Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Kunstenaarsvereniging mist visie op beeldende kunst

Kunstlicht99 hekelt cultuurnotitie

Lonneke Hoondert

Kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 is het oneens met de inhoud van de conceptversie van het Boxtelse kunst- en cultuurbeleid die wethouder Marusjka Lestrade vorige week presenteerde. In een pamflet dat op pagina 6 te lezen is, uiten de kunstenaars felle krtiek.

De notitie 'Bouwen aan betekenis', waarin uitvoerig het toekomstige kunst- en cultuurbeleid wordt omschreven, werd vorige week openbaar gemaakt. Het plan moet nog officieel worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Kunstlicht99 heeft haar bedenkingen bij de nieuwe lijn die het college van B. en W. kiest. ,,We hebben alle stappen gevolgd die de wethouder heeft genomen rondom het te vormen nieuwe kunst- en cultuurbeleid. Nu er een conceptvisie ter goedkeuring op tafel ligt, is het tijd dat we ons laten horen. Zeker nu Marusjka Lestrade veel uit handen gaat geven", licht voorzitter Frans Schweigmann namens Kunstlicht99 toe. ,,Daarnaast missen we een visie op beeldende kunst. Kunst en cultuur worden in de notitie in één adem genoemd, maar het zijn twee verschillende dingen. Cultuur is iets wat de gemeenschap bouwt, maar kunst is vernieuwend en opent de ogen."

In het pamflet schrijft Kunstlicht99 dat de wethouder zich baseert op een dorpsreferendum bij gebrek aan een eigen visie. ,,Vraag de goegemeente waar minder geld naar toe kan en het zal 'ns een keer níet de kunst zijn", is te lezen. Schweigmann legt uit: ,,Het feit dat bij bezuinigingen de beeldende kunst als eerste wordt geminimaliseerd zit ons dwars."

Kunststichting Boxtel

De nieuwe kunst- en cultuurnotitie leverde Lestrade vorige week tijdens de beeldvormende raadbijeenkomst al enige kritiek op van aanwezigen. Die vielen over het plan om voortaan het landelijk opererende Prins Bernhard Cultuurfonds in te schakelen bij het beoordelen en verdelen van subsidies. Het Cultuurfonds ontvangt voor haar inspanningen 10 procent van elk verleend subsidiebedrag. De cultuurwethouder benadrukte vervolgens dat de samenwerking met het fonds een Boxtels karakter zal krijgen en dat inwoners betrokken zullen worden.

Ook Kunstlicht99 is het niet eens met het betrekken van het fonds bij Boxtels subsidiegeld. In het pamflet schrijft de vereniging: ,,De wethouder geeft alle macht uit handen." De Boxtelse kunstenaarsgroep stelt in haar schrijven dat Kunststichting Boxtel juist onafhankelijk functioneerde, zonder de persoonlijke voorkeuren van wethouders. ,,We zijn tevreden met Kunststichting Boxtel. Mensen die dichtbij Boxtel staan met enorm veel lokale kennis. Ze zijn benaderbaar. Het Cultuurfonds staat zo ver af van Boxtel."

Politieke partij Balans veronderstelde tijdens de raadsbijeenkomst van vorige week eveneens dat het uit handen geven van het beheer over lokale cultuursubsidies een verlies zou betekenen van de Boxtelse identiteit.

Uit het gemeentehuis

Kunstlicht99 stelt in het pamflet dat de vereniging, die altijd professionele wisseltentoonstellingen in het Boxtelse gemeentehuis verzorgde, verbannen is uit het stadhuis. ,,Wat hangt er nu? Amateuristische verfoefeningen, maar kunst is meer...", staat te lezen. Schweigmann vult aan: ,,Na de verbouwing zijn we gewoon nooit meer teruggevraagd. Terwijl we graag zouden exposeren in het gemeentehuis. Daar komen veel bezoekers en het is een prima manier om kunst onder de mensen te brengen. We hebben niets tegen de amateurkunst die er nu hangt, maar kunst is meer. Het houdt een spiegel voor en geeft kritiek op de maatschappij."

Wethouder Lestrade gaf gisteren aan nog niet inhoudelijk te willen reageren op het pamflet omdat ze de schrijvers nog niet persoonlijk gesproken heeft. Ook is ze verrast dat andere partijen het schrijven eveneens hebben ontvangen. Kunstlicht99 wordt uitgenodigd om bij haar langs te komen om samen de inhoud van de kunst- en cultuurnotitie door te kunnen nemen. ,,Mijn deur staat altijd open en ik ga het gesprek graag aan. Ik kan me goed voorstellen dat een nieuwe aanpak altijd vragen oproept. Dat is bij elke verandering zo en dat mag ook. Ik hoop tijdens een gesprek de vragen van de briefschrijvers te kunnen beantwoorden", zo laat Lestrade weten.

FOTO BOVEN: Kunstlicht99 verhuisde in december 2014 van de bibliotheek aan de Burgakker naar het voormalige postsorteercentrum aan Fellenoord. Gezamenlijk gingen kunstenaars de straat op om aandacht te vragen voor de verhuizing. Inmiddels zijn ze gevestigd aan de Prins Hendrikstraat. (Foto: Peter de Koning).

Schaduw Markt:

heerlijk koel

onder de bomen!

Bent u ook een dezer dagen op onze Markt geweest, en in de straten erom heen? Viel het u ook op dat de terrassen in de schaduw goed gevuld waren? Maar in de zon waren ze leeg. Want daar was het niet te harden. Die stenen plekken in de bebouwde kom worden tegenwoordig 'hitte-eilanden' genoemd, omdat het daar wel 10 graden heter wordt dan elders.

Daarom worden daar in vele gemeenten juist extra bomen geplant. Want die geven niet alleen directe schaduw, maar het is onder bomen ook nog veel koeler dan onder een zonnescherm; heerlijk! Dat komt door het dikke bladerdak. Die nieuwe aanplant gebeurt in het kader van het klimaatbeleid, want we zullen rekening moeten gaan houden met vaker hogere temperaturen. En ook met meer regenwater, en bomen zijn flinke drinkers.

In Boxtel dreigt echter het omgekeerde te gebeuren: de 35 platanen zouden plaats moeten maken voor slechts acht slanke bomen, die dus ook veel minder schaduw geven. Juist onze 35 platanen geven door hun brede vertakking extra veel schaduw. Dat komt door de manier waarop ze gesnoeid zijn. In het 'verleden' wist men dat dus al goed. Elk najaar worden ze opnieuw laag gesnoeid, waardoor bovendien voor de liefhebbers alle gevels vanaf de herfst tot in juni te bewonderen zijn. Want het kunnen zien van die gevels lijkt het enige argument om de hele Markt zo kaal te gaan maken.

Ik zou graag willen weten wie daar toch zo'n punt van maakt. Want als je alles afweegt, inclusief de hoge kosten, dan lijkt me dit een typisch geval van 'beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald'. Overigens ben ik van mening dat er een duurzaamheidstoets nodig is om beleidsvoorstellen te kunnen beoordelen voor een goede integrale afweging.

        JAN JUFFERMANS