Afbeelding
Foto: Ruud van Nooijen

WALLEN DATEREN UIT 13E EEUW

Beplantingsactie grenswal
in natuurgebied Geelders

De Stichting Brabantse Bronnen gaat zaterdag 22 oktober in samenwerking met Natuurwerkgroep Liempde en Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) een gedeelte van een grenswal in De Geelders aanplanten. Hiervoor zoeken de partijen vrijwilligers die mee willen helpen.

Het doel van deze werkzaamheden is om de oorspronkelijke begroeiing van de grenswal terug te brengen en het historisch landschap van De Geelders beleefbaar te maken. De werkzaamheden zijn het laatste onderdeel van het project 'Grenswallen in Het Groene Woud'.

Grenswallen zijn een van de meest waardevolle, cultuurhistorische elementen in het nationaal landschap. Ze zijn eeuwen geleden aangelegd, maar op sommige plaatsen nog steeds goed zichtbaar. Zo ook in De Geelders. Uit onderzoek blijkt dat het zeer aannemelijk is dat de grenswallen uit de tweede helft van de dertiende eeuw dateren. Ze markeerden de ontginningsblokken, ook wel kampen genoemd, die vroeger werden gebruikt voor de productie van hout.

Bert Maes van Ecologisch Adviesbureau Maes heeft eerder dit jaar een rapport uitgebracht over de historische inrichting en beplanting van de grenswal van Het Speet in De Geelders. Hierin staan ook aanbevelingen over de manier waarop het historische vegetatiebeeld teruggebracht kan worden. Deze aanbevelingen worden tot uitvoering gebracht.

Voor de beplantingswerkzaamheden zijn de partijen op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om mee te helpen. Geïnteresseerden zijn om 09.00 uur welkom in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23. Daar geeft adviseur Maes, die tevens de werkzaamheden begeleidt, een toelichting. De werkzaamheden zijn naar verwachting tegen de middag afgerond. Als de klus geklaard is, is er een gezamenlijke afsluiting onder het genot van soep en broodjes bij café 't Groene Woud. Aanmelden kan via info@sppill.nl; voor gereedschap wordt gezorgd. (Foto: Ruud van Nooijen).