Het huidige pand waar momenteel Sefkat is gevestigd, komt eind dit jaar leeg te staan. Bewoners verhuizen naar Liduina en Nieuw Beekvliet. (Foto: Albert Stolwijk).
Het huidige pand waar momenteel Sefkat is gevestigd, komt eind dit jaar leeg te staan. Bewoners verhuizen naar Liduina en Nieuw Beekvliet. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Annelieke van der Linden

mensen wachten op komst wereldhuis

'Sefkat-cultuur kopiëren naar vleugel Liduina'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,We zitten niet stil", zegt directeur Jan Kees Metz van Zorggroep Elde met een lach. ,,Als je hoort dat de bouw van het Wereldhuis vertraging oploopt, ga je op zoek naar andere oplossingen." Zo wordt binnenkort gestart met een kleinschalige verbouwing van een leegstaande afdeling in Liduina. Op die plek komen eind dit jaar tien psychogeriatrische bewoners van Sefkat. Zij blijven tot het Wereldhuis wordt opgeleverd. Vijf somatische patiënten verhuizen van Sefkat naar Nieuw Beekvliet.

Directeur Metz merkt dat mensen wachten op het Wereldhuis. ,,In Sefkat blijven momenteel bedden leeg. Dat heeft deels een culturele oorzaak, omdat Turkse en Marokkaanse ouderen vaak langer thuis blijven wonen of hun kinderen in huis komen. Toch merken we ook dat de komst van het Wereldhuis meespeelt. Dat is toch een meer moderne plek om te verblijven dan het huidige Sefkat." Dat is ook de reden om met een gedeelte tijdelijk naar Liduina te verhuizen tot Molenweide is omgevormd tot Wereldhuis. ,,We kopiëren de Sefkat-cultuur naar Liduina", legt Metz uit. ,,Dat houdt in dat er een keuken wordt ingebouwd waar halalvoeding kan worden bereid en er komt een gebedsruimte. Bovendien is deze vleugel efficiënter ingericht dan het huidige Sefkat, waardoor de kwaliteit van zorg kan worden geborgd."

tussenfase

Er is plek voor de tien huidige psychogeriatrische cliënten van Sefkat. Zij krijgen een eigen kamer. ,,Ook als we er de komende periode nog enkele aanmeldingen bij krijgen, kunnen we deze mensen huisvesten in Liduina", aldus Metz. Vijf somatische patiënten gaan tijdelijk naar Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Metz heeft dinsdag de medewerkers en verwanten van de cliënten ingelicht. ,,Ze waren verbaasd, maar snappen waarom het moet. Iedereen wil er zijn schouders onder zetten, zodat het voor de cliënten zo fijn mogelijk verloopt. Dit is even een lastige tussenfase, maar we proberen het zo goed mogelijk in te vullen."

De voorbereidingen voor de verbouwing van het Wereldhuis zijn ondertussen in volle gang. ,,Er zijn afrondende gesprekken met de aannemer, daarnaast is de binnenhuisarchitect na gesprekken met de cliëntenraad bezig met de concepten voor de centrale hal en de tuin. Op deze plekken wordt ingespeeld op het feit dat hier mensen met verschillende culturen komen samenleven." Het Wereldhuis biedt plaats aan 124 bewoners.