V.l.n.r.: Laura van Pelt, Guus Eltink, Christel en Mark Buijs, Ine Jonkers en Wynand Bressers. (Foto's: Ruud van Casteren).
V.l.n.r.: Laura van Pelt, Guus Eltink, Christel en Mark Buijs, Ine Jonkers en Wynand Bressers. (Foto's: Ruud van Casteren). Foto: Annelieke van der Linden

sint-barbara & sint-joris en sint antonius abt treffen elkaar

Na verbroedering volgt vriendschap...

Jaarlijks houden het Boxtelse gilde Sint-Barbara & Sint-Joris Gilde en het Liempdse gilde Sint-Antonius Abt een speciale verbroederingsdag. Zondag was het Boxtelse gilde de gastheer. Er werd gestreden om het wisselschild, daarnaast konden gildeleden bijpraten onder het genot van een hapje en drankje. Ook burgemeester Mark Buijs en zijn echtgenote Christel waren aanwezig.

Nadat de schutsboom was gevrijd (vrijgegeven) door de gezamelijke gilden die rond de boom trokken, hield men staande bij het terras. De vendeliers brachten vervolgens een massale vendelgroet onder de slaande trom van alle tamboers, waarna hoofdman Jacques Habraken van Sint-Barbara & Sint-Joris een toespraak hield. Het is een traditie dat beide hoofdlieden elkaar een cadeau aanbieden. Habraken overhandigde een kaars voor de donkere gildetijden en een badeend. Die eend kan dan via de Dommel naar Boxtel zwemmen als het Liempdse gilde advies van Sint-Barbara & Sint-Joris nodig had...

Vervolgens kwam burgemeester Buijs aan het woord. Hij gaf aan het fijn te vinden deze keer zelf aanwezig te kunnen zijn. Bovendien maakte hij beide gildes duidelijk dat het na twintig jaar verbroederen wel eens over moest zijn en hij gaf de tip dat het woord vriendschapsband beter passend zou kunnen zijn. Er werd hartelijk gelachen en deze tip werd die dag zeker ter harte genomen.

Boxtel

Ierse sessie

In bed & breakfast In Den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 te Boxtel wordt zondag 28 september een Ierse sessie gehouden. Tijdens de muzikale middag klinkt in een intieme sfeer Ierse en Keltische muziek. De muziek is vaak honderden jaren oud en wordt nog regelmatig in vele pubs gezongen. Iedereen mag mee spelen en zingen. Ook toehoorders zijn welkom. De muzikale middag duurt van 13.30 tot 16.30 uur en is gratis toegankelijk. Meer weten? Kijk op www.iersesessie.nl.

wisselschild

Eens in de vijf jaar schenkt de gemeente Boxtel een zilveren wisselschild. Het vorige schild was driemaal gewonnen door het Sint-Antonius Abt en kreeg het daarom in eigendom. Zondag bood de burgemeester een nieuw schild (foto) aan dat in teken staat van vriendschap. Na een groepsfoto met koningen Guus Eltink en Wynand Bressers, beschermvrouwen Ine Jonkers-van der Velden en Laura van Pelt-van Boeckel en het burgemeesterspaar, startten de wedstrijden.

Aanwezigen konden deelnemen aan diverse disciplines: jeu de boules, kruisboogschieten met korps (vier personen), personeel (alleen) en voor de jeugd, buks- en handboogschieten. Nadat er intens was gestreden om de prijzen, was het tijd voor wat lekkers. Frans Teulings had toepasselijke broodjes Sint-Barbara (hamburger) en Sint-Joris (braadworst) gebakken.

Nico Swaans trok aan het langste eind bij het jeu de boules, terwijl Rita Habraken als winnende vrouw uit de bus kwam. Teun Bressers won het buks- en handboogschieten. Hij heeft dit talent van geen vreemde: zijn vader is Wynand Bressers, de huidige gildekoning van Sint-Antonius Abt. André Spitters werd eerste op het onderdeel 'personeel kruisboogschieten'. Hij deelde samen met Guus Eltink, Jan van Boxtel en Henk Voermans de prijs van het korps kruisboogschieten. Van elk gilde telden de resultaten van de beste tien kruisboogschieters. Sint-Barbara & Sint-Joris sleepte hiermee het nieuwe schild binnen.

Afbeelding