Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

DUBBELCONCERT 'KLASSIEK IN DE KERKEN' IN BOXTEL

Twee ensembles in protestantse kerk

Werkgroep Klassiek in de Kerken (KliK) stelt zich ten doel om klassieke uitvoeringen van hoge kwaliteit te organiseren, met name in de protestantse Kerk en de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Zaterdag 8 oktober treden zelfs twee ensembles op, een blaaskwintet en een strijkkwartet. De nadruk ligt op de romantiek, met een uitstapje naar 1969.

Blaaskwintet Cartouche bestaat uit een vijftal enthousiaste musici die lid zijn of vaak meespelen met het Philips Symfonie Orkest. Als blaaskwintet en piano-sextet heeft het ensemble vele optredens en begeleidingen verzorgd in de loop der jaren.

Cartouche is ontstaan als het Kempisch Kwintet en werd in 1952 mede opgericht door Philips prominent en fluitist Eduard Pannenborg. In Boxtel speelt Cartouche Quintet Op. 56 van Franz Danzi. Hij was een Duitse cellist, componist en dirigent, die rond 1800 vele blaaskwintetten heeft geschreven. Cartouche zal ook zes variaties van een bekend Nederlands volkslied uitvoeren, gecomponeerd in 1969 door de Nederlander Hugo de Groot.

Pythagoras

Het Pythagoras Kwartet is opgericht door vier musici die allen een exacte studie afgerond hebben, vandaar ook de keuze voor Pythagoras. Zelf muziek maken is voor hun een belangrijke en stimulerende hobby, het biedt een mooie balans tussen de exacte en creatieve hersenhelften.

Het kwartet is opgericht in 1999. Pythagoras speelt deel één en twee van 'Schubert's Tod und das Mädchen'. In de jaren 1823 en 1824 ging het Schubert niet goed, hij leed aan syfilis en was blut. Toch, of misschien door zijn droefgeestige situatie, schreef hij toen fantastische kamermuziek.

Samen spelen Cartouche en Pythagoras het 'Divertissement' uit 1902 van de Franse componist Gustave Samazeuilh. Een 'nonet' heeft nooit eerder geklonken in deze kerk.

Het concert van KliK vindt op zaterdag 8 oktober om 16.00 uur plaats in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat. De toegang bedraagt 10 euro, inclusief drankje.

FOTO BOVEN: Het Pythagoras Kwartet verzorgt zaterdag 8 oktober een concert in de protestantse kerk in Boxtel. (Foto: KliK).