Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

fysio sluijters lanceert nieuwe dienst voor patiënten

Haal- en brengservice biedt voordelen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een gratis haal- en brengservice voor patiënten die gebruikmaken van fysiotherapie, maar moeizaam naar de praktijk kunnen komen. Fysiotherapeut Hans Sluijters, die met zijn praktijk sinds kort in Sint-Ursula is gevestigd, is hier mee gestart. ,,Naast dat mensen in de trainingszaal gedegen kunnen trainen, kunnen we ze ook uit een sociaal isolement halen."

Een Toyota Yaris Verso. Niet de eerste auto waar je bij uitkomt als je op zoek bent naar een voertuig met ruimte om mensen te kunnen vervoeren. ,,Ik dacht zelf aan andere merken, maar de man van de garage wees me op deze wagen. Hij leek me ongeschikt, maar toen ik erin plaatsnam, wist ik dat dit dé auto was voor de haal- en brengservice", grinnikt Sluijters. Twee vrijwilligers heeft hij ook al: Floris van der Laan en Yvonne Visser uit Boxtel. Zij gaan de patiënten thuis ophalen om naar de fysiotherapiepraktijk te brengen.

,,De haal- en brengservice was een spontaan idee", licht Sluijters toe. Voor een aantal patiënten bracht de verhuizing van Fysio Sluijters naar Sint-Ursula een nadeel met zich mee. De verschillende dependances van de fysiotherapiepraktijk in Boxtel werden gesloten (met uitzondering van De Vier Kwartieren in Boxtel-Oost), waardoor het voor sommige mensen lastiger werd om de fysiotherapeut en/of trainingszaal te bezoeken. ,,Bewegen is erg belangrijk en in de trainingszaal kan ik dat een op een gerichtere manier doen dan bij de mensen thuis. Bovendien is er nog een andere belangrijke kant aan de service: we komen regelmatig bij mensen thuis en ik merk dat verschillende patiënten kampen met eenzaamheid en daardoor ook minder gemotiveerd zijn te herstellen en te bewegen. Wat is dan mooier om hen met de haal- en brengservice uit een sociaal isolement te halen? Het liefst zou ik enkele groepjes mensen vormen die samen trainen en tussendoor koffie kunnen drinken en met elkaar kunnen praten. Tenslotte hebben we allerlei soorten therapeuten in huis, waardoor je mensen nog beter kunt helpen."

geen taxidienst

Om te kijken wie in aanmerking komt voor de haal- en brengservice, gaat Sluijters eerst bij de mensen op bezoek voor een intake. ,,Het moet geen taxidienst of plezieruitje worden, het is bedoeld voor mensen die moeilijk naar de fysiotherapiepraktijk kunnen komen en er écht baat bij hebben om hier behandeld te worden." Een 62-jarige patiënte uit Boxtel-Oost met COPD kan niet wachten. ,,Ik heb veel baat bij sporten en ging altijd naar de trainingszaal in De Vier Kwartieren, maar die is verhuisd naar Sint-Ursula. Het is prachtig dat Fysio Sluijters dit op touw zet, dat doet niet iedereen."

Ook de kersverse chauffeurs Floris van der Laan en Yvonne Visser staan te trappelen om van start te gaan. ,,Eerder heb ik al mensen uit het vroegere Emmaus vervoerd. Toen ik de oproep voor deze haal- en brengservice las, leek het me leuk om weer vrijwilligerswerk te gaan doen", vertelt Van der Laan. ,,Het is bijzonder om mensen op deze manier te kunnen helpen." Visser had bij het Vrijwilligerssteunpunt aangegeven graag een 'chauffeursbaantje' te willen. ,,Ik ben graag onderweg en vind het leuk om met mensen in contact te komen. We hebben ook het aanbod van Hans gehad om mee te sporten met de mensen. Wie weet ga ik daar wel op in..."

Mensen die denken in aanmerking te komen voor de haal- en brengservice, kunnen contact opnemen met Fysio Sluijters via telefoonnummer (0411) 62 42 66. Meer informatie: www.fysiosluijters.nl.

FOTO BOVEN: 'Optimaal herstel, wij halen en brengen u wel'. Hans Sluijters (midden) heeft een haal- en brengservice voor patiënten gelanceerd. Floris van der Laan (rechts) en Yvonne Visser gaan aan de slag als vrijwilliger en zullen de mensen vervoeren. (Foto: Annelieke van der Linden).


Kinderfysiotherapie

verhuist naar Ursula

en zoekt samenwerking

De Praktijk voor Kinderfysiotherapie opent op 1 oktober een nieuwe behandelruimte in de vroegere drumcabine van het failliete MIK Kunsteducatie in de sacristie van het kloostergebouw aan de Baroniestraat. Kinderfysiotherapeuten zoeken de samenwerking met Hans Sluijters die sinds september zijn patiënten ontvangt in de Sint-Ursulakapel.

,,We waren al langer op zoek naar een geschikte tweede locatie waar de samenwerking met andere disciplines onder één dak mogelijk zou zijn", aldus Marilou Vorsselmans van de Praktijk voor Kinderfysiotherapie. ,,Toen we hoorden van de verhuisplannen van Fysio Sluijters was de connectie snel gelegd. We waren welkom in het nieuwe gezondheidscentrum Ursula. Hierdoor kunnen we de samenwerking met andere disciplines zoals podotherapie, speltherapie, logopedie en psychologie nog makkelijker vormgeven." De praktijkruimte aan de Breukelsestraat blijft voorlopig in gebruik.

De voormalige drumcabine wordt momenteel omgetoverd tot een plek waar kinderen behandeld kunnen worden. Zo wordt hard gewerkt om een klimrek te bevestigen aan de wanden.

De praktijkruimte aan de Breukelsestraat blijft voorlopig ook in gebruik. Naast de vestiging in Boxtel is er ook een in Sint-Oedenrode. Tot aan de leeftijd van 18 jaar worden behandelingen aangeboden. Meer informatie: www.kinderfysiotherapieboxtel.nl.


JCI Dommelland

De Boxtelse afdeling van JCI Dommelland organiseert op donderdag 10 november de finale van de Boxtelse Ondernemers Trofee (BOT). Aan dit evenement is een maatschappelijk project verbonden: de daktuin van het appartementencomplex Princenlant waar bewoners van Cello begeleid wonen, krijgt een opknapbeurt. Binnenkort wordt de vernieuwde tuin opgeleverd.