Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CULTUURLEERLINGEN JACOB-ROELANDSLYCEUM SCHRIJVEN GEDICHTEN BIJ BOXTELSE FOTO'S

Stichting BoeL verbindt kunstdisciplines in Boxtel

MARC CLEUTJENS

De Boxtelse stichting BoeL werkt aan een nieuw interdisciplinair kunstproject. Nadat eerder dit jaar achttien lokale fotografen zijn benaderd om een bijzondere foto van hun woonplaats te maken, gaan vijfdejaars cultuurleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) de komende weken korte gedichten schrijven. Ze komen op posters en ansichtkaarten die worden gedrukt door SintLucas. Zondag 6 november worden de posters geveild waarvan de opbrengst ten goede komt aan stichting Dommelbimd.

'Laat Boxtel van een andere, verrassende kant zien'. Dat was de opdracht waarmee de fotografen aan de slag zijn gegaan. De prenten werden dinsdagochtend voor het eerst getoond aan de vwo-cultuurklas die korte gedichten gaat schrijven. De fotografen zijn in willekeurige volgorde Bart Willems, Bas van den Biggelaar, Berith Moonen, Cheryll van Weert, Daisy Renders, Eppo Schellekens, Erik Keune, Gerard Schalkx, Hans van Doorn, Hester van den Broek, Jeske Giesen, Nina de Leest-Crebas, Peter de Koning, Piet van Oers, Sammie Leermakers, Sandra Engels, Stef Schellekens en Sunny J. Benna.

De bestuursleden Elly Mathijssen en Jet Mathijssen van BoeL verzorgden dinsdagochtend een introductieles op het JRL om de leerlingen uitleg te geven over het project. In samenwerking met de docenten Jean-Luc van Engelen (Nederlands) en Paulien van de Mortel (kunst) gaan dertien scholieren aan de slag met de foto's. ,,Jullie krijgen de foto's vandaag voor het eerst te zien en straks in je e-mail", legde Elly Mathijssen uit. ,,Zorg ervoor dat niemand anders ze ziet, de foto's mogen pas op 6 november voor het eerst getoond worden", vulde Jet Mathijssen aan.

NIET AFGEZAAGD

Individueel of in tweetallen gaan de leerlingen korte gedichten schrijven bij de foto's. ,,We hebben vorige week al een oefening gedaan met foto's die Hans Aarsman in zijn fotorubriek in de Volkskrant heeft beschreven", vertelt leerkracht Van Engelen. ,,Zijn beschrijving hebben we weggelaten, zodat zo onbevangen mogelijk naar de foto's kon worden gekeken", aldus kunstdocent Van de Mortel. ,,We hebben al geleerd hoe we moeten associëren. Bij een foto verzinnen we tien woorden. Vervolgens schrappen we er vier en daarmee gaan we dichtregels maken." Van de Mortel vindt het BoeL-project een mooie uitdaging voor haar leerlingen. ,,Het is een hele leuke, vrije opdracht die beslist geen afgezaagde gedichten gaat opleveren."

Opvallend is de enorme variatie die de fotografen in hun kijk op Boxtel laten zien. De beelden variëren van een klassieke kijk op bijvoorbeeld de Sint-Petrustoren of het Dommeldal tot vernieuwende prenten van de weekmarkt, het NS-station, het politiebureau en park Boscheind in Lennisheuvel. Een Liempdse inzending laat een bijzonder kijkje op de klompenindustrie zien. Sommige fotografen hebben hun fantasie de vrije loop gelaten en hebben met technische hulpmiddelen hele creatieve en kleurrijke prenten vervaardigd. Een aantal foto's is in stemming zwart-wit.

,,De komende weken gaan de leerlingen werken aan de gedichten en zal duidelijk worden wie zich door welke foto's laat inspireren", legt Jet Mathijssen van BoeL uit. ,,Van alle foto's worden hele grote posters gemaakt, die in Podium Boxtel geveild worden." De foto's komen ook op ansichtkaarten te staan waar op de achterzijde de gedichten van de JRL-scholieren zullen prijken. ,,Het leuke van dit project is dat we allerlei disciplines verbinden", stelt Elly Mathijssen. ,,Op de kaarten zie je een mix van fotografie en poëzie, gecombineerd met design van Daniëlle Grilis. SintLucas gaat het drukwerk verzorgen in haar nieuwe gebouw op Strijp S in Eindhoven."

SPARRENRIJK

De cultuurleerlingen toonden zich dinsdag enthousiast over het foto- en poëzieproject. Lars Torringa en Reinder Vervoort kozen voor een zwart-wit foto van de traverse van het station in Boxtel. ,,Als je goed naar de foto kijkt, denk je aan tijd, toekomst en afscheid nemen", vertelt Lars. ,Een station is ook een metafoor voor verbinden, van mensen, van steden. Het is de plek waar je in Boxtel aankomt of vertrekt."

Jenthe Tromp en Elianne Tooren konden nog geen keus maken uit de achttien foto's. ,,De foto van Sparrenrijk is heel mooi, maar misschien kiezen we wel voor de fietser op de Bosscheweg met op de achtergrond de kerk", zegt Jenthe. ,,Waarom we deze foto's willen kiezen? Ze zijn gewoon heel mooi", vindt Elianne.

Zondagmiddag 6 november wordt het foto- en poëzieproject afgerond met een veiling in Podium Boxtel. De JRL-leerlingen gaan hun gedichten die middag op een originele manier presenteren. Stichting BoeL hoopt daarmee opnieuw een bijdrage te leveren aan het culturele klimaat in Boxtel. Dat deed BoeL al eerder met uitvoeringen van DesdeKunst, het liedjesproject Rond de Dommel, een dichtbundel van Arnoud Kreemers en het veelgeprezen totaaltheaterproject De Goei, De Kwaai & De Lillike.

Meer weten over stichting BoeL:
www.stichtingboel.nl.

FOTO LINKS: Vijfdejaars cultuurleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum bogen zich deze week voor het eerst over de achttien foto's die stichting BoeL gaat inzetten voor een project dat op zondag 6 november wordt afgesloten in Podium Boxtel.

FOTO RECHTS: Elly Mathijssen (midden) en Jet Mathijssen (rechts) van stichting BoeL geven in de 5 vwo-klas van het Jacob-Roelandslyceum uitleg over het foto- en poëzieproject dat deze week officieel werd gelanceerd. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding