Harry Hendriks gaf begin dit jaar enkele muzieklessen op de ukelele op basisschool De Spelelier. Zaterdagavond is hij met twaalf jonge muzikanten te gast op de Uitmarkt. (Foto: Peter de Koning).
Harry Hendriks gaf begin dit jaar enkele muzieklessen op de ukelele op basisschool De Spelelier. Zaterdagavond is hij met twaalf jonge muzikanten te gast op de Uitmarkt. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Gift van Lionsclub leidt tot oprichting

Ukelele-kinderorkest tokkelt op de Uitmarkt

Lonneke Hoondert

Lionsclub Dommel en Aa doneerde vorig jaar twintig ukelele's aan de basisscholen van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. De Boxtelse muzikant Harry Hendriks gaf vervolgens aan alle groepen 5 en 6 workshops, waarbij leerlingen liedjes leerden tokkelen op het instrument. Nu, bijna een jaar later, is er een heus ukelele-orkest opgericht. Het eerste optreden staat geboekt. Twaalf leerlingen van verschillende basisscholen laten zaterdag 17 september tijdens de Uitmarkt onder leiding van Hendriks zien wat ze kunnen.

Met als uitgangspunt dat alle kinderen recht hebben op muziekles, schafte de Lionsclub de ukelele's aan. Daarbij zagen ze ook graag een vervolg op de workshops die Hendriks gaf aan liefst achthonderd muzikanten in spé. Twaalf enthousiaste kinderen gaven vervolgens gehoor aan de oproep van de marktplaats voor cultuureducatie CultuurBox om een heus orkest te vormen. Inmiddels hebben de jonge muzikanten al een paar keer geoefend.

,,De muziekgroep is nu nog klein, maar wie weet komen er meer kinderen bij. Of besluit een school zelf een orkestje op te richten. Alles kan", glundert Gerry Roche van CultuurBox.

Optreden

Tijdens de UITmarkt zullen de kinderen van 20.40 tot 21.00 uur voor het eerst optreden. Een volgende 'show' staat ook al geboekt: zaterdag 19 november spelen ze tijdens het evenement Vrienden van Boxtel Live van Lionsclub Dommel en Aa.

Lucy Nijenhof (8) maakte tijdens de workshops op de Molenwijkschool kennis met het snaarinstrument. Dat beviel haar goed. Toen de oproep kwam om mee te doen aan het orkest twijfelde ze geen moment. ,,Het leek me leuk om kinderen van andere scholen te ontmoeten en ik wilde graag samen muziek maken", vertelt ze. Lucy is al ijverig aan het oefenen. ,,Soms wel twee keer per dag." Ook al heeft ze in verschillende musicals gespeeld, met een instrument het podium op vindt ze nog best spannend. ,,Iedereen kijkt dan naar je!"

Bij Lienke Lemmens (9) spelen de zenuwen ook al op. Voor een dansuitvoering draait ze haar hand niet om, maar een muziekoptreden is toch andere koek. ,,We hebben maar twee keer samengespeeld en het wisselen van akkoorden is soms best lastig." Aan haar inzet zal het niet liggen. ,,Ik oefen elke dag een kwartier en speel thuis voor mijn opa's en oma's."