Boswachter Frans Kapteijns trok regelmatig met de redactie van Brabants Centrum de natuur in. Hoofdredacteur Marc Cleutjens krijgt op de foto uitleg over de verdroging van de Huisvennen. (Foto: Peter de Koning).
Boswachter Frans Kapteijns trok regelmatig met de redactie van Brabants Centrum de natuur in. Hoofdredacteur Marc Cleutjens krijgt op de foto uitleg over de verdroging van de Huisvennen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

FRANS KAPTEIJNS NEEMT AFSCHEID VAN NATUURMONUMENTEN

Boswachter Frans krijgt uitkijktoren

Natuurmonumenten gaat boswachter Frans Kapteijns uitzwaaien. Het boegbeeld van de natuurorganisatie en dé ambassadeur van de Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen, neemt eind september na 26 jaar trouwe dienst afscheid. Zijn werkgever wil het vertrek van @BoswachterFrans, zoals de twitterende natuurkenner de laatste jaren vooral bekend is, niet zomaar voorbij laten gaan.

,,Ik heb een beslissing genomen die goed voelt", vertelt Kapteijns kort nadat Natuurmonumenten zijn afscheid aankondigde. ,,Ik word in de gelegenheid gesteld om plaats te maken voor jonge mensen en daar werk ik graag aan mee." Natuurmonumenten heeft een crowdfundingsactie bedacht die een passend afscheidscadeau moet opleveren: een uitkijktoren. ,,Die zie ik het liefst verschijnen op Banisveld in Boxtel omdat de huidige uitkijktoren versleten is. De trap is laatst ingestort."

Kapteijns heeft iets met Banisveld. ,,Hier werd de kiem gelegd voor de ontwikkeling van nationaal landschap Het Groene Woud door agrarische gronden om te vormen tot natuur. Hier stond ik ook aan de wieg van de Duurzame Driehoek, een samenwerkingsverband van alle gemeenten in Het Groene Woud." Mensen die een bijdrage willen leveren aan de totstandkoming van de uitkijktoren, kunnen doneren op crowdfundingvoornatur.nl/uitkijktoren.

Boswachter Frans neemt op 30 september afscheid in restaurant en bezoekerscentrum Groot Speijck in Oisterwijk.