten waar we aan waren begonnen, weet ik niet of we het nog eens zouden doen." Het eerste doel, het behouden en veiligstellen van het gebied, werd vorig jaar bereikt. ,,Vervolgens kwam het tweede doel, het toegankelijk maken van Dommelbimd, in beeld. We zijn blij dat dit nu ook gelukt is." De stichting richt zich nu met name op beheer van het gebied. ,,Jullie hebben het onmogelijke mogelijk gemaakt", concludeerde wethouder Van de Wiel.

Tijdens de officiƫle opening werd kort stilgestaan bij het overlijden van voormalig bestuurslid Van Liebergen. Samen met de familie wordt gekeken naar een gepaste herinnering in de Dommelbimd om hem te herdenken.

FOTO ONDER: De houten stelten in natuurgebied Dommelbimd: een trekpleister voor kinderen... (Foto: Annelieke van der Linden).