Met een kanonschot werd de laatste raadsvergadering van Esch in december 1995 besloten en eindigde de zelfstandigheid. Wijlen burgemeester Wim Letschert werd 'opgeëist' door de schutterij van Geertruidenberg, zijn nieuwe werkplek. (Foto: Piet van Oers).
Met een kanonschot werd de laatste raadsvergadering van Esch in december 1995 besloten en eindigde de zelfstandigheid. Wijlen burgemeester Wim Letschert werd 'opgeëist' door de schutterij van Geertruidenberg, zijn nieuwe werkplek. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

B. EN W. HAAREN MAAKT GESPREKSRONDE LANGS OMLIGGENDE GEMEENTEN

Boxtel en Haaren praten over toekomst Esch

MARC CLEUTJENS

,,Boxtel staat open voor Esch." Het is een van de prikkelende zinnen in een verslag van het bestuursoverleg dat de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Boxtel en Haaren deze week hebben gevoerd. Het gemeentebestuur van Haaren is bezig aan een gespreksronde die ook voert naar Vught, Oisterwijk en Tilburg en in kaart moet brengen hoe Haaren - op termijn - opgesplitst kan worden. Esch zou voor Boxtel 'een voor de hand liggende partner zijn'...

Burgemeester Jeannette Zwijnenburg en wethouder Johan van den Brand van Haaren spraken maandag in het Boxtelse gemeentehuis met burgemeester Mark Buijs en wethouder Peter van de Wiel over de toekomst van Haaren. Ook beide gemeentesecretarissen waren bij het overleg aanwezig. Aanleiding voor het overleg was het besluit dat de Haarense gemeenteraad in april nam. Daarin stond dat Haaren wordt opgesplitst op het moment 'dat voor alle dorpen een toekomstbestendige en bestuurskrachtige oplossing voorhanden is'. ,,Voordat de raad een definitief besluit over opsplitsing zal nemen, worden eerst de inwoners geraadpleegd", legde de Haarense wethouder Eric van den Dungen deze week uit.

Van den Dungen vertelt dat het gemeentebestuur in opdracht van de raad aan het proces werkt dat opsplitsing tot gevolg zal hebben. ,,Daarbij hebben we geen deadline, maar staat wél vast dat er ooit een moment komt dat we gaan splitsen. Hoe? Dat staat niet vast. Misschien gaan alle kernen uit elkaar, of blijven tweetallen over."

GEEN UITGEMAAKTE ZAAK

De toekomst van Esch werd met het college van Boxtel uitgebreid besproken. ,,Met de inwoners van Esch zijn natuurlijk al enkele sessies geweest en daarbij kwam naar voren dat veel inwoners een voorkeur voor samenvoeging met Boxtel hebben", stelt de wethouder. ,,Maar er zijn ook mensen die Vught liever omarmen of juist voor Oisterwijk kiezen. Het is dus nog geen uitgemaakte zaak, ook al zou Esch voor Boxtel de meest voor de hand liggende partner zijn." Van den Dungen beklemtoont dat een voorstel altijd besproken zal worden naar de inwoners, al is het de gemeenteraad die een ultiem besluit neemt.

Burgemeester Mark Buijs van Boxtel vertelt dat de toekomst van Esch door het gemeentebestuur van Haaren ter sprake is gebracht. ,,Het is niet aan ons om te bepalen wat de inwoners van Esch willen, al is het duidelijk dat er een relatie ligt tussen Boxtel en Esch", aldus Buijs. Boxtel koos eerder voor een ambtelijke fusie met Sint-Michielsgestel. Haaren haakte in dat proces na de nodige onrust in de diverse dorpen af, mede doordat zo'n 4.000 inwoners zich tegen zo'n fusie keerden. Velen gaven aan Oisterwijk als fusiepartner te zien.

Buijs: ,,De gesprekken over fusie kwamen vorig jaar in een stroomversnelling door de vorming van Meierijstad. We zijn gaan nadenken over samenwerking en zijn gekomen tot een ambtelijke fusie met Sint-Michielsgestel. Vandaag de dag bekijken we alle ontwikkelingen met een open mind. Als er interessante kansen op ons pad komen, zal Boxtel zeker in gesprek gaan. Maar bedenk dat welke fusie of samenvoeging dan ook, niet kan plaatsvinden zonder een grondig proces waarin de inwoners hun zegje kunnen doen."

BOXTEL EN HAAREN?

Uit het verslag van het bestuursoverleg tussen de colleges van Haaren en Boxtel blijkt dat de positie van Esch in elk geval nadrukkelijk is besproken. ,,Boxtel staat open voor Esch. Esch kan zichzelf blijven, dat heeft Liempde ook gedaan. Boxtel benadrukt dat Esch er zelf over gaat of het in de toekomst bij Boxtel wil horen." De gemeente wil haar slagkracht thans vergroten door ambtelijk samen te werken met Sint-Michielsgestel. ,,Boxtel is ervan overtuigd dat samenwerking het meeste oplevert als er sprake is van complementaire partners, in plaats van gemeenten die wat betreft karakter en opbouw bijna dezelfde zijn." Opvallend is dat Boxtel nu een werkgemeente is, terwijl Haaren bekend staat als woongemeente. ,,De sociale infrastructuur van Boxtel kan een meerwaarde hebben voor andere gemeenten. Vanuit die benadering zouden Boxtel en Haaren uitstekend bij elkaar passen."