coa: voldoende opvangcapaciteit

Kleine Aarde niet langer
in beeld voor asielopvang

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Waar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) eind augustus het terrein van het voormalig milieueducatiecentrum De Kleine Aarde (DKA) nog zag als potentiële locatie voor de opvang van vluchtelingen, is dat standpunt veranderd. Door de lagere instroom asielinstroom is de verwachting dat er voor 2016 en 2017 voldoende opvangplekken beschikbaar zijn, zo meldde burgemeester en portefeuillehouder Mark Buijs gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering na vragen van INbox.

Het COA voerde eerder overleg met de gemeente Boxtel omdat De Kleine Aarde bekend terrein is door de opvang van zeventien meisjes uit Eritrea vorig jaar. Boxtel benaderde vervolgens Het Collectief, het samenwerkingsverband dat door de gemeente werd uitgekozen om aan de slag te gaan op het terrein. Bouwbedrijf Heijmans, woonstichting Sint-Joseph, Summa College, Helicon Opleidingen, SintLucas, waterschap De Dommel, Maris Projects en de Rabobank maken deel uit van Het Collectief. ,,Al snel werd duidelijk dat deze partijen mogelijkheden zagen om asielzoekers op deze plek te huisvesten. Zij verdienen hiervoor een groot compliment", aldus de burgemeester.

Om de verdere plannen die Het Collectief heeft op het terrein niet in de weg te staan, werd vanuit het samenwerkingsverband een extra werkgroep opgericht die zich specifiek met de opvang van vluchtelingen bezighield. ,,We juichen de eventuele opvang van vluchtelingen zeker toe", meldde directeur Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph eerder in deze krant. Met name op het gebied van onderwijs zag Het Collectief kansen. Zo leren leerlingen die op het terrein aan de slag gaan andere culturen kennen.

tijden veranderen

Deze week werd echter duidelijk dat op korte termijn geen extra opvangplekken nodig zijn. Provincies, gemeenten en het COA bespreken de komende maand welke opvangcapaciteit nu beschikbaar is en wat het perspectief is voor plekken die niet op korte termijn nodig zijn. Burgemeester Buijs meldde dat hij gisteren een brief ontving van het COA, waarna hij Het Collectief verwittigde. ,,Ondanks dat het een mooie kans was geweest, hoeft Het Collectief geen rekening met ons te houden." Buijs hield echter wel een slag om de arm wat betreft het besluit van het COA. ,,Tijden kunnen veranderen. Het is onduidelijk wat er in de wereld gebeurt. De vluchtelingenstroom kan zo weer toenemen. Of de partijen van Het Collectief in de toekomst nog rekening houden met de komst van asielzoekers, is aan hen."


Markt-platanen

blijven onderwerp

van gesprek

Op het voorstel van Combinatie95 om de platanen op de Markt in Boxtel te verplaatsen en die in de Rozemarijnstraat te laten staan, ging wethouder Eric van den Broek gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering nog niet in. Hij meldde wél in gesprek te gaan met de meeste partijen die tijdens inspraakavonden opmerkingen maakten over het vervangen van de bomen. Dit punt maakt deel uit van de plannen rond de herinrichting van de Markt.

Van den Broek gaf aan dat er dertig reacties zijn binnengekomen. Een van de partijen die kritisch is over het vervangen van de 35 platanen voor 12 valse christusdoorns is Transition Town. Zij stelt in een brief aan het college van B. en W. dat de reden van de beslissing, het zichtbaarder maken van de gevels, weinig hout snijdt, omdat de voorzijde van de winkels bijna het gehele jaar zichtbaar blijven. Daarnaast bieden de bomen volgens de organisatie vele voordelen. Jan Juffermans benadrukt dit nogmaals in een ingezonden brief op pagina 3 in deze krant.

Ook Willem Voets, uitbater van café Becoloth, maakte zich al meerdere malen sterk voor het behoud van deze boom. ,,We hebben vandaag (gisteren, red.) met elkaar gesproken", aldus Van den Broek. ,,Met alle reacties die we krijgen, proberen we ons voordeel te doen richting het definitieve ontwerp voor de herinrichting van de Markt."