Afbeelding
Foto: Wim Lanser

zondag editie 21; samenwerking steeds belangrijker

Bockesprongen bewaakt zijn kwaliteit

Theateracts kunnen steeds moeilijker rondkomen. Ze moeten hun prijzen verhogen en dat maakt het voor Festival Bockesprongen steeds lastiger om de kwaliteit die het publiek gewend is vast te houden. Toch staat er komende zondag weer een prima festival, vindt ook Louis Meister van de organiserende Stichting Bockepruik.

,,Onze subsidie blijft gelijk en sponsors werven is lastig en kost veel tijd en energie die we liever besteden aan de programmering", vertelt Meister. ,,Tot nu toe lukt dat, onder andere doordat we sinds enkele jaren samenwerken met anderen, zoals Podium Boxtel en Boxtel Vooruit. Samenwerking is cruciaal voor ons festival, met bewaking van onze eigen identiteit. Het is toch best bijzonder, zo'n breed en gratis evenement in Boxtel."

Bockesprongen beleeft zondag de 21e editie. Het festival startte in 1996 onder de naam Poptocht en was sindsdien een jaarlijks muziekfestijn in de horeca. Dat veranderde in 2003, toen een eenmalige provinciale subsidie een grote theateract mogelijk maakte op de Markt: Circle of Life van Michael Shalton. Poptocht XL heette het festival dat jaar. Een jaar later (2004) werd dat Bockesprongen en sindsdien is straattheater een vast onderdeel.

Meister blikt vooruit naar de 25e Bockesprongen in 2020: ,,Dan zijn we een nog breder festival met meer samenhang tussen theater en muziek, meer dans en meer acts die op pad gaan door het centrum. We willen de mensen gaan verrassen op locaties waar ze normaal niet snel komen. Een prachtige manier om Boxtel meer te promoten, ook bij het groeiend aantal bezoekers van buiten Boxtel. Jonge mensen blijven we bij Bockesprongen betrekken. Niet voor niets zijn we erg blij met het JRL Talent Stage, onze samenwerking met het Jacob Roelandslyceum."

MUZIEK

Op het traditionele muziekpodium in de Oude Kerkstraat, bij Eetcafé De Kerk, spelen komende zondag zes bands:

Fahrenheit Twins, 14.15 uur. Nederlandstalige indierock en ballads. Deze Boxtelse band speelt ook nieuw werk.

Bombardier Muffy, 15.30 uur. Groovy stoner psych power trio uit Sittard en Eindhoven. Op 29 april verscheen hun debuutalbum Other Worlds Than These.

Robin Hood, 16.45 uur. Met strakke drums, dromerige gitaar en synthesizersounds produceren de drie bandleden moderne rock en garage. Met sterke teksten.

Cowboys of the Sky, 18.00 uur. Ervaren punky rock'n roll-band uit Limburg ging ter ziele in 2003 maar herrees in 2012.

Argus, 19.30 uur. Brabantse vijfmans formatie speelt symfonische progrock en stond in het voorprogramma van internationale grootheden als Kansas en Saga.

Milestones From The Underground Scene, 21.00 uur. Boxtelse band eert de invloedrijke muziek uit het verleden. Met de nadruk op punk en vette garage.

Op het terras van lunchroom Meneer Van Dommelen (Zwaansche Brug) speelt de akoestische band Koelcell de hele middag covers en klassiekers.

STATIONSSTRAAT

Singer-songwriter Stijn Charpentier vertelt muzikale verhalen met wat punk en ska. Hij werkte eerder samen met rapperscollectief Macronizm dat enkele jaren geleden indruk maakte tijdens Bockesprongen. Stijn wandelt door het centrum en speelt op het podium in de Stationsstraat. Daar presenteert Bockesprongen ook een ukelele-groep en de Boxtelse Modern Classic Music School is present met de zangtalenten Hannah, Mirthe, Kiki, Merle en Boaz. De 18-jarige Max Schellekens uit Boxtel brengt, met gitaar en stem, zijn eigen folk, blues en rock.

THEATER

Hotmamahot trekt zondagmiddag de aandacht met een mysterieuze huifkar. ,,Een 4d-experience die je brengt van oooh naar aaah. Stap in voor een tocht om nooit te vergeten", melden de theatermakers. Deze doorlopende theaterbeleving op de Markt begint om 13.00 uur.

Bram Graafland komt met zijn Keukenorgeldrumgestel, waarop hij kookt, orgel speelt en drumt. Deze fysieke voorstelling is een mengeling van theater, circus en een rockconcert, waarin alles draait om het bakken van één pannenkoek. Om 14.10 en 16.40 uur op de Markt.

Theaterstuk Fratelli van Boxtelaar Maarten Melis is twee keer te zien in Grand Café Rembrandt, om 12.00 uur en 14.30 uur (zaal half uur eerder open). Wilbert Meirmans, Kees van de Loo en Maarten Melis spelen met veel relativerende humor dit theaterstuk over allerlei thema's. Mogelijk zijn er zondag nog enkele kaarten te koop bij de infostand van Stichting Bockepruik op de Markt.

Zangeres en componiste Merel van Laake (artiestenaam Mees) woont sinds kort in Boxtel. Tijdens Bockesprongen vertelt ze 'Gevleugdelde Vertellingen' in haar mobiele vogelhuis-theatertje. Het publiek fladdert mee op vrije fantasievleugels. Vanaf 13.00 uur doorlopend op de Markt.

Theater Gajes zet de toeschouwers midden op de speelvloer, omringd door decor, rijdende objecten en acteurs op stelten. Een muzikale voorstelling over de onhandige loodgieter Thomas. Om 13.30 en 15.30 uur op de Markt.

JEUGDCREATIVITEIT

Het JRL Talent Stage is opnieuw van de partij. In een winkelruimte van De Croon verzorgen leerlingen van het Jacob Roelandslyceum muziekoptredens (13.15 en 14.30 uur) en presenteren zij doorlopend kunstwerken. Het Klei Atelier verzorgt het creatieve programma voor de basisschooljeugd. Zonder regels en thema's lekker zelf ontdekken wat je kunt met klei, hout en verf. Een wastafel en handdoeken zijn aanwezig. Vanaf 13.00 uur doorlopend op de Markt. Vooraf aanmelden is niet nodig.

FOTO BOVEN: Bram Graafland en zijn Keukenorgeldrumgestel zijn zondag op de Boxtelse Markt te bewonderen. (Foto: Wim Lanser)