Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GILDENBONDSHARMONIE OPENT MUZIKAAL SEIZOEN

Zomers Kasteelconcert op Stapelen

Even leek het erop dat het weer niet mee wilde werken. Maar nadat er een paar paraplu's weifelachtig waren opgestoken en een paar verdwaalde druppels op de binnenplaats van kasteel Stapelen waren gevallen, bleef het verder droog bij het jaarlijkse Kasteelconcert van de Gildenbondsharmonie in Boxtel.

Nadat voorzitter Vincent Lokin het talrijk opgekomen publiek welkom had geheten, hadden drie jonge muzikantjes onder leiding van Roel van der Sloot het spits afgebeten met een paar vlotte liedjes. Daarin lieten ze horen al stevig door te kunnen blazen en de eerste beginselen van samen muziek maken al aardig onder de knie te hebben.

Het leerlingenorkest werd charmant aangekondigd door slagwerkster Floor de Wild. Dirigent Britt van den Dungen had wat werken op het programma staan die zowel het publiek als de muzikanten makkelijk aanspreken. De selectie uit filmmuziek van Harry Potter werd gevolgd door speelse stukjes waarbij alle geledingen uit het orkest aan bod kwamen en waar de Gildenbondsjeugd een leuke opmaat gaf naar het optreden later deze maand in De Efteling.

BIGBANDKLASSIEKER

Het harmonieorkest maakte aan de hand van Arjan Gaasbeek een rondreis door diverse landen. Na de opening met een Spaanse paso doble waanden we ons via 'Puszta' van Jan van der Roost in de Hongaarse steppen. Waarna 'MacArthur Park' muzikaal werd verbeeld in het liedje dat door Richard Harris bekend werd gemaakt.

Afgesloten werd met een ware bigbandklassieker van Duke Ellington: 'Caravan'. Waarbij een glansrol werd opgeëist door drummer Stan van Rixtel, die zijn solo opzette met een kwinkslag door quasi '16 maten vooraf' te geven zoals dat bij marsoptredens gebruikelijk is.

Paul Hermans introduceerde vervolgens gastorkest Buchestelle. Vol toewijding speelden de 'oudere jongeren' van de seniorenharmonie een programma met afwisselende muziek waarbij marsen, bekende liedjes en swingende nummers voorbij kwamen. Samen met dirigent Peter Spierings spatte het spelplezier er vanaf en er kon haast geen betere reclame gemaakt worden voor de stelling dat muziek goed is voor lijf en leden, op élke leeftijd. De zon kreeg er zelfs goede zin van en liet zich zowaar af en toe verleiden om stiekem om de hoek van een wolkje mee te kijken.

SWINGEND EINDE

Zoals gebruikelijk werd de middag afgesloten door Big Band Boxtel en bandleider Mari van Gils. Als een hecht jazzcollectief, waarbij ook plaats was voor de nodige solistische bijdragen, volgde de ene jazzklassieker na de andere pophit. Zoals altijd vol overtuiging en een lekker gevoel van swing waardoor het publiek met volle teugen kon genieten.

Met vocale medewerking van zangeressen Jazzmin en Maria werd zo een swingend einde geblazen aan een uiterst succesvolle editie van de seizoensopening van de Gildenbondsharmonie.

Uiteraard zullen alle orkesten van de Gildenbondsharmonie dit seizoen veel vaker te horen zijn.

Meer weten?
Kijk op www.gildenbonds.nl.

FOTO BOVEN: De binnenplaats van Stapelen stroomde zondag vol met honderden muziekliefhebbers. Ze genoten van een ontspannen en soms lekker swingend Kasteelconcert, uitgevoerd door de verschillende orkesten van de Gildenbondsharmonie. (Foto: Peter de Koning).

Drie leerlingen van het Blaasbandje openden een zomerse editie van het Kasteelconcert van de Gildenbondsharmonie. (Foto: Peter de Koning).