Afbeelding
Foto: Daisy Renders

Monumentencommissie doneert aan De Brabantse Boerderij

Fietsen langs monumentale parels

,,Ter ere van ons jubileum geven we onszelf aan de Boxtelse en Liempdse mensen", zei voorzitter Bea Schoenmakers zaterdag met een knipoog. Het zilveren jubileum van de monumentencommissie werd gevierd met een fietstocht voor inwoners. Tijdens Open Monumentendag stonden de commissieleden klaar bij zes monumentale parels. Daar 'trakteerden' ze bezoekers op allerlei weetjes over de gebouwen.

Open Monumentendag ging van start met de uitreiking van De Sluitsteen. Klein Hoekje 11 in Liempde won de monumentenprijs. De hoeve van 'de Kleuskes' werd afgebroken en weer herbouwd, maar het authentieke karakter bleef bewaard.

De monumentencommissie had nóg meer in petto voor de gemeenschap. Ze stelt namelijk enkele duizenden euro's beschikbaar aan een onderzoek naar boerderijen in Boxtel en Liempde dat wordt uitgevoerd door stichting De Brabantse Boerderij. Dat moet resulteren in een publicatie over de hoeves die de gemeente rijk is. In het boek is speciale aandacht voor wederopbouwboerderijen die na de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd.

Lees meer over Open Monumentendag op pagina 22 en 23.

FOTO BOVEN: Bezoekers bewonderen tijdens de fietstocht op Open Monumentendag de dakconstructie van populierenhout in Eikendaal 1 in Liempde. (Foto: Daisy Renders).