'KAMPINA AIRBORNE' BELEEFT HERDRUK

Klassieke Dakota dropt parachutisten op Roond

Een kleine veertig parachutisten van het Round Canopy Parachute Team worden morgen, vrijdag 16 september gedropt boven de Roond in Boxtel. De parachutisten, die allen gekleed zijn als militairen van het 82e en 101 Airborne-divisie, brengen hiermee een eerbetoon aan de ruim honderd militairen die in de herfst van 1944 zes weken in de Kampina verbleven.

Net als in 2013 zal een Dakota de parachutisten droppen nabij het verzetsmonument, waar de 'militairen' na de landing een eerbetoon zullen brengen aan de verzetsstrijders. Bij de landing wordt ook het eerste exemplaar van de herdruk van het boek 'Kampina Airborne' meegevoerd.

MARKET GARDEN

De publicatie van Peter van der Linden uit Oisterwijk wordt een dag later officieel gepresenteerd tijdens de herdenking van de operatie Market-Garden in Wolfheze. Daar is een tentoonstelling gewijd aan gliders. Dat zijn de zweefvliegtuigen waarmee manschappen tijdens de luchtlandingsoperatie werden gedropt. Een aantal gliders landde ook voortijdig in de regio Boxtel.

Van der Linden is vereerd dat de parachutisten bereid zijn boek betrekken bij de luchtlanding in Boxtel. De herdruk van zijn uitverkochte boek verschijnt zowel in het Nederlands als in het Engels bij een gerenommeerde Engelse uitgeverij. ,,Na de presentatie van de eerste druk ben ik overstelpt met reacties, nieuwe verhalen en nieuwe foto's", aldus de auteur. ,,Die zijn allemaal onderzocht en grotendeels opgenomen in de herdruk."

DESERTEUR

Bijzonder is het verhaal van de Duitse deserteur Ernst Haalboom, waarover Brabants Centrum eerder uitgebreid berichtte. Haalboom kwam in Boxtel terecht en was in de herfst van 1944 betrokken bij het verzetswerk. Van der Linden besteedde met Boxtelaar Pieter van der Heijden veel tijd aan onderzoek en research in binnen- en buitenlandse archieven om het leven van Haalboom te reconstrueren.

De luchtlanding op de Roond staat gepland omstreeks 16.00 uur, maar is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Het boek Kampina Airborne is na 17 september te koop in Boxtel of online te bestellen bij uitgeverij Baverstock & Pasley. De officiële titel van de nieuwe uitgave luidt 'Kampina Airborne: Airborne evaders of the Kampina Forest'.

Boxtel

Dierenbingo

De Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel houdt zaterdag 17 september de jaarlijkse bingo voor kinderen. Deelnemers kunnen allemaal dierenprijzen winnen. De eerste ronde start om 14.00 uur, een uur later begint ronde twee. Aanmelden kan vanaf heden via e-mail info@kinderboerderijboxtel.nl onder vermelding van naam en voorkeurstijd. Deelname kost één euro.