Afbeelding
Foto: Combinatie95

PARTIJLEDEN BEZOEKEN TU/E EINDHOVEN

Voetbalrobot klopt ook keepers Combinatie95

De politieke partij Combinatie95 heeft zaterdag een werkbezoek gebracht aan de Technische Universiteit (TU/e) in Eindhoven. De ongeveer zeventig deelnemers maakten kennis met veel nieuwe technische ontwikkelingen, waaronder een voetbalrobot en een zorgrobot.

De ontwikkeling van de voetbalrobots vormde het eerste onderdeel van de middag. Autonoom optredende voetbalrobots worden voetbaltechnisch steeds vaardiger en spelen in op de tactiek van hun tegenstanders. Aannemen van de bal, passeren, overspelen en schieten. Technisch begeleider Harrie van de Loo, afkomstig uit Liempde, lichtte toe hoe de techniek deze handelingen mogelijk maakt.

De spelers ontwikkelen hun vaardigheden en worden elk seizoen beter. ,,Daar kan het Nederlands elftal nog wel wat van leren", reageerden enkele deelnemers aan de excursie. Enkelen werden uitgenodigd een penalty te stoppen van de voetbalrobot. Zelfs voor ervaren keeper Martien Roestenburg bleek dat niet eenvoudig omdat ze een 'pingel' doorgaans beter nemen dan een gemiddelde voetbalprof.

OOGOPERATIE

Het bezoek aan de TU/e stond ook in het teken van de inzet van robots in de zorg. Zo liet 'Preceyes' zien hoe een robot bij een oogoperatie na een ooginfarct wordt ingezet. Een operatie waarbij elke trilling van de vingers van de specialist fataal is, maar die nu dankzij de vaste hand en grote precisie van de robot wel uitgevoerd kan worden. Door Medical-robottechnologie werd duidelijk hoe een robot minuscule aderen hecht, zoals dat nodig is bij hersteloperaties na borstamputatie.

Combinatie95 was opgetogen over de invulling van de excursie. ,,Jong en oud waren present en zijn op een aansprekende wijze geïnformeerd over zaken die onze toekomst danig beïnvloeden", aldus raadslid en excursieleider Karel Voets.

FOTO ONDER: Een van de voetbalrobots in actie tijdens het werkbezoek van Combinatie95. (Foto: Karel Voets).


Veldsymposium

natuurbeheer

in Dommelbimd

In natuurgebied Dommelbimd in Boxtel wordt zaterdag 24 september van 12.00 tot 17.00 uur een landelijk veldsymposium gehouden. Hieraan wordt onder meer meegewerkt door watergraaf Peter Glas van waterschap De Dommel en wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel.

Het veldsymposium kan volgens het bestuur van Dommelbimd gezien worden als een unieke kans voor iedereen die meewerkt aan een burgerinitiatief op het gebied van natuur en landschap of plannen of ideeën hiervoor heeft.

Vertegenwoordigers van uiteenlopende burgerinitiatieven uit heel Nederland gaan samen met professionals van overheid en andere organisaties met elkaar op zoek naar succesfactoren, kansen en valkuilen.

Deelnemers ontmoeten in Boxtel andere burgerinitiatieven en kunnen ervaringen met elkaar delen. Deelname is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds aanmelden via www.dommelbimd.nl. Organisaties die meewerken aan het veldsymposium zijn verder onder meer het Interprovinciaal Overleg, Natuurmonumenten en Alterra. Sylvia van Gulik en Toine Cooijmans zullen namens de Dommelbimd meedoen aan een paneldiscussie.