Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

430 DOUBLETTEN DOEN MEE AAN JEU DE BOULESTOERNOOI

Elk jaar dringen bij 't Essche Boeltje

Ook dit jaar was de belangstelling voor het jeu de boulestoernooi 't Essche Boeltje groot. Binnen drie weken waren alle plekken bezet en zal zaterdag 17 september een recordaantal deelnemers begroet worden door burgemeester Jeanette Zwijnenburg van Haaren.

Niet minder dan 430 doubletten (tweetallen) doen mee aan het toernooi, dat om klokslag 10.00 uur van start gaat op het Marktplein in Esch. Nabij dorpshuis De Es klinkt het startschot en zullen de eerste wedstrijden beginnen. Bovendien hanteert de organisatie, die alweer enkele jaren in de vertrouwde handen is van vrijwilligers van muziekvereniging Sint-Willibrordus, een wachtlijst waarop nog eens 85 doubletten staan.

Ook de editie 2016 lokt jeu de boulers uit binnen- en buitenland, die op tal van plekken in de dorpskern van Esch hun wedstrijden gaan afwerken. Grasveldjes, inritten en trottoirs worden omgevormd tot heuse wedstrijdbanen waar ondanks de zeer amicale sfeer wél om de hoogste eer wordt gestreden.

HUIFKARREN

't Essche Boeltje werd vele jaren georganiseerd door Koen Pillot en Jan Snellaars, die jaarlijks de handen vol hadden aan het opzetten van het steeds groter wordende evenement. Onder hun regie groeide het jeu de boulestoernooi uit tot een festijn dat zoveel deelnemers lokte, dat zelfs huifkarren werden ingezet om deelnemers naar verafgelegen boulesbanen te vervoeren.

Muziekvereniging Sint-Willibrordus nam het estafettestokje over toen Snellaars en Pillot afscheid namen. Sindsdien is 't Essche Boeltje verder gegroeid en maken dit weekend 860 deelnemers hun opwachting in Esch. Samen met heel veel inwoners die een stukje grond beschikbaar stellen voor de wedstrijden, beleven ze ook dit jaar ongetwijfeld een sportief evenement. En dankzij die prima sfeer zal het geen verrassing zijn dat het ook volgend jaar weer dringen zal zijn als de inschrijving voor 't Essche Boeltje 2017 van start gaat.

FOTO BOVEN: Archiefopname van jeu de boulestoernooi 't Essche Boeltje in Esch. Het opmeten aan de Postelstraat was toen een serieuze zaak... (Foto: Albert Stolwijk).


25 SEPTEMBER IN CONCORDIAPARK

Tweede editie Proef Lokaal Liempde

Een jaar na de succesvol verlopen eerste aflevering van Proef Lokaal Liempde, staat zondag 25 september de tweede editie van het culinaire evenement op het programma. Proef Lokaal Liempde is een combinatie van heerlijke gerechtjes, gezellige sfeer en Liempdse gastvrijheid. Het evenement wordt gehouden in het Concordiapark omdat D'n Tip vanwege werkzaamheden niet beschikbaar is.

Van 14.00 tot 19.00 uur wordt het Concordiapark omgevormd tot een culinair festivalterrein. SPPiLL houdt er dan onder meer het grootste tapasdiner van nationaal landschap Het Groene Woud waaraan wordt meegewerkt door professionele en hobbykoks, maar ook leveranciers van hapjes en drankjes uit Liempde en omgeving.

Zij maken allemaal kleine tapasgerechtjes met producten en ingrediënten uit de streek. Het programma wordt omlijst met muzikale optredens en entertainment voor kinderen. In 2015 organiseerde SPPiLL in samenwerking met hofkapel De Kromploegers de eerste editie van Proef Lokaal Liempde. Met meer dan duizend bezoekers, een uitstekende sfeer en tientallen verschillende gerechtjes was het een groot succes.

HOOGSTANDJES

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de tweede editie al enkele weken in volle gang. ,,De koks en leveranciers doen hun uiterste best om ook dit jaar verrassende gerechtjes te presenteren. Culinaire hoogstandjes, hippe smaakcombinaties, maar ook hapjes uit grootmoeders keuken, ze komen allemaal voorbij. Al deze gerechtjes tezamen vormen het grootste tapasdiner van Het Groene Woud."

Deelnemers van de eerste editie hebben hun medewerking toegezegd, maar ook verscheidene nieuwe koks gaan een bijdrage leveren aan het evenement. Ook zijn er live optredens en activiteiten voor kinderen. Proef Lokaal Liempde is gratis toegankelijk.