Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Sportstudenten beleven introductie in Boxtel

Petrusschool gymt met ROC Tilburg

Lonneke Hoondert

Je kunt je exotischer plekken voorstellen voor een introductie, maar de 55 studenten van de opleidingsrichting Buurt, Onderwijs en Sport (BOS) van het ROC Tilburg streken gisteren toch écht in het Boxtelse neer. Sportwethouder Herman van Wanrooij trapte de intro-tweedaagse af in brede school De Wilgenbroek. Vervolgens klauterden, sprongen en renden de studenten samen met groep 5 van de Sint-Petrusschool over allerlei parcoursen.

Het ROC Tilburg heeft vijf stagelocaties in Noord-Brabant en Buurtsport Boxtel is er daar een van. Negen studenten lopen dit jaar stage bij de organisatie die onder meer de gymlessen op tien Boxtelse basisscholen verzorgt. Voor het eerst mocht Buurtsport de introductie voor de sportleerlingen organiseren. Op het programma stonden een barbecue bij Meneer van Dommelen en een workshop theaterschermen van Jessica de Bel. Ook brachten de jongeren een bezoek aan oertijdmuseum De Groene Poort. Stuk voor stuk interessante activiteiten, maar uiteraard moest er óók gesport worden.

Nadat wethouder Van Wanrooij de leerlingen, die uit alle windstreken komen en variëren in de leeftijd van 16 tot 24 jaar, op het hart drukte om toch echt nog eens een keer terug te keren naar Boxtel, gingen de gympen aan en was het tijd voor actie. In de gymzaal van De Wilgenbroek stonden verschillende spelparcoursen opgesteld. Zo kon er een estafette-hindernisbaan worden afgelegd, 'tjoekbal' worden gespeeld en moesten de studenten en de basisschoolleerlingen zo snel mogelijk over een loopladder rennen. ,,Het zijn allemaal samenwerkingsspellen. Vijf studenten moeten samen met vijf kinderen een circuit afleggen. Daarmee willen we laten zien dat samenwerken niet leeftijdsgerelateerd is. Jong en oud mixen we door elkaar", legde Nicole van Spaendonk van Buurtsport Boxtel uit.

In de gang zaten de kinderen van groep 5 al ongeduldig te wachten op de komst van de studenten. Normaal hebben ze op woensdagochtend een 'normale' gymles. Julian van Steenderen (8) vond het best bijzonder om met de veel oudere sportleerlingen te bewegen. ,,Ik kan van ze leren en het is leuk om eens met anderen de gymles te doen."

Beste gymles ooit

Annelie Bergman (20) uit Esch zit in het vierde jaar van de Tilburgse opleiding. ,,Ik koos deze studie omdat ik het leuk vind om kinderen die te weinig bewegen tóch actief aan de slag te krijgen. Met BOS richt je je op het maatschappelijke aspect en dat spreekt me aan. Je komt terecht bij bijvoorbeeld buurtverenigingen."

Annelie loopt al drie jaar op rij stage bij Buurtsport Boxtel. ,,Ieder jaar sta ik op andere basisscholen, dat maakt het lekker afwisselend. Lesgeven aan kinderen uit groep 3 vind ik het leukst. Je kunt ze dan de basis van bewegen bijbrengen. Je ziet dan duidelijk dat ze vooruitgang maken."

Samen met Willemijn van Duren (8) legde Annelie een parcours zo snel mogelijk af. Ze kropen onder een grote mat door, moesten slalommen en vervolgens middels een high-five de beurt aan het volgende tweetal doorgeven. Als het aan Willemijn ligt, mag de sportles er voortaan altijd wel zo uitzien. ,,Dit is echt de beste gymles ooit."

FOTO BOVEN: Annelie Bergman (20) van het ROC Tilburg en Willemijn van Duren (8) van de Sint-Petrusschool legden tijdens de introductie van de sportopleiding samen een parcours af in brede school De Wilgenbroek.

INZETJE: Wethouder Herman van Wanrooij gaf het startsein voor de activiteiten. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding