Afbeelding
Foto: Lonneke Hoondert

Mobiele woonkamer Sint-Joseph debuteert

Naastebuur van start op weekmarkt

Lonneke Hoondert

Het digitale platform Naastebuur.nl wordt morgen, vrijdag 16 september om 10.30 uur op de Boxtelse weekmarkt gelanceerd door burgemeester Mark Buijs. Tegelijkertijd zet woonstichting Sint-Joseph de mobiele huiskamer voor het eerst in. Een toepasselijke combinatie volgens buurtverbinder José van Weert: ,,Buurtgenoten die gebruik maken van Naastebuur.nl zetten bij wijze van spreken ook de deur van hun huiskamer open."

,,Vroeger kende iedereen elkaar in de buurt. Tegenwoordig woon je naast elkaar, maar weet je eigenlijk niets van de ander. Met Naastebuur.nl willen we buurtbewoners weer samenbrengen", vertelde Van Weert al eerder in deze krant. Tijdens de start van Naastebuur.nl op de weekmarkt staat ze samen met buurtverbinders Pierre van den Oord, Bernadette Meijs en Patrick Schevers klaar om belangstellenden digitaal wegwijs te maken op de website.

Hoewel Naastebuur.nl al enkele weken te raadplegen is, gaat de website vrijdag pas officieel 'de lucht in'. ,,Veel Boxtelaren hebben zich al aangemeld en zijn actief, maar vanaf morgen gaan we echt van start. Op weg naar meer verbinding en sociale betrokkenheid in Boxtel", melden de buurtverbinders. In andere delen van het land blijkt het platform al een succes te zijn. Hanneke van Stokkum, een van de grondleggers van het buurtinitiatief, vertelt tijdens de weekmarkt over haar ervaringen. Ook reikt ze dan certificaten uit aan de verschillende buurtverbinders.

Naastebuur.nl moet hét digitale dorpsplein van Boxtel worden, waar wijkbewoners onder meer hulpvragen kunnen stellen en foto's en filmpjes mogen delen van activiteiten in de buurt. ,,Van digitale berichten op een online prikbord naar echte ontmoetingen in de buurt", vertellen de buurtverbinders. Voorlopig richt de website zich op de wijken Oost en Breukelen.

Mobiele huiskamer

Om Naastebuur.nl ook daadwerkelijk in een knusse en huiselijke sfeer te kunnen lanceren, zet woonstichting Sint-Joseph voor het eerst haar mobiele huiskamer in. ,,Bij veel evenementen zijn we aanwezig. Onze medewerkers geven dan vaak advies bij een kraam of statafel. Het leek ons leuk om dit in een gezelligere setting te doen en zo ontstond het idee van een woonkamer op locatie", vertelt Inge Huisman van Sint-Joseph. ,,Steeds een bank en een schemerlamp meenemen is niet te doen, daarom bedachten we een verrijdbare variant."

De mobiele huiskamer, die geproduceerd wordt door het Boxtelse bedrijf Infolio, doet denken aan een filmset. Op platen van een meter breed en 1,75 meter hoog is een afbeelding van een woonkamer aangebracht. Daarnaast zit er een raam in de 'living op wielen'. ,,We nemen dan zelf een tafeltje en wat stoeltjes mee. Aangezien wij werken met huizen en met mensen past dit écht bij ons. We willen hiermee de verbinding zoeken met inwoners."

Om oplossingen te bieden aan problemen die ontstaan door inkrimping van het zorgbudget in Nederland, is twee jaar geleden Zorgzaam Boxtel opgericht. Het samenwerkingsverband bestaat uit de organisaties Cello, ContourdeTwern, Vivent, woonstichting Sint-Joseph, Zorggroep Elde en Brabants Centrum. Naastebuur.nl, een platform voor wijkbewoners, is het eerste concrete wapenfeit van Zorgzaam Boxtel.

FOTO BOVEN: Detail van het ontwerp van de mobiele huiskamer van woonstichting Sint-Joseph die vrijdag debuteert tijdens de lancering van Naastebuur.nl. (Foto: Woonstichting Sint-Joseph).

De buurtverbinders: Patrick Schevers, Bernadette Meijs, José van Weert en Pierre van den Oord. (Foto: Naastebuur.nl).