Pamflet Kunstlicht 99 over

Boxtelse cultuurnotitie

Boxtel in zee met Prins Bernhard Cultuurfonds. Dommelwater naar zee dragen zal je bedoelen…

mijngemeentedichtbij.nl

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is een landelijk organisatie die geld ophaalt, subsidie verstrekt en het realiseren van Kunst begeleidt.

Wordt daar voor gekozen dan brengt dat een enorme bureaucratische afstandelijkheid mee.

mijngemeentedichtbij.nl

Zijn deze externe regelgeving en criteria een garantie voor bredere deelname aan en hogere kwaliteit van Kunst in Boxtel?

mijngemeentedichtbij.nl

Wat zullen de uitgangspunten en voorwaarden zijn van fonds?

Het fonds zal een aanmerkelijk deel van de te besteden gelden innemen. Welk deel zal nog ten goede komen aan Kunst in Boxtel? Zal het een verbetering zijn vergeleken met Kunststichting Boxtel die op basis van vrijwilligheid de taken kosteloos uitvoerde met lokale kennis en ervaring?

mijngemeentedichtbij.nl

Welke partij gaat nu de initiatieven nemen? De stadskunstenaar Boxtel/Groene Woud/regiogemeentes?! Hoe wordt die gekozen? Extern? Wat is zijn/haar taak?

mijngemeentedichtbij.nl

Opvolgers van deze wethouder kunnen geen kant meer op. ,,We willen af van de situatie dat een toevallige wethouder zijn of haar persoonlijke voorkeuren door kan laten klinken." (Bron: Brabants Centrum, 25 augustus). Afgezien van de mogelijkheid dat er ooit een wethouder met betere ideeën komt, geeft de huidige alle macht uit handen.

mijngemeentedichtbij.nl

De KSB al met stank afgedankt, functioneerde zonder persoonlijke voorkeuren van wethouders.

mijngemeentedichtbij.nl

Verbetering betekent zelden alleen kappen. Handhaven wat goed functioneert en snoeien waar jong leven nodig is, wordt tegenwoordig als verstandiger en een verrijking gevonden.

Verbeteringen van deze wethouder: het grafisch werk van Henk Visch, een kunstenaar van wereldfaam, is in bruikleen gegeven aan het Noordbrabants Museum. Het ligt daar in een la van het depot.
mijngemeentedichtbij.nl

De kunstenaarsvereniging Kunstlicht 99 zorgde met haar kunstuitleen voor professionele wisseltentoonstellingen in het gemeentehuis. Verbannen!

mijngemeentedichtbij.nl

Wat hangt er nu? Amateuristische verfoefeningen. Maar kunst is meer. ,,Kunst is zo waardevol omdat het kan aanzetten tot nadenken en kritische reflectie. Het lijkt het enige medium waar een samenleving een spiegel voorgehouden kan worden." Kunst op Stapel was een succes van hoog niveau. Twee Kunstlicht 99-leden dienden hun idee in en zijn geselecteerd. De groep deskundigen die de beeldentuin organiseerde kan op een ander park worden ingezet. Opgeheven.

mijngemeentedichtbij.nl

De wethouder baseert zich, bij gebrek aan eigen visie, op een dorpsreferendum. Zelfs niet eens een representatieve steekproef, terwijl die eerder wel bestond. Een dorpsreferendum... Vraag de goegemeente waar minder geld naar toe kan en het zal 'ns een keer níet de kunst zijn...

mijngemeentedichtbij.nl

FRANS SCHWEIGMANN
& KATRIEN VAN HETTEMA

Kunstenaarsvereniging
Kunstlicht99


Bijzonder afscheid

museum Vekemans

Medewerkers en vrijwilligers van Museum Vekemans aan de Stationsstraat in Boxtel hebben zondagmiddag afscheid genomen van Ans en Huub van den Bosch-Dillen. Het echtpaar verhuist volgende maand naar Middelburg.

Het echtpaar was vele jaren nauw betrokken bij de inrichting en bouw van de rijke museumcollectie. Ans van den Bosch geniet onder meer bekendheid als maker en restaurateur van Brabantse mutsen en poffers. Ook droeg ze met haar echtgenoot bij aan de professionalisering van de vele collecties die het museum bezit.

Bij hun afscheid werd het echtpaar Van den Bosch verrast met een kunstwerk van de Boxtelse beeldend kunstenaar Ton Verstraten.