bewoners sefkat tijdelijk naar liduina

Vertraging Wereldhuis noopt tot aanpassingen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Het is lastig om afhankelijk te zijn van processen waarop je geen invloed hebt. Toch denk ik dat we met onze oplossing het meeste kwaliteit bieden aan bewoners en medewerkers", aldus directeur Jan Kees Metz van Zorggroep Elde. De bouw van zorgcentrum De Leyenhof in Helvoirt loopt vertraging op en dat heeft behoorlijke gevolgen voor de aanpassingen van Molenweide tot Wereldhuis. Die bouw start naar verwachting pas begin 2017, maanden later dan gepland.

Vanwege de bouwkundige werkzaamheden om Molenweide om te vormen tot Wereldhuis zouden de huidige honderd bewoners van Molenweide in oktober tijdelijk verhuizen naar complex De Braacken in Vught. Momenteel verblijven daar tijdelijk zestig cliënten van zorginstelling 't Heem die naar De Leyenhof gaan als de zorginstelling af is. ,,Door het natte voorjaar heeft de bouw in Helvoirt vertraging opgelopen, waardoor de bewoners nog steeds in Vught verblijven. En dat heeft weer gevolgen voor ons, want wij kunnen niet naar Vught verhuizen", licht directeur Metz van Elde toe. ,,De verwachting is dat De Braacken eind november leeg komt te staan. Het zou kunnen dat de bewoners van Molenweide begin december al verhuizen als alles meezit. Maar we vinden het belangrijk dat ze Kerstmis op een goede manier kunnen vieren, dus als de planning enigszins uitloopt, verhuizen we pas in de eerste weken van 2017."

Door de vertraging bij de bouw van De Leyenhof wordt automatisch ook later gestart met de verbouwing tot Wereldhuis, waar bewoners van de Boxtelse instelling Molenweide en Sefkat en Nieuw-Beekvliet (Sint-Michielsgestel) in een multiculturele sfeer gaan samenleven. Het Wereldhuis is midden in de zomer klaar voor gebruik, maar vanwege vakanties van personeel komen de bewoners van Molenweide, Sefkat en Nieuw Beekvliet er in september te wonen. Metz: ,,We mikten eerder op februari of maart 2017. Nu het later wordt, hebben we besloten dat de bewoners van Sefkat ook tijdelijk verhuizen voordat ze naar het Wereldhuis gaan. Het huidige pand van Sefkat is oud en ongeschikt om daar nog tot september 2017 te blijven. Tot begin dit jaar had wel gekund, maar de periode tot september 2017 vinden we te lang." Besloten is een ongebruikte vleugel in Liduina, die momenteel dient als opslagplek, te verbouwen zodat tien Sefkat-bewoners daar tijdelijk naartoe kunnen. De overige vijf cliënten die in Sefkat verblijven, verhuizen tijdelijk naar Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel.

Op pagina 5: 'Sefkat-cultuur kopiëren naar vleugel Liduina'.