Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELS NATUURGEBIED KLAAR VOOR OPTIMALE BELEVING

Laarzenpad kroon op Dommelbimd

MARC CLEUTJENS

De Dommelbimd is klaar. In het kleinschalige Boxtelse natuurgebied dat met crowdfunding gerealiseerd kon worden, wordt vrijdagmiddag een laarzenpad in gebruik genomen. Vrijwilligers bouwden de afgelopen weken een robuuste brug aan de Konijnshoolsedreef die nu al volop door wandelaars gebruikt wordt.

Het laarzenpad is volgens bestuurslid Toine Cooijmans van de stichting Dommelbimd een 'pad met kwaliteit', dat niet alleen dwars door de beemden rond kasteel Stapelen en het Jacob-Roelandslyceum voert maar ook uitdagende rustplekken heeft. ,,Halverwege is een houten werk geplaatst waarop dierensporen te zien zijn. Leuk voor kinderen om te ontdekken om welke dieren het gaat." Hij verklapt dat het sporen van een haas, een vos en een hermelijn zijn.

HOUTEN STELTEN

Even verderop aan de oever van de Dommel staat een aantal houten stelten. Cooijmans: ,,Een mooie plek om even te bewegen, voor de jeugd maar ook voor ouderen." De stelten werden geplaatst met steun van de Brabantse Milieu Federatie, die momenteel een groot aantal ommetjes in de regio wil oppimpen.

Het bestuur van de Dommelbimd wil het laarzenpad in de toekomst aan laten sluiten op het terrein van Joris Meubelen, waar projectontwikkelaar Imvest huizen wil bouwen in het plan Hobbendonk. ,,Als je het pad verder doortrekt, ontstaat een verbinding met de ommetjes langs de Blauwhoefseloop", aldus Cooijmans.

De inrichting van de Dommelbimd is nagenoeg klaar. De werkschuur, die door het JRL ook gebruikt zal worden als biologielokaal, wacht op de laatste verfbeurt. Hier kunnen beheerders en vrijwilligers die dieren inventariseren schuilen of schaften. Een informatiebord aan de Dommel en een ecoduct voor hazen maken het natuurterrein compleet.

GROENE WOUD-HOUT

De toegang tot het laarzenpad in de Dommelbimd kan alleen worden verkregen via een houten brug, die drie vrijwilligers van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel de voorbije twee weken hebben gemaakt. Hans Volmer, Han Peeters en Aad van der Helm ontwierpen een robuuste houten brug die het natuurgebied vanaf de Konijnshoolsedreef bereikbaar maakt. ,,Toen we hoorden dat er een brug gebouwd moest worden, hebben we meteen onze vingers in de lucht gestoken", lacht Volmer.

Het resultaat mag er zijn. Met hout dat werd geoogst in Het Groene Woud en geschonken werd door Brabants Landschap, gingen de mannen aan het werk. ,,Aan alles is gedacht. Zo hebben we stevige leuningen gemaakt, voorkomt gaas dat je uitglijdt en is het ook voor kinderen veilig om naar het laarzenpad te gaan", vertelt Volmer. Peeters vertelt dat dankbaar gebruik kon worden gemaakt van gereedschappen, die via de firma Van Olphen beschikbaar werden gesteld. ,,Zo konden we een sterke brug bouwen die de belangrijkste schakel is tussen Boxtel en de Dommelbimd."

SPELREGELS

De officiƫle opening van het laarzenpad in de Dommelbimd vindt morgen, vrijdag 16 september plaats. Het laarzenpad is vrij toegankelijk. Op een informatiebordje heeft de stichting Dommelbimd de spelregels gezet die in het natuurgebied van kracht zijn. Tijdens de ingebruikname zal het bestuur kort stilstaan bij het overlijden van Joost van Liebergen, voormalig bestuurslid van de stichting. Zaterdag 24 september wordt in de Dommelbimd een veldsymposium gehouden over crowdfunding ten bate van natuurgebieden.

FOTO BOVEN: Vrijwilligers Hans Volmer (links) en Han Peeters van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel hebben met Aad van der Helm gewerkt aan een houten brug naar de Dommelbimd. De verbinding is de belangrijkste toegang tot het natuurgebied aan de Dommel. (Foto: Peter de Koning).