Het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel wordt regelmatig gebruikt voor concerten door bekende Nederlandse organisten. (Archieffoto Brabants Centrum).
Het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel wordt regelmatig gebruikt voor concerten door bekende Nederlandse organisten. (Archieffoto Brabants Centrum). Foto: Marc Cleutjens

Orgelconcert Arjen Leistra op Smitsorgel in Sint-Petrusbasiliek

De Stichting Kerkconcerten Boxtel (SKB) organiseert zondag 25 september een concert op het monumentale Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek. De uitvoering begint om 20.15 uur, toegangskaarten zijn in de kerk verkrijgbaar.

Voorzitter Kees van Houten van de SKB verheugt zich op het concert omdat er onder meer werken van de bekende componist Max Reger op het programma staan. Dit jaar wordt de honderdste sterfdag van Reger op tal van momenten herdacht.

Hoewel Reger niet in de eerste plaats organist was, voelde hij zich volgens Van Houten in zijn compositorische gaven reeds jong tot dit instrument aangetrokken. ,,Het leidde uiteindelijk tot een indrukwekkend aantal orgelcomposities waarin hij vanaf het begin terug greep op de oude contrapuntische barokvormen als fuga, passacaglia en koraalbewerking." Volgens de voorzitter van de SKB was Bach zijn grote voorbeeld.

Interessant in het programma in de Sint-Petrusbasiliek is ook het werk 'Miroir' van de Nederlandse componist Ad Wammes. Deze werd bekroond door het 'Fonds voor de Scheppende Toonkunst'. ,,De rechterhand speelt in elk van de 140 maten steeds hetzelfde patroon, terwijl de linkerhand en pedaal extra details en kleine melodiefragmentjes toevoegen", legt Van Houten uit. ,,De glinsterende texturen creëren een hypnotisch effect, zoals lichtstralen zich weerspiegelen in het glas."

STADSORGANIST

Andere werken die Leistra zal vertolken, werden gecomponeerd door Guilmont, Bach en Saint-Saëns. De organist ontving zijn eerste orgellessen van Christiaan Ingelse aan de Delftse Muziekschool. Van 1990 tot 1998 studeerde hij orgel en kerkmuziek. In 1996 werd hij tweede prijswinnaar van de 'International Organcompetition' in Dublin.

Na zijn afstuderen in 1998 vervolgde hij voor een jaar zijn orgelstudie in Parijs. Sinds 2008 is Leistra als organist verbonden aan de Grote Kerk in Schiedam. In deze kerk is hij ook dirigent van het koor Vocalis Sint-Jan en geeft hij orgelles aan zowel beginners als gevorderden.

Als stadsorganist van Schiedam is hij verantwoordelijk voor het beheer en de bespeling van de historische orgels in het Stedelijk Museum en de Havenkerk.