Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FAMILIEBEDRIJF 65 JAAR 'GRONDIG GEDREVEN' IN BOXTEL

Van Pinxteren trots op lokale positie

MARC CLEUTJENS

De tractor van opa Ties van Pinxteren staat nog altijd te glimmen in een van de bedrijfsgebouwen op Tongeren. Het is een van de weinige historische herinneringen aan het moderne familiebedrijf dat Marcel en Judith van Pinxteren runnen. Deze week staan ze met familie, vrienden en natuurlijk heel veel klanten eventjes stil bij de 65e verjaardag van het loon- en transportbedrijf. ,,De vooruitzichten zijn heel gunstig."

Met een modern wagen- en machinepark gaan de vier vaste medewerkers van Van Pinxteren elke dag op pad. Net als Marcel zelf trouwens, die graag de handen uit de mouwen steekt. Judith bekommert zich over de boekhouding en alle administratieve taken. ,,En we groeien lekker", straalt ze. ,,Om die reden zijn we al een tijdje op zoek naar uitbreiding van ons personeelsbestand. Een chauffeur en een machinist kunnen zo beginnen." Marcel lacht. ,,Nou ja, ze moeten wél heel zelfstandig kunnen werken en plezier hebben in het werk. Dat is bij ons een kernvoorwaarde."

GLADHEIDSBESTRIJDING

Marcel en Judith staan sinds 2000 aan het roer van het bedrijf dat Ties en Mien van Pinxteren in 1951 startten. De firma is van veel markten thuis, maar concentreert zich op grond- en sloopwerk, rioolwerkzaamheden en verhuurt containers. Daarnaast wordt in de winter vaak een beroep op de gladheidsbestrijding gedaan, die bij Van Pinxteren ook in goede handen is. ,,Een onvoorspelbare tak binnen ons bedrijf", vertelt Marcel. ,,De afgelopen drie jaren was het relatief rustig, daarvoor hebben we wekenlang meegeholpen aan het ruimen van sneeuw en het strooien van zout op de wegen." Niet alleen overheden doen dan een beroep op het Boxtelse bedrijf, ook ondernemingen en instellingen schakelen Van Pinxteren in. ,,Zo verzorgen we de gladheidsbestrijding bij alle vestigingen van Zorggroep Elde en komen we in actie bij bedrijven op Ladonk, zoals VION, WSD en Reijnders."

Het merendeel van de activiteiten die Van Pinxteren ontplooit, vindt plaats in de bouwsector. ,,In de jaren negentig is het bedrijf een nieuwe weg ingeslagen en kwam het agrarisch werk wat meer op de achtergrond", vertelt Judith. Waar voorheen werd meegewerkt aan bijvoorbeeld de oogst van maïs, richt men zich nu op bouwprojecten, groot én klein. ,,Waar we vooral heel trots op zijn, is dat we voor 95 procent lokaal werken", onderstreept Marcel. ,,Natuurlijk zijn we ook wel buiten de gemeentegrens van Boxtel werkzaam, maar meestal vind je ons hier. En dat voelt goed."

MODERN WAGENPARK

Een blik in de stevige orderportefeuille laat zien, dat Van Pinxteren voor heel veel klussen in de arm wordt genomen. Het egaliseren van het festivalterrein van Slowlands, een paar weken geleden in de spoorzone bijvoorbeeld. Voor het bouwplan Vicaris werd al het grondwerk gedaan, evenals de sloop van de fundering van het vroegere Joice-gebouw. Verder werd meegewerkt aan de nieuwbouw van Helicon Boxtel aan de Schouwrooij, de verbouwing van manege 't Vierspan in Lennisheuvel, de realisatie van Blusco en de sloop van de kantine van ODC in sportpark Wagenaars. Judith: ,,We hebben daarnaast nog veel agrarische klanten, maar daarvoor doen we vooral sloop- en grondwerk. De economie trekt aan, er worden weer volop stallen gebouwd en veel agrariërs weten ons dan te vinden."

Tijden veranderen. Toen Ties en Mien van Pinxteren hun bedrijfje begonnen, kochten ze een tractor en hadden ze de beschikking over een aardappelrooier. Het bedrijf groeide flink en onder leiding van Rien en José van Pinxteren - de ouders van Marcel - en Henk en Marieke Habraken, werd gewerkt aan verdere uitbreiding. ,,Nu staat er een stabiele onderneming die klaar is voor de toekomst", stelt Marcel. ,,We beschikken over een modern wagenpark, investeren in de nieuwste machines en hebben oog voor innovatie. Onze trots is een nieuwe kraan waarmee we momenteel heel veel meters heg knippen in Veldhoven."

,,Maar er is meer dan moderne apparatuur", vult Judith aan. ,,We vieren ons 65-jarig bestaan dankzij onze trouwe medewerkers die ook houden van veelzijdig en afwisselend werk in de buitenlucht, net als wij."

NIEUWE SLOGAN

Tijdens de festiviteiten die vrijdagmiddag in en om het bedrijf op Tongeren plaatsvinden, zal een nieuwe slogan officieel gepresenteerd worden die kort en krachtig aangeeft waar Van Pinxteren voor staat: 'grondig gedreven'. De tractor van opa Ties zal er natuurlijk ook staan. Het glimmende voertuig, een David Brown uit 1953 en nog steeds rijklaar, is de trots van het familiebedrijf. ,,Hij is helemaal gereviseerd en kan na een tankbeurt zo weer de weg op", lacht Marcel. ,,Klopt", grinnikt Judith. ,,We zijn ermee getrouwd en natuurlijk krijgt 'ie een mooi plekje in de hal waar we vrijdag ons feestje vieren."

FOTO BOVEN: Marcel en Judith van Pinxteren poseren in de David Brown-tractor uit 1953. Het was een van de eerste voertuigen van het familiebedrijf dat 65 jaar bestaat. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Het nieuwe financieren

Rabobank organiseert donderdag 29 september voor ondernemers de Dag van het Nieuwe Financieren. Belangstellenden kunnen meedoen aan workshops of met hun plan binnenstappen bij de adviseurs van de Rabobank. In de regio Midden-Brabant wordt het evenement georganiseerd in het Koning Willem II Stadion in Tilburg.

Meer informatie over de workshops en aanmelden: www.rabobank.nl/hetnieuwefinancieren.