Freek van Daal, Joris Cijffers en René Cijffers staan al twintig jaar aan de top met One Two Trio. De band viert het vierde lustrum op zaterdag 8 oktober in Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Freek van Daal, Joris Cijffers en René Cijffers staan al twintig jaar aan de top met One Two Trio. De band viert het vierde lustrum op zaterdag 8 oktober in Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

JUBILEUMSHOW ONE TWO TRIO IN PODIUM BOXTEL

Freek, Joris en René vertellen verhalen

MARC CLEUTJENS

Hun eerste optreden herinneren ze zich als de dag van gisteren. Op de Demer, dé winkelstraat van Eindhoven, vertolkten Freek van Daal, Joris Cijffers en René Cijffers een rockversie van Jacques Herbs tranentrekker 'Manuela'. De kiem voor het succes van One Two Trio was gelegd. Tijd dus voor een feestje in Podium Boxtel waar de drie Boxtelse muzikanten op zaterdag 8 oktober herinneringen zullen ophalen en vooral heel veel bekende liedjes gaan spelen...

Verwacht geen strak geregisseerde show in de theaterzaal aan de Burgakker. Zelfs een setlist zal waarschijnlijk ontbreken als Freek, Joris en René de bühne zullen betreden. Voor de pauze zal het publiek zittend luisteren naar bekende liedjes en te horen krijgen wat de drie muzikanten zoal beleefd hebben. ,,Podium Boxtel wordt een soort huiskamer", vertelt bassist René. ,,Op het podium komt zelfs een tafel met drie stoelen", vult drummer Joris aan. ,,We gaan vertellen over wat we allemaal hebben beleefd. Het moet een spontane voorstelling worden waarbij interactie van het publiek welkom is."

Na de pauze verdwijnen de stoelen uit de zaal en gaat One Two Trio doen waarin het een meester is: een feestje bouwen. Dan zullen de grootste hits de revue passeren. Niet alleen de Nederlandstalige kaskrakers, maar ook de covers die de band als Musicmen regelmatig voor het voetlicht brengt. Laatst nog op de Bazaar Boxtel, waar de nummers in de smaak vielen bij de duizenden bezoekers. ,,We organiseren een jubileumconcert omdat we vinden dat we bij deze mijlpaal stil moeten staan", zegt René. Joris: ,,Zie het als een soort bedankje aan onze fans, onze familieleden en vrienden die ons altijd gesteund hebben."

NACHT VAN ORANJE

De avonturen van One Two Trio lezen als een jongensboek. De band werd ontdekt door Peter Koelewijn en brak door met de hit 'Juffrouw Toos' in 1996. ,,Die hit heeft onze carrière een boost gegeven", blikt René terug. ,,Onze platenbaas vroeg een keer wat onze ultieme wens was", lacht Joris. ,,Nou, we wilden wel een keertje in Ahoy spelen. Niet beseffend dat dat enkele maanden daarna daadwerkelijk gebeurde. Stonden we in de Nacht van Oranje. Voor 12.000 mensen! Met knikkende knieën stonden we in de coulissen. Het was spannend, maar ook kicken."

Veel grote optredens volgden. Bij radio 538 bijvoorbeeld, dat op Koninginnedag grote concerten organiseerde op het Museumplein. ,,Geweldig was dat", herinnert René zich. ,,We speelden voor 100.000 mensen, met Marco Borsato. O ja, en Queen. Stond gitarist Brian May in de coulissen", grinnikt Joris. ,,Ik heb hem gauw een handje gegeven."

Meer van zulke verhalen zullen tijdens de jubileumshow van One Two Trio de revue passeren. Over de tropenjaren waarin de Boxtelse band stad en land afreisde en pakweg 180 shows per jaar deed. ,,Weet dat we het fijn vinden dat we nu wat minder shows doen", zegt Joris. ,,Maar genieten doen we elke keer weer. De grote shows zijn geweldig, maar ook de kleine concerten vinden we leuk omdat we dan direct in contact staan met het publiek."

VIJFTIEN NUMMERS

De jubielumshow in Podium Boxtel zal aftrappen met een korte terugblik op de geschiedenis van One Two Trio. De band begon ooit als Cov Cov, een coverbandje dat in Boxtel en omgeving flink aan de weg timmerde. Na 'Juffrouw Toos' ging het snel en volgden de hits elkaar snel op: 'Tien Kleine Tuinkabouters', 'Sjoe Sjoe Wa', 'Hoki Poki', 'Toedeloe' en het 'La la Lied'.

Net als de vrolijke, verdrietige en soms hilarische verhalen. Zoals die keer dat de band maximaal vijftien minuten mocht spelen op Koninginnedag in Amsterdam. Joris: ,,Radio 538 had gezegd: vijftien minuten, maximaal drie nummers. Toen hebben we heel eigenwijs vijftien nummers in vijftien minuten gespeeld. Vonden ze niet zo leuk. Maar een jaar later waren we weer welkom."

One Two Trio in Podium Boxtel: zaterdag 8 oktober, 20.15 uur. Kaarten kosten 12.50 euro. Voorverkoop in Boxtel bij Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof), Marimba (Van Beekstraat) en Bewust Beter (Nieuwstraat, Liempde).